«Έκτορος Κάθαρσις» είναι η Ιλιάδα από την πλευρά του Έκτορα. Ο Δημήτρης Λάλος, με όχημα το ομηρικό έπος, επιχειρεί αφενός την ανάδειξη του μύθου από την σκοπιά του Έκτορα – μία σπάνια προσέγγιση του κειμένου- αφετέρου την «αποκατάσταση» του ήρωα στη θέση που του αρμόζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη.
Το τέλος του τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις του πένθους και πόνου που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και ταφής του τρωικού ήρωα.
Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου;
Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού τού Πάρη, του στοχαστή: «Εἷς οἰωνòς ἄριστος ἀμύνεσθαι περì πάτρης». Του Τρώα Ήρωα, του στοργικού, του Φόβου των Αχαιών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Αθηνά παραστέκει σύμμαχος στον Αχιλλέα την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον ότι το τέλος πλησιάζει. Αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή.
Ο Έκτορας επιδίωξε το αδύνατο, πιστός στο χρέος και έκανε την υπέρβασή του.
Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης είναι ο Λόγος, ο Λόγος του Ομήρου, ο πρόγονος του τραγικού Λόγου.
Στο κείμενο «Έκτορος Κάθαρσις» έχουν απομονωθεί όλοι οι στίχοι, ετεροαναφορικοί ή αυτοαναφορικοί, σχετικά με τον Έκτορα και αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Σκηνοθεσία – Σύνθεση Κειμένου – Ερμηνεία: Δημήτρης Λάλος
Μουσικός επί Σκηνής – Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη
Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Σχεδιασμός Γραφιστικών: Θωμάς Παπάζογλου