Η Βάσω Κατράκη υπήρξε κορυφαία δημιουργός, τολμηρή και αποφασιστική μαχήτρια των κοινωνικών αγώνων. Αποτελεί παράδειγμα συνειδητοποιημένου καλλιτέχνη που παράλληλα με το πρωτοποριακό αισθητικά για την εποχή του έργο του, αγωνίσθηκε, φυλακίσθηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες του. Το χαρακτικό της έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, για την τεχνική και την συνέπειά του στα «μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής», το ιδεώδες της ελευθερίας.

Η Δημοτική Αρχή και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης έχουν σταθερό προσανατολισμό στη μορφωτική, πολιτιστική, αισθητική καλλιέργεια των πολιτών της περιοχής μας. Και αυτό γιατί η πνευματική καλλιέργεια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και δικαίωμα όλων, και ταυτόχρονα πολύτιμο και αναντικατάστατο εφόδιο για να μπορέσουμε να φωτίσουμε την ανάγκη οργάνωσης και συμμετοχής στους κοινωνικούς αγώνες. Το έργο της Βάσως Κατράκη μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, να φλογίσει τις καρδιές, να διεγείρει τις διαθέσεις μας για αντίσταση και πάλη. Να βγούμε μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Πετρούπολης. Στα εγκαίνια της Εκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρεμβάσεις σχετικά με την προσφορά της σπουδαίας χαράκτριας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της. Παράλληλα τις μέρες διεξαγωγής της έκθεσης θα υπάρχει δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.