Ο πολυχώρος πολιτισμού “διέλευσις” φιλοξενεί την Βασιλεία Ανηψητάκη και την ατομική της έκθεση με τίτλο «Φαγιούμ: με το βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα».

Ελληνική ζωγραφική, σε Αιγυπτιακό θρησκευτικό υπόβαθρο. Την περίοδο κυρίως της Ρωμαϊκής κατάκτησης στην Αίγυπτο, τα νεκρικά πορτρέτα του Φαγιούμ  ενσωματώνουν τη χαμηλόφωνη συνάντηση τριών μεγάλων πολιτισμών της Μεσογείου, μέσα από τον ήρεμο στοχασμό των βλεμμάτων τους, πάνω στο μυστήριο του θανάτου.

Δέκα έργα, αντίγραφα αυθεντικών πορτρέτων Φαγιούμ, φτιαγμένα με την τεχνική της εγκαυστικής, εκτίθενται σε τούτη την έκθεση.

Η Βασιλεία Ανηψητάκη γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης το 1956 και είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Εργάστηκε σαν Αρχιτέκτονας στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στην Αθήνα, (1980 – 2013) ενώ συγχρόνως παρακολούθησε σεμινάρια:
• Ζωγραφικής -με τη ζωγράφο κ. Ειρήνη Κουτρίδου
• Εγκαυστικής (ζωγραφική με θερμό κερί, γνωστή από τα νεκρικά πορτρέτα  «φαγιούμ», Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου στην Αίγυπτο), με την κ. Κατερίνα Περιμένη -Μουσείο Μπενάκη
• Υφαντικής με νήματα βαμμένα με φυτικές χρωστικές -με τον ταπισερίστα Στάθη Κατσαρέλη
• Τοιχογραφίας (φρέσκο) με τον συντηρητή & αγιογράφο  Άγγελο Μπλιά – Μουσείο Μπενάκη  
• Αραβικής Καλλιγραφίας με  την εικαστικό κ. Ειρήνη Γκόνου   -Μουσείο Μπενάκη.

Mελετάει την Ιστορία και την Τέχνη της Μεσογείου. Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα.