Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η πέμπτη ατομική έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στην γκαλερί ΑΔ. Η καλλιτέχνις παρουσιάζει έξι φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά «Εκλεκτική Κληρονομιά».

Στην τελευταία της έκθεση εμφανίστηκε η ανθρώπινη παρουσία που έλειπε ολοκληρωτικά από την προηγούμενή της δουλειά. Τώρα επανέρχεται στην φιγούρα τοποθετώντας την σε πρώτο πλάνο. Οι φωτογραφίες της Λαζαρίδου δεν είναι παρά εσωτερικά τοπία που δημιουργούν συνειρμούς με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι αναφορές – αφορμές τους εδράζονται στην βιωμένη σχέση της φωτογράφου με εικόνες βγαλμένες από τον κινηματογράφο του Ταρκόφσκι και τα film noir έως την ποίηση του Ρεμπώ, το θέατρο του Μπέκετ και την ζωγραφική του Βελάσκεθ.

Η φωτογράφος απαθανατίζει μία σειρά από πρόσωπα, είτε μεμονωμένα, είτε το πολύ ανά δύο, σε εσωτερικούς χώρους σε μία «μετέωρη» στιγμή, όταν κανενός είδους δράση δεν γίνεται φανερή. Κι ενώ στην περασμένη της δουλειά η Λαζαρίδου κατάφερνε να «υπερβαίνει τα όρια του δημόσιου χώρου, να τον οικειοποιείται και να τον μετατρέπει σε ιδιωτικό», στην τελευταία ο φωτογραφικός φακός εισέρχεται σε έναν χώρο αυστηρά ιδιωτικό και προσωπικό για να τον εμφανίσει στον θεατή. Εκμεταλλεύεται μία σειρά ‘εικόνων μέσα στην εικόνα’ που απελευθερώνουν συνειρμούς και τελικά, αναπόφευκτα, αφηγούνται όχι μόνο αυτά που συμβαίνουν μέσα στα κλειστά δωμάτια αλλά και όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό των ανθρώπων που τα κατοικούν.

Έτσι, ακόμα και εικόνες όπου φαίνεται να μην συμβαίνει τίποτα, εδώ γίνονται εικόνες «δράσης». Μίας δράσης εσωτερικής. Και τα ίδια τα έργα αποκτούν έναν χαρακτήρα εξομολογητικό ή τουλάχιστον αφηγηματικό πέρα από την αναπαράσταση και την εκφραστική εξωτερικότητα, μέσα σ’ ένα σύμπαν διαθέσεων, ονειροπολήσεων, εσωτερικών διαλόγων και φαντασίας.