Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της αειμνήστου Βιργινίας Τσουδερού η οποία έφυγε από την ζωή το 2018, αποβλέποντας στην ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού. Στο διάστημα λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισμικής οντότητας με την υποδειγματική αναστήλωση, αξιοποίηση και διαχείριση διατηρητέων μνημείων της βιομηχανικής κληρονομιάς μας, με ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Οι ποικίλες δράσεις του Ιδρύματος (συντήρηση πολιτιστικών τεκμηρίων, λειτουργία εργαστηρίων για την εκμάθηση τεχνών, εκθέσεις, διαλέξεις) στεγάζονται σε δυο συγκροτήματα της περιοχής των καπναποθηκών με συνολική έκταση στην παρούσα φάση, πλέον των 2.000 τ.μ.

Οι εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών, οι συναυλίες, τα πολυθεματικά σεμινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής Θρακιωτών δημιουργών, οι οργανωμένες παρεμβάσεις σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες, οι δραστηριότητες βασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις, το εμπλουτισμένο μαθησιακό περιβάλλον και η συνεχής λειτουργία εργαστηρίων, προσδιορίζουν την ταυτότητα του Ιδρύματος. Στόχος των δράσεων είναι η προαγωγή της πολιτισμικής μνήμης, η δημιουργική έκφραση της φαντασίας, η ανάπτυξη της κριτικής και αναστοχαστικής σκέψης, η διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού σε όλη την Θράκη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η δημιουργία πολιτισμικού κεφαλαίου.

Το Ίδρυμα, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, συνεχίζει τις δράσεις του, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την παράδοση στην πόλη της Ξάνθης, αλλά και της Θράκης ευρύτερα.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη ‘’Π’’, αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ – Ώρα: 19:00
Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής
Τίτλος: ‘’Σε Ανακηρύσσω Νικήτρια’’ (Εκδόσεις Ιωλκός, Οκτώβριος 2021)
Ποιητής: Νίκος Παπάνας

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Σπανίδης και τις Εκδόσεις Ιωλκός, παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Νίκου Παπά να με τίτλο ‘’Σε Ανακηρρύσσω Νικήτρια’’ με την οποία ο ποιητής, ανυμνεί τον ημιτελή έρωτα.

Παρουσίαση: Γλυκερία Μπασδέκη, Ποιήτρια
Απαγγελία: Γιώτα Χατζηεμμανουήλ, Ραδιοφωνική παραγωγός
Συντονίζει ο Μιχάλης Σπανίδης, Εκδότης

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη ‘’Π’’, αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ
Σεμινάριο: Παροχή Α’ Βοηθειών
Ώρα: 10:00-14:00

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό παροχής Α’ Βοηθειών ‘’World First Response-WFR’’ και την Ομάδα Lifetime HSS, οργανώνει σεμινάριο εκπαιδεύσεως εθελοντών στις Α’ Βοήθειες, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Η Ομάδα Lifetime HSS έχει αναπτύξει μια καινοτόμο εφαρμογή, σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της οποίας είναι δυνατή η δικτύωση και ειδοποίηση εθελοντών-διασωστών για επέμβαση σε έκτακτα περιστατικά.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 4 ωρών.

Όσοι θα παρακολουθήσουν και ολοκληρώσουν την πρώτη αυτή εκπαίδευση, θα λάβουν πιστοποίηση ολοκληρώσεως της εκπαιδεύσεως. Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, θα ακολουθήσει νέα εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, πιστοποιημένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη ‘’Π’’ – Ώρα: 10:00
Σεμινάριο: Παροχή Α’ Βοηθειών

Στη συνέχεια της εκπαιδεύσεως που θα λάβει χώρα την 29η Ιανουαρίου, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό παροχής Α’ Βοηθειών ‘’World First Response-WFR’’ και την Ομάδα Lifetime HSS, διοργανώνουν το δεύτερο στάδιο σε τέσσερεις διαφορετικούς χώρους, με εξειδικευμένα αντικείμενα πλέον και σε ολιγομελείς ομάδες. Το πρόγραμμα έχει τίτλο ‘’BLS/AED COURSE’’ και περιλαμβάνει την βασική υποστήριξη ζωής και την ασφαλή χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Στο πρόγραμμα το οποίο είναι πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να αντιμετωπίζει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, την πλάγια θέση ασφαλείας (θέση ανάνηψης) και τέλος πως να αντιμετωπίζει ένα θύμα πνιγμονής.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη ‘’Π’’ – Ώρα: 18:00
Παρουσίαση Βιβλίου
Τίτλος: Ο καφές, η Γέφυρα και ο Μαντέλα (ΑΡΜΟΣ, 2020)
Συγγραφέας: Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης, Ψυχίατρος-Συγγραφέας

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου στο οποίο ο συγγραφέας πραγματεύεται την αγωνία του ανθρώπου για τον θάνατο, αντιπαραβάλλοντας την με την ποιότητα της ζωής όσο αυτός ζει. Με το πως αντιμετωπίζουμε την ελευθερία που έχουμε και την αλήθεια και, με το αν χαιρόμαστε με αυτά που έχουμε όσο είμαστε εν ζωή.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Γεώργιος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α-Οικονομολόγος-Συγγραφέας
– Παγώνα Διούδη, Ψυχολόγος

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» – Ώρα: 19.00
Παρουσίαση βιβλίου
Τίτλος: Θράσσα (Κλειδάριθμος, 2021)
Συγγραφέας: Νάγια Δαλακούρα

Το εργαστήρι Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ «+ΜορΦωΣη», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο «Θράσσα». Πρόκειται για ένα βυζαντινό μυθιστόρημα για τη Θράκη των αρχών του 13ου αιώνα. Μια μυθοπλασία για την τοπιογραφία της οροσειράς της Ροδόπης, για τον πολυπολιτισμό της και για μια ιστορική περίοδο αναταραχών και μεταρρυθμίσεων άγνωστη εν πολλοίς στο ευρύ κοινό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ. Λαμπρινή Γλερίδου, Φιλόλογος.
Γιάννα Βογιατζοπούλου, μέλος του Συλλόγου των Φίλων του ΙΘΤΠ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» – Ώρα: 19.00
Μουσική Βραδιά: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Τίτλος: ‘’Τα Φεγγάρια του Μίκη’’
Συντελεστές: ‘’Voce di piano’’, ένα πιάνο-μια φωνή.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει την μουσική αυτή βραδιά, ως αφιέρωμα στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από την ζωή το 2021. Το ντουέτο ‘’voce di piano’’ θα παρουσιάσει μια επιλογή από τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη καθώς και μουσική που είχε γράψει για τον κινηματογράφο.

Συμμετέχουν:
– Άλκηστις Τόγια, Σοπράνο, Μαέστρος χορωδιών ενηλίκων, Μουσικοπαιδαγωγός.
– Άρης Κεραμάρης, Συνθέτης-Πιανίστας, Μουσικοπαιδαγωγός.

Στην διάρκεια της μουσικής βραδιάς θα γίνεται αφήγηση ενώ θα παρουσιάζονται και εικόνες για την ιστορία των τραγουδιών που θα ακουστούν.

Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 30’ λεπτά.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» – Ώρα: 19.00
Παρουσίαση βιβλίου
Τίτλος: Γκέρα (Σαιξπηρικόν, 2020)
Συγγραφέας: Ελένη Εφραιμίδου

Το εργαστήρι Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ «+ΜορΦωΣη», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το βιβλιοπωλείο Σπανίδη, παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο ‘’Γκέρα’’. Πρόκειται για μια λογοτεχνική αναφορά που επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην προφορική ιστορία της Θράκης μέσα από μαρτυρίες απλών ανθρώπων που βίωσαν την τρίτη βουλγαρική κατοχή (1941-44).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σοφία Αυγέρη, Διευθύντρια 4ου ΓΕΛ, Διδάκτορας ΔΠΘ.
Ελένη Ανδρέου, Φιλόλογος-Συγγραφέας.

Η Πολυξένη Καρακατσάνη, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει η Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» – Ώρα: 19.00
Παρουσίαση βιβλίου
Τίτλος: Η Ράφτρα (Ψυχογιός, 2020)
Συγγραφέας: Αργυρώ Μαργαρίτη

Το εργαστήρι Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ «+ΜορΦωΣη», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις Ψυχογιός, παρουσιάζουν το βιβλίο «Η Ράφτρα», της Αργυρώς Μαργαρίτη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα λαογραφικού και ιστορικού εν διαφέροντος, με τη μυθοπλασία να ελίσσεται ανάμεσα στους θρακιώτικους θρύλους, στις παραδόσεις, τα ιδιόρρυθμα γλωσσικά ιδιώματα και τη ζωή των κατοίκων της Θράκης κατά την περίοδο 1895-1913. Στη μαγική πόλη της Ξάνθης, σπουδαίες μοδίστρες με ασημένιες δαχτυλήθρες έντυναν τις Θράσσες.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ. Νίκος Ιωσηφίδης, οδοντίατρος, ερευνητής της τοπικής ιστορίας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας.

ΜΑΪΟΣ

Σάββατο 14 Μαΐου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» – Ώρα: 19.00
Λογοτεχνία: ‘’Αφιέρωμα στον Ντοστογιέφσκι’’

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με την ΙΜ Ξάνθης και Περιθεωρίου, διοργανώνει αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη του 19ου αιώνα, το έργο του οποίου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς ως αριστουργηματικό.

Για το έργο του θα μιλήσουν:
– Δημήτριος Μπαλτάς, Δρ. Φιλοσοφίας.
– Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Θεολόγος-Φιλόλογος

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
Χώρος: Καπναποθήκη «Π» αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» – Ώρα: 20:00
Προβολή Ταινίας
Τίτλος: ‘’Κοτόσουπα’’
Διάρκεια Ταινίας: 1 ώρα και 10’ λεπτά.

Σε πρώτη προβολή θα προβληθεί η ταινία που έχει θέμα μια συνηθισμένη ιστορία που συμβαίνει στα Πομακοχώρια. Η Μεργιέμ, τελειόφοιτη Λυκείου, ονειρεύεται τις μελλοντικές σπουδές. Όμως η κλειστή και δογματική κοινωνία στην οποία μεγάλωσε, έχει ήδη αποφασίσει την πορεία της, κάτι που βρίσκει σύμφωνους και τους γονείς της: ‘’ένας καλός γάμος’’. Η Μεργιέμ βαθύτατα εγκλωβισμένη σ’ έναν αυστηρό καθωσπρεπισμό, αποφασίζει να αντιδράσει, φαίνεται όμως πως μερικές φορές η μοίρα, θα χαράξει τον δρόμο της με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

Συντελεστές:
– Ιδέα-κείμενο: Χασάν Μπουγιουκλού
– Σενάριο: Ντένις Σπυριάδης, Χασάν Μπουγιουκλού.
– Σκηνοθεσία: Ντένις Σπυριάδης
– Μουσική: Γιώργος Λαζαρίδης