«Πώς ακούγεται ένα έργο; Τί ήχο να βγάζει άραγε; Ονομάζουμε ένα έργο για να το περιγράψουμε. Για να πούμε στο θεατή με λόγια τί είναι αυτό που βλέπει.

Πώς ηχεί όμως αυτό που βλέπει; Τα χρώματα είναι δόνηση, συχνότητα… Το ίδιο και ο ήχος.

Η ιδέα ήταν ένας άνθρωπος που εκφράζεται μέσω ήχου, ένας μουσικός να δει τα έργα μου και να περιγράψει με νότες και όχι με λόγια αυτό που βλέπει. Να συνθέσει τον ήχο που του βγάζει ο πίνακας ή το γλυπτό που άγγιξε την ψυχή του και αντί για ονομασία του έργου, να δώσουμε στο θεατή να το ακούσει!

Στην έκθεση αυτή, δίπλα από κάθε έργο θα υπάρχει QR code που ο θεατής θα μπορεί να σκανάρει με το κινητό του για να ταξιδέψει μέσα από δύο τέχνες: τη ζωγραφική και τη μουσική, μουσικοοπτικά.»

-Ειρήνη Γκόγκουα

Για πρώτη φορά διεξάγεται το project – έκθεση “Ο ήχος των έργων” της εικαστικού κας Ειρήνης Γκόγκουα μαζί με καταξιωμένους συνθέτες. Η έκθεση βασίζεται στη συναισθησία χρωμάτων και ήχου. Μουσικοί δημιουργοί από Ελλάδα και όχι μόνο συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτό το εγχείρημα:

Θανάσης Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Θέμης Καραμουρατίδης, Βασίλης Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μηλιώκας, Αδριανός Νόνης, Γιάννης Νόνης, Γιώργης Ξυλούρης Καντρής, Σπύρος Τσάρας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Aoris, Iakovos Gogua, Ingie, George Kachinsky, George Kallis, Roni Iron, 1000mods

Συνθέτες συνεπαρμένοι από την ιδέα έδωσαν χωρίς δεύτερη σκέψη τον ήχο τους στο έργο που τους “μίλησε” σε ένα ανατρεπτικό ταίριασμα των δύο τεχνών.

Ένα πρωτότυπο πρότζεκτ που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων από τις 14 έως 24 τις Φεβρουαρίου 2025 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση είναι χωρίς χρηματικό αντίτιμο για το κοινό, καθώς στόχος των συμμετεχόντων είναι όσοι περισσότεροι άνθρωποι να βιώσουν αυτό το πρωτότυπο αποτέλεσμα!

musical genesis, enamel paint on plexiglass, 70cm x 85cm

Ο Διευθυντής Ορχήστρας κ. Γιώργος Παγιάτης αναφέρει για την έκθεση: «Το όφελος που αποκομίζουν οι επισκέπτες από την έκθεση, το απτό, κατά βάση, της εικαστικής δημιουργίας συναντά το απολύτως ιδεατό της μουσικής δημιουργίας σε ένα “όλον” αρμονίας και αμοιβαίας ολοκλήρωσης, εκφρασμένο με τον πλέον ζωντανό τρόπο. Ιδανικό δεδομένο, η συνύπαρξη των δύο τεχνών που ακολουθούν παράλληλους δρόμους, όσον αφορά την αφετηρία – σύλληψη, έμπνευση- την πορεία και το αποτέλεσμα, που είναι η έκφραση της προσωπικής συγκίνησης του καλλιτέχνη συνυφασμένη με τη συγκίνηση που το έργο προκαλεί στον αποδέκτη του.».

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι την έκθεση συνοδεύουν επιστημονικά κείμενα του Καθηγητή Νευρολογίας – Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Πόταγα και του Ψυχαναλυτή, Πανεπιστημιακού κ. Νίκου Παπαχριστόπουλου.

«Ο ήχος των έργων» ταξίδεψε την Αθήνα και όχι μόνο

«Ο ήχος των έργων – ΖωγραφΗχώ
Ήταν ένα εγχείρημα, μία ιδέα που φάνταζε πολύ φυσική, πολύ υπαρκτή σαν αίσθηση για μένα και τους συνθέτες που συνέβαλαν στην υλοποίησή της… και όμως δεν ήταν. Το αποτέλεσμα της υλοποίησης της ήτανε για μένα πολύ πιο ψηλά από τις προσδοκίες που είχα, από το πώς τη φανταζόμουν. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε, η συναισθησία: των έργων, των χρωμάτων με τον ήχο και τη μουσική, για μένα και για τους επισκέπτες της έκθεσης ήταν καινούργια, έντονη… σαν να ακούω τον πίνακα και ταυτόχρονα να βλέπω τη μουσική, μία διαφορετική διέγερση του νευρικού συστήματος, ένα αλλιώτικο ταξίδι στις αισθήσεις. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων και θα συνεχιστεί…». – Ειρήνη Γκόγκουα

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η έκθεση «Ο ήχος των έργων» της εικαστικού Ειρήνης Γκόγκουα και των 19 καταξιωμένων συνθετών που φιλοξένησε το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μουσικά κομμάτια αποκλειστικά για τα έργα της εικαστικού συνέθεσαν οι Θανάσης Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Θέμης Καραμουρατίδης, Βασίλης Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μηλιώκας, Αδριανός Νόνης, Γιάννης Νόνης, Γιώργης Ξυλούρης Καντρής, Σπύρος Τσάρας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Aoris, Iakovos Gogua, Ingie, George Kachinsky, George Kallis, Roni Iron, 1000mods.

Η κα Γκόγκουα όντας ιδιαίτερα συγκινημένη δήλωσε: «Ευχαριστώ όλους τους συνθέτες, αρκετούς από τους οποίους θέλω να επισημάνω ότι δεν γνώριζα προσωπικά, δεν είχα μιλήσει ποτέ ως τότε μαζί τους. Ουσιαστικά χάρισαν τις συνθέσεις τους σε αυτό το project και σε μένα. Όσο ωραία και αν φάνταζε αυτή η ιδέα, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, να νιώσουμε τη μοναδική εμπειρία χωρίς αυτό το δώρο. Τους είμαι ευγνώμων.».

Η δίγλωσση αυτή ταυτόχρονη μετάφραση της τέχνης, από εικαστικές δημιουργίες σε μουσικές συνθέσεις και το αντίστροφο, μάγεψε τους επισκέπτες της έκθεσης καθώς η προσέλευση ήταν πολλή μεγάλη ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Στα εγκαίνια αλλά και καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης το παρών έδωσαν αρκετές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και όχι μόνο. Μάλιστα η εικαστικός συμπεριέλαβε τη μέρα αυτή και σχετικό δρώμενο με την perfomer Έρση Λαδάκη που πλαισίωσε κινησιολογικά τα έργα.

Άποψη της έκθεσης

Ειρήνη Γκόγκουα – Βιογραφικές πληροφορίες

Η Ειρήνη Γκόγκουα θέλει να εκφράζεται και να πειραματίζεται μέσα από την τέχνη αποδομώντας τυχόν όρια και κανόνες που θεωρεί ότι εγκλωβίζουν τον καλλιτέχνη. Εικαστικός, γλύπτρια που εναλλάσσει τεχνικές, δημιουργεί τεχνοτροπίες και ισορροπεί σε μία συνεχώς εξελισσόμενη φαντασιακή πραγματικότητα αποτύπωσης τέχνης και υλικών. Ζωγραφική σε καμβά, λάδι, ακρυλικό, σμάλτο, αλουμινόχαρτο, νήματα, τρισδιάστατες δημιουργίες από πλέξιγκλας, κεραμική γλυπτική (πηλός, άργιλος) και ξυλογλυπτική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια: «Μου άρεσε από μικρή να παρατηρώ τον πραγματικό και το φανταστικό κόσμο καθώς και το αποτέλεσμα της συνύπαρξής τους. Η ζωγραφική είναι ένας χώρος χωρίς κανόνες». Τα έργα της περιλαμβάνουν στοιχεία «κρυφών» συμβολισμών που δεν γίνονται αντιληπτά με μία πρώτη ματιά αλλά χρειάζονται μια δεύτερη και τρίτη ανάγνωση από τον θεατή. Η χρωματική της παλέτα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αυτό το στοιχείο που κάνει τα έργα της να ταυτίζονται με την υπογραφή της καθώς τα χρώματα φέρουν διαβαθμισμένες φωτεινές και πλούσιες αποχρώσεις. Σουρεαλιστική ζωγραφική με ορίζοντα βάθους και αίσθηση κίνησης που μαγνητίζει και ταυτοχρόνως ενεργοποιεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ασυνείδητου στον θεατή.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: the fish/freedom?, oil paints on canvas, 180cm x 120cm