Το θέατρο Κολοσσαίον στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο

του Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα.

Ο Ιταλός δάσκαλος συγκέντρωσε τις ξεκαρδιστικές μα και καυστικές εκθέσεις των μαθητών του από το δημοτικό σχολείο του χωριού Αρζάνο όπου δίδασκε.

Τα τρία βιβλία που εξέδωσε ο Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω», «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αρραβωνιάστηκαν από κάτω» και «Ο Θεός μας έπλασε τζάμπα» έγιναν ανάρπαστα και μεταφράστηκαν σε πολλές χώρες, ενώ η Λίνα Βερτμίλερ γύρισε το 1992 την ταινία «Ciao Professore» βασισμένη στο πρώτο βιβλίο, «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω».

Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία για δύο χρονιές στην Αθήνα, στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, δημιουργού και της «Κατσαρίδας».

Φέτος η παράσταση με ανανεωμένη διανομή γυρίζει την Ελλάδα και έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο «Κολοσσαίον».

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ο Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα, δάσκαλος στο Αρζάνο της Νότιας Ιταλίας, είχε την ιδέα να συγκεντρώσει και να εκδώσει τις εκθέσεις των μαθητών του. Σ’ αυτές, τα παιδιά σχολιάζουν τις οικογένειές τους, τους γύρω τους, την πατρίδα τους αλλά και άλλες χώρες, την Ιστορία, τα Θρησκευτικά, την επικαιρότητα…

Τα γραπτά τους γίνονται ένας ολοκάθαρος καθρέφτης για όλον τον κόσμο. Τίποτα δεν ξεφεύγει από την αντίληψη των μικρών μαθητών. Ο αγνός, αφελής και ξεκαρδιστικός τρόπος με τον οποίο περιγράφουν ό,τι συμβαίνει γύρω τους, είναι συχνά πιο εύγλωττος και πιο ξεκάθαρος από πολλών μεγάλων…

Το σκηνικό της παράστασης είναι μια σχολική τάξη που αλλάζει συνεχώς σχήμα και μεταμορφώνεται για να δεχτεί την ιστορία της κάθε έκθεσης. Οι ηθοποιοί με απλά μέσα (playmobil, φακούς, σχολικά αντικείμενα) αλλά κυρίως με την χρήση του σώματος, ταξιδεύουν μέσα από το βλέμμα των μικρών παιδιών και μιλάνε για την Οδύσσεια, τον Μωυσή με το κιβώτιο, την προϊστορική εποχή, το σπίτι ερείπιο που μπάζει νερά, την καμμόρα, τον Μπερλουσκόνι, την Νάπολι, τον Μαραντόνα, την φτώχια που επικρατεί στον κόσμο και τονίζουν πως όλοι οι πλούσιοι θα πρέπει να πάνε στην κόλαση γιατί απλούστατα… η καμήλα μπαίνει!

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Διαμόρφωση κειμένου: ο θίασος
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Δήμητρα Χίου
Μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Φακούρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Μουσίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Στέργιος Νένες, Γεωργία Γεωργόνη, Μαρία Παρασύρη, Σωτήρης Μεντζέλος, Φώτης Καραμπάς