Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης επιστρέφει στο ρόλο του δαιμόνιου ανακριτή για να καταδιώξει τον εμβληματικό Ρασκόλνικοφ που υποδύεται ο Τάσος Ιορδανίδης… Η Θάλεια Ματίκα στο ρόλο της ιερόδουλης Σόνια και ο Άρης Λεμπεσόπουλος στο ρόλο του αλκοολικού Μαρμελάντωφ συνθέτουν μαζί τους το βασικό κορμό των πρωταγωνιστών.

Η διασκευή του παγκόσμια αναγνωρισμένου λογοτεχνικού έργου του Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε – καλλιτεχνικό διευθυντή του Kote Marjanishvili theatre – αναδείχθηκε νικήτρια των 2 τελευταίων θεατρικών σαιζόν, αποσπώντας τρία Θεατρικά Βραβεία Κοινού στο θεσμό του περιοδικού Αθηνόραμα. Συγκεκριμένα,τιμήθηκε ο Λεβάν Τσουλάτζε με βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, ο Τάσος Ιορδανίδης με βραβείο καλύτερης ερμηνείας, καθώς επίσης και ο Σταύρος Λίτινας με βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας. Στα βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού All4fun τιμήθηκε με βραβείο καλύτερης παράστασης.

Η υπόθεση

Ο Ρασκόλνικοφ, φοιτητής της Νομικής στην Αγία Πετρούπολη διαπράττει το διπλό φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και της αδελφής της. Κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία, αλλά σε βάθος ο ήρωας φαίνεται πως επιδίωξε να υπερβεί τα ηθικά κοινωνικά όρια.

Μετά την δολοφονία ο Ρασκόλνικοφ κατακλύζεται από αντιφατικά συναισθήματα μεταξύ ενοχής και παράνοιας. Κυρίαρχα πρόσωπα στη ζωή του, ο Ραζουμίχιν, συμφοιτητής του, η αδελφή του Ντούνια, μία ορφανή νεαρή πόρνη, η Σόνια, που έχει πάρει το ρόλο του προστάτη της οικογένειάς της από τον ανήμπορο και αλκοολικό πατέρα της Μαρμελάντωφ, ενώ καταδιώκεται από τον δαιμόνιο Πορφύρη Πετρόβιτς, ο οποίος ξέρει από την αρχή πως είναι ο ένοχος.

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Ρώσου πεζογράφου και στοχαστή εμπνέεται από την επικαιρότητα της εποχής του συγγραφέα (1860) όταν ένας φοιτητής κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός γέροντα με κίνητρα αντίστοιχα του Ρασκόλνικοφ, πρωταγωνιστή του έργου του Ντοστογιέφσκι, κινώντας δυσεπίλυτα ερωτήματα σχετικά την ηθική, τον ανθρώπινο και το θεϊκό νόμο…

Συντελεστές:

Διασκευή-σκηνοθεσία-φωτισμοί-μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε
Μετάφραση (από τα γεωργιανά): Xάτια Γκόσουα
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Διανομή:

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Ανακριτής
Άρης Λεμπεσόπουλος: Μαρμελάντωφ
Θάλεια Ματίκα: Σόνια
Σοφία Πανάγου: Ντούνια
Δημήτρης Καπετανάκος: Ραζουμίχιν
Μανώλης Καζαμίας: Αλιόνα Ιβάνοβνα

Στο ρόλο του Ρασκόλνικοφ ο Τάσος Ιορδανίδης.