Κινούμενοι ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τους τελευταίους μήνες περιηγούμαστε σε τρία κτήρια «φαντάσματα» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εξερευνώντας οικείες και ανοίκειες πτυχές του χθες και του σήμερα, οραματιζόμενοι συγχρόνως τις διαφορετικές εκδοχές που μπορεί να έχει το μέλλον.

Μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου, στο πρώην Εμπορικό Κέντρο Fokas, τα πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, η 7η Μπιενάλε της Αθήνας διανύει την τελευταία της εβδομάδα· το τελευταίο τελετουργικό λαμβάνει χώρα την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Η Eclipse σάς καλεί να δείτε, να ακούσετε και να αισθανθείτε ιστορίες και διεργασίες που βρίσκονταν διαχρονικά στο περιθώριο, συμμετέχοντας σε μία εμπειρία όπου αφηγήσεις από σύγχρονες Μαύρες, Κουήρ, μελλοντολογικές και ριζοσπαστικές φωνές συνδιαλέγονται με πρακτικές τελετουργίας, κατασκευής κόσμων και αλληλοσυνδέσεων.

LIVE EVENTS

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Total Eclipse of the Art: Μέρος 1 | 21:00

Η εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή της αφρικανικής διασποράς συνομιλεί με την ballroom αθηναϊκή κοινότητα σε δύο παράλληλα stages, υπό την επιμέλεια του BIOS.

Αυλή Πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα

Ο Adedeji, γεννημένος και μεγαλωμένος στην ζωηρή πόλη του Λάγος, Νιγηρία, και η μπάντα του Afrosessioners μάς προσκαλούν να πάρουμε μέρος σε μία γιορτή εστιασμένη στην αφρικανική μουσική και κουλτούρα, με ένα μουσικό session που αναμειγνύει την παραδοσιακή αφρικανική μουσική με νέους jazz, funk και soul εκλεπτισμένους ήχους. Παράλληλα, η χορευτική ομάδα JDM, αποτελούμενη από τρία κορίτσια, θα μας βοηθήσει να εντρυφήσουμε στους ρυθμούς των Αφρικανικών χορών, παρουσιάζοντας ένα dance piece, ένα χορευτικό έργο ενδυνάμωσης βασισμένο στους αφρικανικούς χορούς. Ο Mc Dash, γνωστός και ως Μιχάλης Αφολαγιάν, ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA, θα αναλάβει ρόλο MC στo event. O Tosin Omo – Ebony θα μας καθοδηγήσει σε Afrobeat, Funk και και Νεο Nigerian Hip Hop. Μαζί τους και ο Tunji Nice και η Demelza. Τέλος ο ιδρυτής του Fade Radio, DJ Dennis Green, θα βρίσκεται μέσα στο τροχόσπιτο πίσω από τα decks, από όπου και θα μιξάρει τα αγαπημένα του Hip Hop και 2000 R&B tracks.

Ακάλυπτος Μεγάρου Σλήμαν-Μελά

Εδώ θα απολαύσετε τους Ballroom, House και Afrobeat ήχους του DJ Nonika, ενεργό μέλος της Ballroom αθηναϊκής κοινότητας, μαζί με την Glastra Kareola, σε voguing duties, μέλος του διάσημου Ballroom House – Kareoles. Παρέα στο line up ο γνωστός σε όλους AΣΤΥΤΕΚΚ, που κρύβεται πίσω από το Lower Parts label, και το γκρούβι δίδυμο KAWRS, που αποτελείται από την Neda και τον Simos Ares.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ta Nea Xysta: Η τελευταία πράξη | 11:00 – 15:00 | Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα

Ακολουθώντας από την αρχή της ΑΒ7: ECLIPSE την δημιουργία της εμβληματικής τοιχογραφίας της Navine G. Khan-Dossos, Ta Nea Xysta, στην αυλή των πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα στην τελική αυτή «πράξη» της περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί η «αποδόμησή» της. Δημιουργώντας in situ έναν περιορισμένο αριθμό έργων τέχνης από τμήματα της τοιχογραφίας που θα προσφέρονται στο κοινό, η πράξη αυτή λειτουργεί όχι ως καταστροφή αλλά ως πρακτική αποκέντρωσης. Όπως η ECLIPSE ολοκληρώνει την τελική της φάση, Ta Nea Xysta αντανακλούν τον κύκλο ζωής ενός έργου τέχνης και την εκτενή επίδραση που μπορεί να έχει η τέχνη στην κοινωνία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται μαζί με το BEOWULF.

Total Eclipse of the Art: Μέρος 2 | 18:00 | Μέγαρο Σλήμαν-Μελά

Σε συνεργασία με το BIOS, τον ακάλυπτο του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά καταλαμβάνουν την τελευταία ημέρα της ECLIPSE oι ΟRILA DJs: Ο Γιάννης Ιασωνίδης, ιδρυτής των Orila Records, παρέα με τον multi-genre μουσικό storyteller Chris OD, και τις μοναδικές στο είδος τους Devika και K.atou κλείνουν το δίμηνο αυτό με τον πιο όμορφο τρόπο.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Βυθιστείτε στους κόσμους της έκθεσης υπό την καθοδήγηση των ξεναγών της ECLIPSE το τελευταίο Σαββατοκύριακο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας.

Η προκράτηση θέσης είναι απαραίτητη και η συμμετοχή είναι δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου εισόδου σας για την έκθεση. Σημείο συνάντησης είναι ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος, το πρώην Εμπορικό Κέντρο Fokas.

Προγραμματισμένες Ξεναγήσεις:

Σάββατο 27 Νοεμβρίου
16:00 – 18:00 (ελληνικά)
18:00 – 20:00 (ελληνικά)

Κυριακή 28 Νοεμβρίου
13:00 – 15:00 (ελληνικά)
16:00 – 18:00 (ελληνικά)
18:00 – 20:00 (αγγλικά)

Κλείστε τη θέση σας μέσω Eventora εδώ.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Κείμενα που αμφισβητούν πεποιθήσεις, ιστορίες και ποιήματα που ξυπνούν συναισθήματα, συνταγές και τραγούδια που ανασύρουν μνήμες: αυτά είναι τα Ημερολόγια της ECLIPSE – το πρώτο μέρος του καταλόγου της AB7 – ένας κόσμος ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι ανοιχτός να τον ανακαλύψεις. Στις επόμενες σελίδες, η επιμελητική ομάδα εμβαθύνει στην πρακτική των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και των έργων που παρουσιάζουν στην 7η Μπιενάλε της Αθήνας ECLIPSE.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος, Omsk Social Club, Larry Ossei-Mensah, Poka-Yio
Συντονιστής Επιμέλειας: Χριστόφορος Μαρίνος
Κείμενα, μεταξύ των οποίων Δοκίμια, Ποιήματα, Συνταγές: Jackie Abhulimen, Georges Bataille, Walter Benjamin, Franco Berardi, Ευγενία Βερελή, CAConrad, Leonora Carrington, Eddie Chambers, Francesca Gavin, Happy New Tears, Deborah Joyce Holman, Banu Khapil, Francesca Lisette, Mum Social Club, Νέγρος του Μοριά, Thomas Oberender, Omsk Social Club, Larry Ossei-Mensah, Poka-Yio, Primitive Art, Nat Raha, Βαλίνια Σβορώνου, Έρικα Σκούρτη, Κωστής Σταφυλάκης, Ayesha Tan Jones, the Mycological Twist, Julian Weber, Simone Weil
sonicECLIPSE: Ayshel/Waiting Room, Devika, Entropia Records, GRΞTA/Waiting Room, Ioannis & Foukodian Rhythms, Yorgia Karidi, K.atou, MMMD, Ιωσήφ Μουζκίτης/ATH Kids, Olenxaa (Carina Obukhova), Grace Ow, Sugahspank!, Teranga Beat, Noff Weezy
Σχεδιασμός: Σάκης Στριτσίδης
Μεταφράσεις: Αντώνης Μόζερ, Δημήτρης Σαλταμπάσης
Διορθώσεις: Δημήτρης Σαλταμπάσης
Εκτύπωση: Πλέτσας – Καρδάρη Ο.Ε.

Βρείτε τον κατάλογο της έκθεσης μέχρι την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο, το πρώην Εμπορικό Κέντρο Fokas.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκθεσιακοί Χώροι
Πρώην Εμπορικό Κέντρο Fokas, Σταδίου 41
Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, Σταδίου 48
Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, Πανεπιστημίου 46

Ώρες Λειτουργίας
Τετάρτη – Παρασκευή: 1 μ.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο – Κυριακή: 11 π.μ. – 9 μ.μ.

Μέτρα Προστασίας κατά της Covid-19
Για την είσοδό σας στην AB7: ECLIPSE είναι απαραίτητη η επίδειξη ενός από τα παρακάτω έγγραφα:
Επισκέπτες άνω των 12 ετών:
• Πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών)
• Πιστοποιητικού νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση)
Επισκέπτες από 4 έως 11 ετών:
• Αρνητικό self-test (24 ωρών) ή rapid-test (48 ωρών) ή PCR-test (72 ωρών)