Μια ιδιαίτερη performance που συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη, θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο Μουσείου Μπενάκη,

στο Κτήριο της οδού Πειραιώς από τις 16 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

“Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Είμαι η Doctor Darling και θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή μας παράσταση… Ή μήπως διάλεξη…; Ή μήπως παρουσίαση…; Ή μήπως έρευνα…; Το θέμα ή μάλλον ο λόγος που σας κάλεσα εδώ απόψε είναι για να αναπτύξουμε τα ακόλουθα ερωτήματα: Πως χρησιμοποιεί ο σημερινός άνθρωπος τον εγκέφαλό του;

Με ποιο τρόπο αποφασίζει; Τι έχει συμβεί στον εγκέφαλο με την ραγδαία αύξηση των επιλογών που έχει φέρει η τεχνολογία; Μήπως τελικά η αναποφασιστικότητα είναι σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο; Μήπως ζούμε την εποχή που εντείνει τη σκέψη και παραλύει τη δράση; ”

Η “Dr.Maybe Darling” προετοιμάζει, στο εργαστήριο της, τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει με θέμα το αίνιγμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η διάλεξη αρχίζει εξετάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του σύγχρονου ανθρώπινου εγκέφαλου.

Καθώς όμως εξελίσσεται η Dr.Darling έρχεται αντιμέτωπη με τις μη συγκλίνουσες επιστημονικές, και όχι μόνο, απόψεις. H ανάγκη της να κατανοήσει αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα την οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα στον εγκέφαλο της. Χρησιμοποιεί τον εαυτό της για πείραμα ονομάζοντας τον Maybe. Γίνεται ταυτόχρονα ο επιστήμονας και το πείραμα του.

Η παράσταση “Dr. Maybe Darling” είναι μια performance που συνδυάζει εικόνα, κίνηση, λόγο και τεχνολογία. Μία λευκή τέντα / θόλος, που θα τοποθετηθεί στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, γίνεται το εργαστήριο ‘BrainTrace Lab’ της Dr.Darling.

Στην εγκατάσταση αυτή θα στεγάζεται τόσο η περφόρμανς όσο και το κοινό. Το κοινό κατά την είσοδο του στον θόλο-εγκέφαλο θα καλείται να συμμετέχει προαιρετικά, στην έρευνα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στην παράσταση περιλαμβάνονται συνεντεύξεις των:

Κούβελα Ηλία – Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής, Μπαλτά Αριστείδη – Καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών, Τζαβάρα Θανάση – Ψυχίατρου / Ψυχαναλυτή.

(Στην παράσταση της Κυριακής 24/10 θα είναι παρόντες όλοι οι καθηγητές και μετά τη λήξη της βραδινής παράστασης θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.)

To νέο έργο της Τζένης Αργυρίου είναι μία έρευνα που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στη Λισσαβόνα με αφορμή το πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών Pepinieres Europeennes pour Jeunes Artistes ΜAP XXL.

Από τότε έχει συλλέξει οπτικό και ακουστικό υλικό, συνεντεύξεις, βιβλιογραφία και βιντεογραφία και έχει πειραματιστεί με τη σεναριακή απόδοση του έργου και την σκηνική εγκατάσταση.

Λόγω της φύσης του, το έργο θα βρίσκεται μια ζωή υπό εξέλιξη και θα παρουσιάζεται κάθε φορά βάση νέων δεδομένων.

Πρώιμες εκφάνσεις του έχουν παρουσιαστεί με τον τίτλο makeup_yourmind στο Lugar Comum στη Λισσαβόνα (2006) στο Abbaye de Neumüster Centre Culturel de Rencontre Λουξεμβούργο και στη Judson Church του Movement Research στη Νέα Υόρκη (2007) ενώ στην Αθήνα παρουσίασε τη δουλειά υπό εξέλιξη στους Αλευρόμυλους Σαραντόπουλου (2009).

Από τις 17 έως τις 31 Οκτωβρίου από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να επισκεφτεί δωρεάν το ‘Brain Trace Lab’ της Dr.Darling για δημιουργικό υλικό και πληροφορίες της παράστασης.

Με την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.

Συντελεστές παράστασης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Αργυρίου Τζένη

Ερμηνευτικό Alter Ego: Σιάμου Σταυρούλα

Συμμετέχουν: Σιάμου Σταυρούλα, Βαρσάμη Ανδρομάχη, Κατσιώτη Λορίνα

Εικόνα – Βίντεο: Σωτηρίου Λίλα

Πρωτότυπη Μουσική και live processing: Πούλιος Γιώργος

Σκηνογραφία και Ενδυματολογία: Δεληδήμος Χρήστος, Μακαρούνη Δέσποινα

Φωτισμός: Μιχόπουλος Θόδωρος

Βοηθοί δημιουργικού: Σιάμου Σταυρούλα, Βαρσάμη Ανδρομάχη

Δημιουργία προγράμματος BRAINTRACE: Μακρής Νίκος

Ηχοληψία: Νικηφόρος Αντώνης

Τεχνικός Σκηνής: Βιτσαξάκης Μανώλης

Προγραμματισμός Βίντεο: Τσαγκαράκης Πάνος

Καλλιτεχνική και τεχνική υποστήριξη: Μεράντζας Δημήτρης

Δημιουργική επεξεργασία εικόνας εξωτερικών προβολών: Χρυσίδης Στάθης

Προγραμματισμός Κονσόλας: Τζιόγκας Χρήστος

Κατασκευή Τέντας: Τenticκle

Βοηθός παραγωγής: Αργυρίου Μαρία

Γραφιστικά: Antidot design Studio

Επιμέλεια υλικού προγράμματος: Νεδελκοπούλου Ειρήνη

Προβολή και Επικοινωνία: Link4u

Επιμέλεια εγκατάστασης: όλοι οι συνεργάτες της Dr.Maybe Darling