Τρία χρόνια μετά τον δίσκο «Με το Μηδέν και το Άπειρο να συμφιλιωθούμε» με μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Γ. Καρυωτάκη, οι Δραμαμίνη επιστρέφουν με φρέσκο υλικό!

Με στίχο άλλοτε ποιητικό και άλλοτε του δρόμου, με συνθέσεις που συνδυάζουν και εναλλάσσονται από το ροκ στην ποπ και με μια παραγωγή που ξεχωρίζει, οι Δραμαμίνη φτιάχνουν ένα πολύχρωμο και σύγχρονο αποτέλεσμα.

Ο νέος τους δίσκος έχει τίτλο “Μαρς” και στο εξώφυλλο ένα λαχταριστό ιπτάμενο διαστημικό ντόνατ! Γεμάτο rock ‘n’ roll μελωδίες το νέο τους υλικό είναι ό,τι πιο ιδανικό για να φτιάξει καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και διάθεση.

Τη μουσική, τους στίχους, την επιμέλεια παραγωγής και το artwork υπογράφουν ο Γιάννης και ο Χάρης Μιχαηλίδης, ενώ τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε όλη η μπάντα.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου Μαρς και πριν τους βρει το καλοκαίρι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για την παρουσίαση του οι Δραμαμίνη μας μιλούν για τη μουσική τους και το μέλλον της.

Τρία χρόνια μετά τον τελευταίο σας δίσκο «Με το Μηδέν και το Άπειρο να συμφιλιωθούμε», ο οποίος περιείχε μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Γ. Καρυωτάκη, επιστρέφετε με το νέο σας άλμπουμ με τίτλο “Μαρς”. Τι νέο θα ακούσουμε σ’ αυτό το δίσκο; Είναι το ίδιο ποιητικός με τον προηγούμενο;

Το ζητούμενο στην παραγωγή του νέου μας δίσκου ήταν να δημιουργήσουμε έναν ήχο που δεν θυμίζει τις προηγούμενες δουλειές μας. Το αποτέλεσμα είναι εξωστρεφές, φωτεινό και ο στίχος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ποιητικός με έναν σύγχρονο τρόπο και φρέσκια διάθεση.

Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την κυκλοφορία του νέου δίσκου Μαρς, που βρίσκονταν και τι έκαναν οι Δραμαμίνη; Πώς ήταν αυτή η περίοδος δημιουργίας για εσάς;

Αυτή η περίοδος ήταν άκρως δημιουργική και έντονη. Πειραματιστήκαμε με τον ήχο μας, γράψαμε πολλές μουσικές, στίχους, υπογράψαμε με την εταιρεία μας τη Minos EMI. Φυσικά, καταγράψαμε πολλές ώρες “πτήσης” στο στούντιο. Σκηνοθετήσαμε αρκετά βίντεο κλιπ και ολοκληρώσαμε την παραγωγή δίσκων και τραγουδιών φίλων καλλιτεχνών (Δρογώσης, Μουζουράκης, Φάμελλος, Πλιάτσικας, Ζουγανέλη, Μπάμπαλη, Ιdra Kayne, Λούλατζης, Μαράντης, Ρεμπής κ.α )

Το ξεκίνημά σας έγινε το 2005 στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δρόμος». 13 χρόνια μετά τι βλέπετε να έχει αλλάξει στο μουσικό τοπίο της Ελλάδας;

Ζούμε σε ένα εξ’ ολοκλήρου καινούργιο τοπίο, στην εποχή του ίντερνετ και της πληροφορίας. Υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στις παραγωγές, στον ήχο αλλά και στην εικόνα. Αυτό που παραμένει πάντα ίδιο, είναι ότι υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες με πολλή θέληση και ταλέντο. Αν και όλα γύρω καταρρέουν, βλέπουμε εκεί έξω καλλιτέχνες που είναι ακόμα στο δικό τους κόσμο με την καλή έννοια! Αυτή είναι εξάλλου η μαγεία της τέχνης.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είστε καλλιτέχνες με μία ευρύτερη έννοια, παρά απλώς μουσικοί και τραγουδοποιοί, καθώς η δημιουργία και η έμπνευσή σας επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως η ζωγραφική και η σκηνοθεσία, μέσα από την ταινία Νέφη και από άλλες σκηνοθεσίες και project σας, όπως η εφαρμογή που αναπαριστά ψηφιακά το σπίτι του Καρυωτάκη στην Πρέβεζα. Μιλήστε μας λίγο για αυτά τα project; Πώς συμπληρώνουν τους Δραμαμίνη και πόσο σας ενδιαφέρει να δημιουργήστε κι άλλες τέτοιες δουλειές; Υπάρχει κάτι που μπορεί να ετοιμάζετε;

Η υπέρμετρη αγάπη μας για τον βίο και το έργο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη ήταν που μας ώθησε σε αυτό το τρελό εγχείρημα! Όπως και η πειραματική ταινία “Νέφη” που αφορά τα χωριά που ερημώνουν, έχει μια θεματολογία που μας συγκινεί ιδιαίτερα. Αυτά τα projects και πολλά ακόμη είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Δραμαμίνη και μας κάνουν να αισθανόμαστε μια καλλιτεχνική πληρότητα. Όλως παραδόξως δεν ετοιμάζουμε κάτι αντίστοιχο αυτόν τον καιρό!

Έχετε συνεργαστεί δισκογραφικά και επί σκηνής με πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής Ξεχωρίζετε κάποια από αυτές ως τη σημαντικότερη, που σήμαινε κάτι παραπάνω για εσάς;

Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαστήκαμε με τόσο άξιους καλλιτέχνες και πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιον. Μια δυνατή στιγμή ήταν ένα αξέχαστο live παρέα με τον Θάνο Ανεστόπουλο!

Πόσο σημαντικό είναι οι παλιοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες να εμπιστεύονται και να συνεργάζονται με τους νέους; Από νέους μουσικούς και καλλιτέχνες, οι οποίοι κάνουν σήμερα τα πρώτα τους βήματα, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζετε;

Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων και καλό θα ήταν να συμβαίνει συχνότερα. Από τέτοιες συνεργασίες κερδίζουν όλοι. Από τη δική μας γενιά ξεχωρίζουμε τον Κύριο Κ., τον Ορέστη Ντάντο και τους Σούπερ Στέρεο ενώ από τη νεότερη γενιά, τους Whereswilder, τους Cave Children και τους Bazooka!

Πώς φαντάζεστε το μακρινό μέλλον των Δραμαμίνη;

Το όνειρο μας είναι να παραμείνουμε δημιουργικοί και διψασμένοι για μουσική! Να αφήσουμε όμορφα πράγματα πίσω μας και να αποκτήσει το γκρουπ ακόμη περισσότερους φίλους!

Και στο κοντινό μέλλον που θα σας βρούμε; Υπάρχουν κάποια καλοκαιρινά μουσικά σχέδια;

Σχεδιάζουμε ένα λάιβ – παρουσίαση του καινούργιου μας δίσκου “Μαρς” στην Αθήνα και λάιβ σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα! Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε κάποιο μακρινό νησί για ξεκούραση!

Info:

www.dramamini.gr
www.facebook.com/Dramamini


Διαβάστε επίσης:

Μαρς: Νέο άλμπουμ από τους Δραμαμίνη