Ιστορίες ενηλικίωσης, ιστορίες εξερεύνησης, ιστορίες που σου ζεσταίνουν απρόσμενα την καρδιά και άλλες που σου παγώνουν το αίμα. Από τα βάθη της Αμερικής μέχρι την άκρη της Σιβηρίας, το Αφιέρωμα Queer Stories συνθέτει μια πολύπλευρη απεικόνιση της σεξουαλικής ταυτότητας και του φύλου στον 21ο αιώνα.

Όλα, βέβαια, έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’20, όπου μία καθωσπρέπει «Μαντάμ» αποτινάζει τα δεσμά του γάμου και γίνεται μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, ανοίγοντας το δρόμο για τον καταπιεσμένο queer εγγονό της, φτάνουμε μέχρι τα ξέφρενα ’80s, όπου μια ολόκληρη γενιά από trans γυναίκες και drag queens αποδεκατίστηκε από το AIDS τραγουδώντας «Playback» στη συντηρητική Κόρδοβα της Αργεντινής.

Το Αφιέρωμα κλείνει με το μαγικό «Όσα Δεν Τόλμησα», που εκτυλίσσεται σε ένα παραθαλάσσιο μεξικάνικο χωριό, στην άκρη ενός μαγκρόβιου δάσους. Ένα βίαιο συμβάν ανατρέπει τις ισορροπίες ανάμεσα στον 16χρονο Νιόνιο και την τοπική κοινότητα – το ίδιο ευαίσθητες με το τροπικό οικοσύστημα που τους περιβάλλει.

Η πλατφόρμα θέασης του online φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Docs in Exile Film Festival θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου και όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. Οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό και όλες οι ταινίες διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις ταινίες του αφιερώματος:

ΜΑΝΤΑΜ (Madame, 2019)

Σκηνοθεσία: Stéphane Riethauser / Διάρκεια: 93′

To αφοπλιστικό «Μαντάμ» μας παρασύρει σε ένα ταξίδι δύο γενεών, καθώς η Caroline, μια πληθωρική 90χρονη, και ο κινηματογραφιστής εγγονός της, Stéphane, εξερευνούν την εξέλιξη της ταυτότητας φύλου σε έναν πατριαρχικό κόσμο.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ EUREKA (The Gospel of Eureka, 2018)

Σκηνοθεσία: Michael Palmieri, Donal Mosher / Διάρκεια: 75′

Καλώς ήρθατε στο Eureka Springs, μια μικρή πόλη όπου ο χριστιανισμός πάει χέρι χέρι με μια ανθηρή queer κοινότητα. Σε μια εποχή διχασμού και προκαταλήψεων, οι ντόπιοι ανατρέπουν τα στερεότυπα αγκαλιάζοντας το camp με κάθε τρόπο!

ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ (Mon Amour, 2020)

Σκηνοθεσία: David Teboul / Διάρκεια: 172′

Πενθώντας το χαμό του πρώην εραστή του, ο Γάλλος σκηνοθέτης David Teboul κάνει ένα ταξίδι-ιεροτελεστία μέχρι τη Σιβηρία. Εκεί έξω, κάτω από έναν τεράστιο ουρανό, βρίσκει επιτέλους το χώρο που χρειαζόταν για να τακτοποιήσει τις σκέψεις του.

ΟΣΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑ (Things We Dare Not Do, 2020)

Σκηνοθεσία: Bruno Santamaría Razo / Διάρκεια: 75′

Ο Νιόνιο ζει ανέμελος σε ένα παραλιακό μεξικανικό χωριό, στην άκρη ενός τροπικού δάσους, όπου ο χρόνος κυλάει αργά. Ένας φόνος στο μεγάλο πανηγύρι της περιοχής τον ωθεί να δείξει τον πραγματικό του εαυτό.

PLAYBACK (Playback, 2019)

Σκηνοθεσία: Agustina Comedi / Διάρκεια: 14′

Η Ντέλπι είναι το μόνο μέλος των Kalas Group, μιας ομάδας trans γυναικών και drag queen που έδρασαν στην Αργεντινή στα τέλη του ’80, που κατάφερε να επιβιώσει όταν άρχισαν να πεθαίνουν η μία μετά την άλλη από AIDS.


Διαβάστε επίσης:

Docs in Exile: Ένα δωρεάν online φεστιβάλ ντοκιμαντέρ