Τέχνες / Νέα

Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016

Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.

Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.

Οι διοργανωτές, το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design με έδρα την Γκαλένα στο Ιλινόις της Αμερικής και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με έδρα το Δουβλίνο και την Αθήνα, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού με την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα δίνουν και φέτος το στίγμα του προγράμματος.

130 έργα από 43 χώρες αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στο σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων και λοιπών κτιστών υποδομών. Οι συμμετοχές για το 2016 ξεπέρασαν τις 370 και η κριτική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μιλάνο για την τελική επιλογή και βράβευση αποτελείται από διακεκριμένους αρχιτέκτονες, κριτικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους:

• Cinzia Anguissola Scacchetti, Architect – Milan, Italy
• Claudia Donà, Design Critic and Journalist, Milan, Italy
• Francesco Mendini, Architect – Milan Italy
• Maurizio Morgantini, Architect- Milan, Italy
• Franco Raggi, Architect – Milan, Italy
• Paolo Zanenga, President of Diotima Society – Milan, Italy

Πολυβραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Zaha Hadid Architects, Skidmore, Owings & Merrill LLP., Kohn Pedersen Fox, Foster + Partners, AECOM, C.F. Møller Architects, HASSELL, Pei Cobb Freed & Partners Architects LLP., Morphosis Architects, HOK, SPEECH architectural office, Toyo Ito & Associates, Vo Trong Nghia Architects, Haworth Tompkins, Edward Suzuki Associates, Richard Meier and Partners, Rafael de La-Hoz Arquitectos, Pininfarina, Carlos Zapata Studio, Christian de Portzamparc, Safdie Architects, Antoine Predock Architect PC. έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση.

Όλα τα βραβευμένα projects για το 2016 μπορείτε να τα δείτε στο www.europeanarch.eu και στο www.chi-athenaeum.org

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής  βασίστηκε στο δίπτυχο αρχιτεκτονική και εναρμονισμός με τη φύση και το περιβάλλον.  

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “The City and the World”  θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 17.00  στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα με ελεύθερη είσοδο. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν τα έργα των βραβευμένων αρχιτεκτονικών γραφείων με φωτογραφικό υλικό και videos. Η διάρκεια της  έκθεσης θα είναι από τις 11 /9/2016 έως 30/10/2016.

Την ίδια ημέρα θα απονεμηθεί και το βραβείο European Prize for Architecture για το 2016 στην εταιρεία LAVA Laboratory for Visionary Architecture.

Έργα (με σειρά εμφάνισης. από πάνω προς τα κάτω): Kacst, Saudi Arabia | Jeju Hills Hotel, Jeju Island, South Korea | Green Climate Fund, Bonn, Germany,  Square3 Mixed-Use Development, Berlin, Germany, W+W Headquarters, Ludwigsburg, Germany by LAVA

Πρόκειται για μία τιμητική διάκριση στον τομέα της Αρχιτεκτονικής που στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε μεγάλες προσωπικότητες της Αρχιτεκτονικής κοινότητας όπως ο Santiago Calatrava για το 2015, o Alessandro Mendini για το 2014, ο Μarco Casagrande για το 2013 και πολλοί άλλοι. Πληροφορίες σχετικά με την το τιμητικό βραβείο αρχιτεκτονικής μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του οργανισμού europeanarch.eu

Λίγα λόγια για τους LAVA Laboratory for Visionary Architecture

Ιδρύθηκε το 2007 από τους αρχιτέκτονες Chris Bosse, Alex  Rieck, και τον Tobias Wallisser. Πρόκειται για ένα δίκτυο γραφείων με έδρα το Βερολίνο, το Σίδνεϊ και τη Στουτγκάρδη.

Η  LAVA έχει ξεπεράσει τα παραδοσιακά όρια των αρχιτεκτονικών μορφών και σκέψης, και έχει χαράξει μια νέα πορεία πέρα από τα όρια της σύγχρονης  αρχιτεκτονικής. Για κάθε νέο κτήριο ή οποιαδήποτε αρχιτεκτονική εφαρμογή “δανείζονται” δομές και γεωμετρικά σχήματα από την και το περιβάλλον όπως οι νιφάδες χιονιού, τους ιστούς αράχνης, τις σαπουνόφουσκες με σκοπό τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αρμονία του ανθρώπου μέσα στο αστικό τοπίο.

Ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό γραφείο που αντιπροσωπεύει την νέα γενιά αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών που με γνώμονα την εφευρετικότητα προσπαθεί να συνδέσει το χάσμα μεταξύ μίας ονειρικής ιδανικής αστικής εικόνας και της πραγματικότητας.  

Η συνεργασία τους με αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλο τον κόσμο τους δίνει την δυνατότητα να δημιουργούν έργα υψηλού επιπέδου με ένα διεθνές πελατολόγιο ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια λειτουργίας. Βασικός στόχος μέσα από τα έργα που υλοποιούν είναι να θέσουν νέα όρια στο αστικό τοπίο με καινοτόμες αρχιτεκτονικές λύσεις. Το βραβείο θα το απονέμει ο αξιότιμος Πρέσβης της Γερμανίας κύριος Dr. Peter Schoof.

Όλα τα βραβευμένα έργα περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο  New International Architecture – Global Design + Urbanism XVI που επιμελείται ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Christian Narkiewicz-Laine (εκδόσεις Metropolitan Arts Press Ltd.).

Το βιβλίο διατίθεται και online στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.chi-athenaeum.org/museum-store/

*Φωτογραφία θέματος: Lava Architects Chris Bosse, Alexander Rieck, and Tobias Wallisser

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr

Τέχνες / Εγκαίνια

Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016

Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.

Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.

Εκατοντάδες ήταν οι αιτήσεις από αρχιτεκτονικά γραφεία για το φετινό  Παγκόσμιο Πρόγραμμα  από την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και την Αμερική, το καθένα με την ελπίδα να πάρει το πολυπόθητο Διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής.

Η τελική λίστα παρουσιάστηκε από κριτική επιτροπή  Ιταλών αρχιτεκτόνων, στην οποία συμμετείχαν οι παρακάτω:

Cinzia Anguissola Scacchetti, Architect – Milan, Italy

Claudia Donà, Design Critic and Journalist, Milan, Italy

Francesco Mendini, Architect – Milan Italy

Maurizio Morgantini, Architect- Milan, Italy

Franco Raggi, Architect – Milan, Italy

Paolo Zanenga, President of Diotima Society – Milan, Italy

Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι το μεγαλύτερο βραβείο στην παγκόσμια αρχιτεκτονική στον κόσμο, βραβεύοντας  ουρανοξύστες, εμπορικά κτίρια, πολεοδομικά σχέδια, ιδιωτικές κατοικίες, πραγματικά μνημεία της αρχιτεκτονικής τέχνης, που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο της αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη της ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τα φετινά επιλεγμένα κτίρια είναι από 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένων: Αγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, τον Καναδά, την Κίνα, την Κολομβία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, το Ιράν, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η Λετονία, το Λίβανο, τη Μάλτα, τη Μαλαισία, Μεξικό, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Δημοκρατία της Σιγκαπούρης, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Βιετνάμ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλα τα κτήρια και τα σχέδια μπορείτε να τα δείτε στο www.europeanarch.eu & στο  www.chi-athenaeum.org

Σε αυτή  την ελίτ ομάδα των κτιρίων και έργων αστικού σχεδιασμού  θα απονεμηθεί βραβείο λίγο πριν την Istanbul Design Biennial στο UCTEA Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 6.00μ.μ.  Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει και στην Ευρώπη, με τίτλο The City and The World στο  Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στην Αθήνα το 2017.

Για την απονομή των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί μετά τα εγκαίνια της έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ στις 2 Σεπτεμβρίου, απαιτείται πρόσκληση.

Tα κτίρια και τα έργα αστικού σχεδιασμού θα παρουσιαστούν  ως  κατάλογος με τίτλο για Global Design + Urbanism XVI (“New International Architecture”) του Christian Narkiewicz-Laine από τις εκδόσεις Metropolitan Arts Press Ltd.  και θα διατίθεται μέσω του European Centre και του www.metropolitanartspress.com.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr