Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κάνει τον απολογισμό του για το 2016 και μας αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το 2017.

Αν και η γέννηση του συνέπεσε με μία ιδιαίτερα δύσκολή περίοδο για το νησί της Λέσβου, στα δύο μόλις χρόνια ύπαρξής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, μετρά:

-δύο επιτυχημένα καλοκαιρινά Φεστιβάλ με την συμμετοχή των πλέον ταλαντούχων ανερχόμενων και καταξιωμένων ερμηνευτών κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο
-ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαρκώς εμπλουτίζεται και που μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει συνολικά 2679 μαθητές
-παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
-μία βράβευση της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών
-και θερμές κριτικές από τα εγχώρια και διεθνή Μ.Μ.Ε.

Το 2017 το Φεστιβάλ συνεχίζει τις δραστηριότητές του με αμείωτο ρυθμό συνδράμοντας στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού και κάνοντας την κλασική μουσική προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Πριν λίγες μέρες το Φεστιβάλ ξεκίνησε τις εκπαιδευτικές του δράσεις για την σχολική χρονιά 2016-2017 με 979 παιδιά από την Λέσβο και την Αθήνα να παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα “Μουσικό Κλειδί” που στόχο έχει να ξεκλειδώσει την φαντασία, την ευαισθησία και την δημιουργικότητα των παιδιών & των νέων.

“Σας ευχαριστούμε για αυτή τη μοναδική εμπειρία, ήταν πραγματικά αξέχαστη. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα μας μάθατε για τη ζωή ενός μουσικού, για το πως να ακολουθήσουμε το όνειρο μας και οτι κάθε προσπάθειά αξίζει! Είσαστε απλά μοναδικές!” έγραψε μαθήτρια μετά το πρόγραμμα, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται και εμπλουτίζεται τον Φεβρουάριο και Μάρτιο με το «ΜΟ-ΤΟ key», μία δράση που στόχο έχει να δώσει στα παιδιά τα εργαλεία ώστε τα ίδια να οργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, εν προκειμένω μία συναυλία. Σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό, TONALi, η Λέσβος εκπροσωπεί την Ελλάδα, τρίτη χώρα που θα πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή, μετά την Γερμανία και την Ιταλία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Μουσικό Κλειδί” πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με την πολύτιμη συμπαράσταση του διευθυντή της κ Αριστείδη Καλάργαλη, και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Απολογισμός 2016 και Σχέδια 2017

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου | 16, 17, 18 & 19 Αυγούστου 2016

Aπό τις 16 έως τις 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με τίτλο “Σταυροδρόμια | Crossroads” στο οποίο πήραν μέρος διακεκριμένοι καλλιτέχνες από πολλά μέρη του κόσμου συγκινώντας με τις ερμηνείες τους το κοινό και στέλνοντας μέσα από την μουσική τους σύμπραξη ένα συμβολικό μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

Μία από της σημαντικότερες εφημερίδες της Γερμανίας, η Ταγκεσπήγκελ, έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της αμέσως μετά την λήξη του Φεστιβάλ 21.8.16:

“Η Μαγεία του Μολύβου. Ένα όραμα για την Ευρώπη… Οι γεμάτες μουσική μέρες του Μολύβου αφήνουν να φανεί ένα όραμα για την Ευρώπη: νεανική, δυναμική, με παιχνιδιάρικη διάθεση και σοβαρότητα ταυτόχρονα, έχοντας επίγνωση της παράδοσης”. Οι ακροατές που γέμισαν το κάστρο αλλά και οι επισκέπτες του Μολύβου σε διάφορες γωνιές του οικισμού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά σημαντικούς ερμηνευτές της παγκόσμιας κλασικής σκηνής, μεταξύ των οποίων των πιανίστα Λαρς Φογκτ, και να γίνουν μέρος μίας μοναδικής εμπειρίας.

Στις 28 Νοεμβρίου η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απένειμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το “ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ για τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης σε ένα συμβολικό χώρο που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης”.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016.

Το βραβείο παρέδωσε στην οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, κ. Πέτερ Σόοφ εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά εκτίμηση του στους κατοίκους της Λέσβου για το παράδειγμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει.

Τέλος, το μουσικό ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις” που γύρισε για το Δι.Φε.Μ.Μ. ο Βαγγέλης Ευθυμίου, επιλέχθηκε να προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο και στο πρόγραμμα ψυχαγωγίας της Lufthansa, σε όλες τις πτήσεις της παγκοσμίως, τους
μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ συνεχίζονται και τον υπόλοιπο χρόνο:

• Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Την περσινή χρονιά το πρόγραμμα παρακολούθησαν 1700 μαθητές κατά την διάρκεια του οποίου διακεκριμένοι νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ιστορία και τα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής με τον έμφυτο ενθουσιασμό τους τον οποίο και μεταδίδουν στους μικρούς ακροατές. Οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν έργα του κλασικού ρεπερτορίου με εμβόλιμες αφηγήσεις των προσωπικών τους βιωμάτων, επεξηγήσεις για τα έργα και τους συνθέτες. Το 2017 το “Μουσικό Κλειδί” θα πραγματοποιηθεί και στην Χίο ενώ εμπλουτίζεται με το πρόγραμμα “ΜΟ-ΤΟ key” σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό, TONALi

Παρουσία στο Εξωτερικό

Μέσα στους στόχους του Φεστιβάλ είναι ο Μόλυβος και όλη η Λέσβος να αποτελέσει διεθνή μουσικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται τακτικές παρουσιάσεις στο εξωτερικό για το έργο και τα μελλοντικά σχέδια του θεσμού.

Το καλοκαίρι (2016) ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Διεθνούς Συλλόγου των Φίλων του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που σκοπός του είναι η βοήθεια και προώθηση του Φεστιβάλ στο εξωτερικό. Τα πολυάριθμα μέλη του είναι οι καινούργιοι επισκέπτες του επόμενου καλοκαιριού.

Τον Σεπτέμβριο (2016) – κατόπιν προσκλήσεως – πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία στο συνέδριο του Reload Greece στο Λονδίνο. Τον Οκτώβριο (2016) μέλη της ομάδας του Δι.Φε.Μ.Μ. πραγματοποίησαν ενημερωτικές συναντήσεις στην Νέα Υόρκη με σημαντικούς διεθνείς πολιτιστικούς θεσμούς και με Μ.Μ.Ε. της ελληνικής κοινότητας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έχει κινήσει την περιέργεια στην διεθνή μουσική κοινότητα. Αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον του καινοτόμουφόρουμ classical:NEXT, που διοργανώνει την παγκόσμια έκθεση κλασσικής μουσικής να παρουσιάσει τις δραστηριότητες του Δι.Φε.Μ.Μ. Το 2017, το Φεστιβάλ έχει κληθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του classical:NEXT κάτι που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στο να γίνει ο θεσμός αλλά και ολόκληρη η Λέσβος γνωστή στην διεθνή μουσική κοινότητα.

• 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου 16, 17, 18 & 19 Αυγούστου 2017

Ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση του 3ου Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει 4 ημέρες – 16, 17, 18 & 19 Αυγούστου 2017 με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται νωρίτερα σε διάφορες περιοχές του νησιού. Μία επίλεκτη ομάδα διακεκριμένων διεθνώς νέων σολίστ από όλο τον κόσμο θα εμφανιστεί και το 2017, μαζί με καταξιωμένους μουσικούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Φεστιβάλ είναι η συμμετοχή για δεύτερη χρονιά της κορυφαίας Γερμανίδας σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν (τακτική συνεργάτις της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, της Κρατικής Όπερας της Βιέννης κ.α.). Η θεματική του επόμενου Φεστιβάλ έχει αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί με τον καινούριο χρόνο.

Σας καλούμε να στηρίξετε και το 2017 το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην σημαντική, για τον τόπο μας, αυτή κίνηση.