Ο “ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ” είναι η πέμπτη παραγωγή του Θεάτρου Κούκλας Redicolo, μίας ομάδας που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2011. Βασικά μέλη της ομάδας είμαστε εγώ και ο Γιάννης Μόμτσιος, ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη, δημιουργούμε και παίζουμε παραστάσεις ερευνώντας τη χρήση της κούκλας στο θέατρο. Κατασκευάζουμε τις κούκλες μόνοι μας, αναζητούμε διάφορους τρόπους συνύπαρξης μαζί τους πάνω στη σκηνή και ταξιδεύουμε με τις παραστάσεις μας όσο περισσότερο μπορούμε.

Ο Μικρός Πρίγκιπας ανέβηκε στο βανάκι της ομάδας τον Νοέμβριο του 2022 και από τότε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 παραστάσεις. Συμμετείχε στα δύο Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου της χώρας, στο Κιλκις και στην Καλαμάτα, στο Φεστιβάλ «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» του Δήμου Θεσσαλονίκης και ταξίδεψε σε Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη, Βέροια, Έδεσσα, Νάουσα, Κοζάνη, Γιαννιτσά, Πολύκαστρο, Πολύγυρο, Μουδανιά, Τύρναβο, Θάσο, Λήμνο, Πάτρα και Χανιά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους έρχεται και στην Αθήνα, στις 10, 11 και 12 Μαΐου 2024 στο Θέατρο OLVIO.

Πρόκειται για μία Μουσική παράσταση Θεάτρου Κούκλας που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλα παιδιά μέχρι μεγάλους που ήταν παιδιά, η οποία φτιάχτηκε με μεράκι και ατελείωτες ώρες εργασίας που απλώθηκαν σε διάστημα 3 ετών. Όραμά μας ήταν να αποδώσουμε σκηνικά το αριστούργημα του Εξυπερύ, με όχημά μας το σύγχρονο κουκλοθέατρο και την συμφωνική μουσική, με σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο, διατηρώντας το όσο γίνεται περισσότερο αυτούσιο.

Συνεργαστήκαμε με τον Μανώλη Καλπενίδη, εγώ στην θεατρική διασκευή του κειμένου και αυτός στη σύνθεση του μουσικού έργου με αποτέλεσμα ένα Μουσικό Θεατρικό Παραμύθι πάνω στον Μικρό Πρίγκιπα που μπορεί κανείς να το απολαύσει και μόνο ακούγοντας το, χωρίς να είναι απαραίτητο να βλέπει όσα διαδραματίζονται στη σκηνή. Ο Μανώλης, ένας ευαίσθητος και ταλαντούχος μουσικός με σπουδές σύνθεσης μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο σε ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια μουσικής στο κόσμο, το Universität für Musik und darstellende Kunst Wien στη Βιέννη, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και είμαστε ευγνώμονες για την συνεργασία μας αυτή και την εμπιστοσύνη του. Μπορείτε να βρείτε και να ακούσετε το Μουσικό Θεατρικό Έργο που μόλις κυκλοφόρησε εδώ.

Παράλληλα συνεργαστήκαμε με την Εύα Δανιήλ, μία νέα ταλαντούχο ζωγράφο από τη Θεσσαλονίκη που ανέλαβε την δημιουργία των σχεδίων στα οποία βασιστήκαμε για τις φιγούρες, τις κούκλες και την αισθητική της παράστασης. Γνωρίζαμε τη δουλειά της και το ύφος των έργων της και νιώσαμε οτι είναι ιδανική για να οπτικοποιήσει με φρέσκια ματιά τα κλασικά σκίτσα του έργου. Είναι πολύ ιδιαίτερος ο τρόπος της, η ζωγραφική της έχει κάτι μοναδικό, μία αίσθηση που θυμίζει τη ζωγραφική ενός παιδιού με έναν μοντέρνο και συναισθηματικό τρόπο.

Με το άλλο μισό του Redicolo, τον Γιάννη Μόμτσιο, αναλάβαμε τις κατασκευές και όλα τα υπόλοιπα που χρειαζόντουσαν για να ανέβει το έργο στη σκηνή. Το ανθρώπινο μέγεθος των κουκλών, σήμα κατατεθέν της ομάδας, προσφέρεται ιδανικά για την σκηνική παρουσία του Μικρού Πρίγκιπα, διατηρώντας την ποιητική και παραμυθένια του διάσταση. Η σκηνική αλληλεπίδραση της κούκλας με τον κουκλοπαίκτη-αφηγητή αξιοποιείται συνέχεια στην παράσταση, ενώ χρησιμοποιούμε πολλές διαφορετικές τεχνικές θεάτρου κούκλας όπως μεγάλες κούκλες άμεσου χειρισμού, μαριονέτες με νήματα, δισδιάστατες φιγούρες που κινούνται ελεύθερα στο χώρο, σώμα κούκλας με πρόσωπο ανθρώπου κ.α.

Η παράσταση είναι ατμοσφαιρική, λειτουργεί συναισθηματικά και φιλοδοξεί να ξυπνήσει την ανάμνηση της αίσθησης που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά. Στην ουσία θέλει να μας ενθαρρύνει να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας, το παιδί που έχει ακόμη την ικανότητα να ονειρεύεται. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το μέρος του εαυτού μας που γνωρίζει τι είναι σημαντικό για μας και μας προσκαλεί να το εμπιστευτούμε και να το ακολουθήσουμε.

Ο αφηγητής ανοίγει το μαγικό μπαούλο των αναμνήσεών του, το μπαούλο της παιδικότητάς του και εμφανίζει τα σχέδια του, αποκαλύπτοντάς μας πως όταν ήταν παιδί ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Τα σχέδια του ζωντανεύουν, γίνονται φιγούρες, κούκλες, παιχνίδια, βουνά, έρημοι, πλανήτες, αστέρια, και ό,τι άλλο χρειάζεται για την οπτικοποίηση του παραμυθιού και την εξιστόρηση της συνάντησής του με το Μικρό Πρίγκιπα. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μικρός Πρίγκιπας, από το Θέατρο Κούκλας Redicolo στο Olvio