Η Αθήνα μετατράπηκε τα τελευταία 25 χρόνια από μία σχεδόν αμιγώς ελληνοκεντρική πόλη σε μία πολυπολιτισμική μητρόπολη. Αρχικά επισκέπτες από τον ανατολικό βορρά, αργότερα από την μέση ανατολή και την κεντρική Ασία ως οικονομικοί μετανάστες ή βίαια εκπατρισμένοι άνθρωποι στο δρόμο για τη δύση βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μία πόλη που δεν είχε προηγουμένως ανάλογη εμπειρία σε αλλόγλωσσους μόνιμους επισκέπτες. Εσχάτως η Αθήνα εμπλουτίστηκε από ένα νέο πρωτόγνωρο κύμα καινούριων μονίμων κατοίκων τόσο από τις χώρες της δύσης, όσο και εύπορων επισκεπτών από την ανατολή και την Ασία. Ο συνδυασμός όλων αυτών των νέων κατοίκων και των αναρίθμητων τουριστών που τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν την Αθήνα μετέτρεψαν οριστικά το πρόσωπο της πόλης. Η «ελληνική φιλοξενία» που ξεχώριζε τον «ξένο» σε κατηγορίες ευπρόσδεκτων από δυσμάς και ανεπιθύμητων εξ ανατολών άρχισε να αμβλύνεται. Η πατροπαράδοτη έκφραση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;» φαίνεται ότι μας ενδιαφέρει όλο και λιγότερο. 10 Εικαστικοί καλλιτέχνες «ξένοι» και λιγότερο «ξένοι» καταθέτουν το έργο τους σχολιάζοντας τη νέα πραγματικότητα.

Συμμετέχουν: Paolo Incarnato, Werner Widmer, Ανδρέας Βούσουρας, Κώστας Τσώλης, Νίκος Παπαδημητρίου, Χλόη Ακριθάκη, Σπύρος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Κουλουράς, Ανδρέας Λυμπεράτος.

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος

Το Local infection of the cosmopolitan είναι μία σπονδυλωτή ιστορία με εκθέσεις και δρώμενα όπου σχολιάζεται και αναλύεται η ιστορία, η κοινωνική πραγματικότητα, το παρόν και στο τέλος κωδικοποιούνται τα συμπεράσματα για το μέλλον του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας. Συμπεριλαμβάνει μέχρι σήμερα 7 εκθέσεις, 76 καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα, εγκαταστάσεις, μουσικά δρώμενα, περφόρμανς και slam poetry σε 6 κτίρια στην καρδιά της Αθήνας. Το «Local infection of the cosmopolitan» επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, συντονισμός CHEAPART / APART σε συνεργασία με τα FOTA/ Φίλοι Τριγώνου, με την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Chloe-Akrithaki-Without sound_2