Ο Capten εγκαινιάζει το Σάββατο 6 Νοεμβρίου τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Κατσαρίδες-Cockroaches». Ο εικαστικός έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις με έργα μεγάλης κλίμακας, με πιο πρόσφατες τη «Μπανανία» (Platforms Project – Αθήνα, 2018) , «Εκλογές στη Μπανανία» (Platforms Project – Αθήνα, 2019), «Το Πριγκιπάτο της μιας Ημέρας» (Τόποι δημιουργίας – Μέτσοβο, 2019). Αυτή τη φορά, στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, που διαχειρίζεται ο Γαβρίλος Μιχάλης στα Καλύβια Αττικής, παρουσιάζει μια μεγάλη εγκατάσταση και μας προσκαλεί να διαπιστώσουμε πώς το μισητό για πολλούς έντομο μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης σε απρόσμενες συναντήσεις με την προσωπική του μυθολογία.

Τι λέει όμως ο ίδιος για την έκθεση και για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με το έντομο αυτό;

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ξεκινά στο Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ, στα Καλύβια Αττικής η ατομική μου έκθεση με τίτλο “Cockroaches – Κατσαρίδες”.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο χώρους. Ο πρώτος χώρος, ένα τεράστιο περιβάλλον – εγκατάσταση όπου βρίσκονται κρυμμένες μικρές ιστορίες από την εικαστική μου μυθολογία, έχει καταληφθεί κατά εκατοντάδες από τους “πλησιέστερους συγγενείς του σκοτεινού ανθρώπου”, όπως ονομάζει ο Θεόφιλος Τραμπούλης, στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης, τις κατσαρίδες. Στο δεύτερο χώρο παρουσιάζεται μια μικρότερη εγκατάσταση με γλυπτά και μεμονωμένα έργα όπου το μικροσκοπικό ζωύφιο φτάνει σε ιερατική διάσταση.

Η ενασχόλησή μου με τις κατσαρίδες ξεκινά 15 χρόνια πριν όταν στα έργα μου αρχίζω να τις χρησιμοποιώ, ανάμνηση από τα πλοία που ήταν γεμάτα κατσαρίδες, σε ρόλο υπονομευτικό, ενός ελλοχεύοντος κινδύνου, μιας σισύφειας ανατροπής. Τα χρόνια που ακολουθούν με την κρίση, όπου γινόμαστε οι κατσαρίδες του πλανήτη, εκπληρώνεται το δυσοίωνο προαίσθημα και μετά από μια οικογενειακή επιχειρηματική καταστροφή, ξεκινώ πλέον να φτιάχνω μανιωδώς στρατιές ολόκληρες από κατσαρίδες.

Ο κίνδυνος της ανατροπής έχει επέλθει, ο ζόφος έχει κυριαρχήσει, πόνος, θλίψη, θυμός οργή, αγωνία, παντού υπάρχουν μόνο κατσαρίδες. Και όμως μες στη συμφορά σωσίβιο και όχημα σωτηρίας γίνονται τα ίδια αυτά ζωύφια. Με σύνθημα την “επιβίωση σε οποιεσδήποτε συνθήκες”, θες για να ξορκίσω το κακό θες για να διατηρήσω τη δημιουργική μου διάθεση, φτιάχνω ασταμάτητα κατσαρίδες και δούλεψε! Ε, όταν ξεκινήσει το παιγνίδι τα πράγματα αρχίζουν κ αλλάζουν, μεγέθη, χρώματα, σχήματα, συνθέσεις και “μες στην τέχνη πάλι ξεκουράζομαι”, η επιβίωση έχει επιτευχθεί. Τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή. Έτσι, να μη μιλήσω για την προ των πυλών κλιματική αλλαγή, φτάνοντας και στην COVID-19 εποχή γίνεται το δοξαστικό τους!

Το υλικό αυτής της περιπέτειας, το χρονικό μιας καταστροφής, είναι που θα παρουσιάσω σ αυτή την έκθεση, σε μια σύνθεση όπου επανέρχονται γνώριμα μοτίβα μου, σε μια καινούργια, ίσως και ανοίκεια ανάγνωση.

Capten
Αθήνα 2021

Λίγα λόγια για τον Capten

Ο Χρήστος Κωτσούλας (Capten) γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1968. Σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1986-1991) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική (2002-2008). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Διακλαδι

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και έχει αποσπάσει έπαινο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, για εικαστικό του έργο που βρίσκεται στη συλλογή του. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές παρουσιάσεις, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει επιμεληθεί 2 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Έργα του Capten βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.κή Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη (2009-2010). Οφείλει το ψευδώνυμό του στην προσφώνηση των συμφοιτητών του στην ΑΣΚΤ, καθώς υπήρξε παράλληλα Ανώτερος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και Κυβερνήτης του Ωκεανογραφικού ΝΑΥΤΙΛΟΣ .

Διαβάστε επίσης:

Capten – Κατσαρίδες: Ατομική έκθεση στον χώρο τέχνης Π.Ε.Σ. Πολύτροπον