Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Φ.Γ. Λόρκα, Το σπίτι της Μπερνάρδα Άλμπα, και εστιασμένη στον εγκλεισμό που οδηγεί σε αποκλεισμό και καταστολή, η performance «Bernarda Alba in memoriam», σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015.
 
Το κενό που δημιουργείται με το θάνατο του πατέρα αναπληρώνεται από τη μητέρα Μπερνάρδα Άλμπα. Η επιβολή στις κόρες της, οδηγεί στον αποκλεισμό τους από τον έξω κόσμο, στον εγκλεισμό. Οι σχέσεις, πλέον, αναπαράγονται μηχανικά. Η μνήμη θα γίνει ξανά πράξη. Όλα επαναλαμβάνονται. Μια απεγνωσμένη τελευταία απόπειρα να διατηρηθούν όσα έχουν ήδη από καιρό καταρρεύσει, σε ανάμνηση μιας ευτυχίας που ποτέ δεν υπήρξε.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Από το «Σπίτι της Μπερνάρδα Άλμπα» έχει κρατηθεί ο βασικός πυρήνας της δραματουργίας του Λόρκα  που είναι οι σχέσεις αυτών των έγκλειστων γυναικών μεταξύ τους. Αισθητικά η αναφορά μας εμπνέεται από τις μετόπες των αρχαίων ναών που «γέννησε»  και την σύνδεση για το πώς αυτές οι γυναίκες, «εντοιχισμένες»  μέσα σε έναν χώρο, έγκλειστες μέσα σε ένα σπίτι, επί της ουσίας μαρμαρωμένες και ανάγλυφες , αναζητούν την ρευστοποίησή τους, την ενεργοποίησή τους, τον τρόπο να «αποκολληθούν» από αυτό το μαρμάρωμα που βιώνουν μέχρι να μαρμαρώσουν εκ νέου στην επόμενη στιγμή, που θα είναι μια νέα μετόπη, ένας καινούριος μύθος.

Το δεύτερο συνθετικό του τίτλου « in memoriam» καταδεικνύει τις μνήμες που εγείρονται σε έντονες βιωματικές στιγμές ενός ανθρώπου, με αποτέλεσμα το παρόν των συγκεκριμένων γυναικών να μπορεί να συντηρηθεί και να υπάρξει μόνο μέσα από αυτές τις μνήμες. Εκεί ακριβώς ορίζεται και ο συγκρουσιακός χώρος από όπου αρχίζει ο εγκλεισμός και ο αποκλεισμός και εκπορεύεται η καταστολή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Concept: Γιάννης Τσορτέκης, Σταύρος Γασπαράτος
Μετάφραση: Πολυξένη Σταύρου
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Τσορτέκης
Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία: Νάνση Σταματοπούλου
Φωτισμοί/Φωτογραφία: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Κυριάκος Κατζουράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Γιαννοπούλου

Ηθοποιοί: Φανή Αποστολίδου, Έλενα Αρβανίτη, Δόμνα Ζαφειροπούλου, Ελευθερία Ρουσάκη, Ιωάννα Πιατά, Ειρήνη Τσατώβ, Ελένη Φορτώση
 
Παραγωγή: Εταιρεία θεάτρου ‘η ρόζμαρυ στην κορφή των λόφων…’
 
Διάρκεια παράστασης: 60΄