Το θέατρο Badminton παρουσιάζει το Backstage Theater Festival σε μία νέα σκηνή που έχει διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει ειδικά αυτή τη νέα, φρέσκια και ενδιαφέρουσα πρόταση. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν οκτώ ομάδες οι οποίες θα παρουσιάσουν οκτώ έργα αντίστοιχα αλλά και μια ειδική παράσταση για το κλείσιμο στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες!

Την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει η ομάδα «Δράσις». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας, κ. Βασίλης Μυριανθόπουλος αναφέρει σχετικά:

«Οκτώ ομάδες κάτω από την ίδια ομπρέλα. Αυτή είναι η ιδέα. Μία πρόταση για οκτώ διαφορετικές δουλειές, οκτώ διαφορετικές γραφές, για ένα θέατρο, όμως, που μας αρέσει.  Είμαστε λίγοι από τους πολλούς ακόμα που υπάρχουν. Δράσις, Circle, So7, Theaterψιθέα, Βλακlist, Πολυμήχανοι, Nonsense, Splish Splash και ακόμα μία ειδική παράσταση για το τέλος, από όλους μαζί. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Backstage Theater Festival, του Πολυχώρου Badminton, κάνει το πρώτο του βήμα και το κάνουμε μαζί.  Ελπίζουμε αυτό το ταξίδι να κρατήσει για πάντα».

Καλή διασκέδαση,
Βασίλης Μυριανθόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ομάδας “Δράσις”

 

25/10 – 13/11
ΟΜΑΔΑ “ΔΡΑΣΙΣ”

Η Τύχη Του Οινοποιού της Elizabeth Knox

“…Το μυστικό μου δεν είναι κάτι που λέγεται, είναι κάτι που πρέπει να στο δείξω.” Μία αντισυμβατική ιστορία. Μία μεγάλη αγάπη. Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Elizabeth Knox, «Η Τύχη Του Οινοποιού», για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, είναι η καινούρια δουλειά της Ομάδας «Δράσις». Η Ομάδα «Δράσις» ξεκίνησε το 1997 κι έχοντας στο ενεργητικό της ισχυρές παραστάσεις, όπως το «Μόλις Χώρισα», «Ο Κόσμος της Πάττυ» και «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϋ», επιμένει πάντοτε να δοκιμάζει καινούριες θεατρικές φόρμες, είδη και σχήματα.

Η Ομάδα «Δράσις», εδώ και χρόνια, λειτουργεί σαν όχημα που μεταφέρει ανομοιογενείς ανθρώπους, ακολουθεί διαφορετικές κάθε φορά διαδρομές και κάθε τόσο σταματάει για να κατέβουν κάποιοι και ν’ ανέβουν κάποιοι άλλοι. Με τη φετινή της παραγωγή, επιχειρεί να συνδυάσει το λυρισμό με τη σκληρότητα, τη σωματικότητα με τους φυσικούς ήχους και τις ισχυρές εικόνες, πάνω σε ένα έργο που δίνει απαντήσεις σε κάποιες κρυφές μας σκέψεις και παράλληλα δημιουργεί ερωτήσεις για θέματα που, ίσως, θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι σήμερα.

Οι σχέσεις μας, το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής μας! Αυτό που απαιτεί την περισσότερη δουλειά. Και αυτό που προσφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Λούκας Δέσποινα Παπαγιάννη Μαρία Σκαφτούρα Σόλων Τσούνης  ‘Αρπα: Βανέσσα Αδάμ  Συντελεστές: Διασκευή-Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος Μετάφραση: Πάνος Δημάκης Σκηνικό: Γκάυ Στεφάνου Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ Φωτισμός: Αλέκος Γιάνναρος Υπεύθυνος παραγωγής: Δημήτρης Σκανδάμης Ηχητικό περιβάλλον: Ορέστης Καμπερίδης Μακιγιάζ: Βαγγέλης Θώδος Κινησιολογία: Xρήστος Παπαδόπουλος

15/11 – 4/12

CIRCLE TEAM

Η Αιώνια Ειρήνη  του Immanuel Kant

Ένα σύγχρονο, με την εποχή μας, έργο που ασχολείται με ό,τι απασχολεί τον άνθρωπο την τελευταία πεντηκονταετία. Με προβλήματα όπως η τρομοκρατία, η φιλία, το καθήκον, η πίστη στο Θεό, μεταξύ άλλων, και όλα αυτά μέσα από τη ματιά του «καλύτερου» φίλου του ανθρώπου, του σκύλου. Τρεις σκύλοι που διαγωνίζονται – ανταγωνίζονται να γίνουν αστυνομικά λαγωνικά κ-9, με σκοπό να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κόσμου ειρηνικού, χωρίς πολέμους, χωρίς σύνορα, έτσι ώστε κανένας άνθρωπος να μη νιώθει ξένος σε κανένα σημείο της γης.

Μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, ξετυλίγονται όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Τι αξίες πρέπει να προσπεράσει, όμως, κάποιος για να βγει νικητής και, τελικά, υπάρχει υπέρτατο ιδανικό, για χάρη του οποίου μπορούν να θυσιαστούν όλα όσα πιστεύουμε; Πόσο αιματηρός μπορεί να είναι ο δρόμος για την «Αιώνια ειρήνη»;

H Circle Team δημιουργήθηκε για να κάνει το όνομά της πραγματικότητα: να πραγματοποιήσει, δηλαδή, ένα μεγάλο κύκλο που θα περικλείει θεατρικά έργα όλων των ειδών, με τη δική της ματιά, τη δική της άποψη, να συνεργάζεται με διαφορετικούς ανθρώπους κάθε φορά. Κύριος στόχος της ομάδας είναι να προβληματίζεται με κάθε έργο και να του προσδίδει μια άλλη ματιά. Να προσεγγίζει τα θεατρικά κείμενα αλλάζοντάς τα, διασκευάζοντας ή και γράφοντας ένα καινούργιο έργο με αφορμή κάποιο άλλο, όχι πειραματιζόμενοι, αλλά μετά από έρευνα και πολλή δουλειά.

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Ζωγραφάκης, Κώστας Ανταλόπουλος, Νίκος Καρίμαλης, Γεράσιμος Κικλής, Βαγγέλης Δαλλές,  Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζωγραφάκης Παραγωγή: Οcean Productions, Σκηνικά – κοστούμια: Έλενα Χριστούλη Μουσική: Νίκος Καρίμαλης

 

6/12 – 25/12

So7

Ο Ηγέτης του Δημήτρη Κουρούμπαλη

«Τα κράτη κατά κανόνα περνούν από περιόδους τάξης σε περιόδους αταξίας, για να επανέλθουν και πάλι στην τάξη. Κι αυτό, γιατί η ικανότητα οδηγεί στον εφησυχασμό, ο εφησυχασμός στην αδράνεια, η αδράνεια στην αταξία, η αταξία στον όλεθρο. Από τον όλεθρο πάλι γεννιέται αντίστοιχα η ανάγκη για τάξη, από την τάξη η ικανότητα, από την ικανότητα η δόξα και η ευημερία.» (Νικολό Μακιαβέλι)  Η So7 που επέβαλε επιτυχώς την καινούρια θεατρική της γλώσσα με την παράσταση «Τι θα κάνουμε τώρα;»επανέρχεται για να αναζητήσει αυτή τη φορά μέσα στη σφαίρα τάξης-αταξίας μια προσωπικότητα που θα γίνει Ηγέτης.

Σ’ ένα τοπίο λουσμένο στο φώς, το θόρυβο και την έλλειψη νερού, οι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες της γέννησης, της ωρίμασης και της ολοκληρωτικής επικράτησης στην εξουσία ενός εξαιρετικού προσώπου, ενός ηγέτη.

Με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο, η So7 συνδυάζει στην καινούρια της πρόταση, το θέατρο του παιχνιδιού με την πολιτική θέση, την ανατροπή των θεατρικών συμβάσεων και την ποιητικότητα με το σαρκασμό και την αυτοακύρωση.

Άλλες παραστάσεις της So7 είναι «Τι θα κάνουμε τώρα;» 2011, «Εσείς πώς ζείτε, καλά ή καλύτερα;» 2008 και «Διαχείριση εικόνων εαυτών» 2004, ενώ η ομάδα οργανώνει και σεμινάρια με άξονα τις τεχνικές του σωματικού και δημιουργικού θεάτρου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Υβόννη Τζάθα, Σάντυ Σπυρίδη, Μιχάλης Κουμαριανός, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Κουρούμπαλης
Συντελεστές:
Kείμενα: Δημήτρης Κουρούμπαλης Σκηνοθεσία: Φρόσω Κορρού, Μάξιμος Μουμούρης Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

27/12 – 15/1

THEATERΨΙΘΕΑ

Ο Θρίαμβος του Έρωτα  του Pierre de Marivaux 

Ένα ερωτικό παιχνίδι. Με νικητές και ηττημένους.  Στο τέλος του παιχνιδιού κάποιοι θα γευτούν το θρίαμβο, έτσι όπως τον ονειρεύτηκαν… και κάποιοι την πανωλεθρία… Ο πανωλεθρίαμβος του έρωτα…  Η παρτίδα, όμως, κάνει το παιχνίδι να αξίζει. Παίζουμε; Ο Θρίαμβος του Έρωτα είναι η πρώτη δουλειά της ομάδας THEATER-ΨΙΘΕΑ, που ιδρύθηκε από σπουδαστές της σχολής ΕΜΠΡΟΣ-Θέατρο εργαστήριο. Επιχειρεί να δώσει έμφαση στα ειδικά χαρακτηριστικά της γραφής του Marivaux: τις δομές και τις φόρμες του κωμικού διαλόγου, το ρυθμό του κειμένου, τη διαχείριση των παρεξηγήσεων και τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων, έτσι ώστε να αποδοθεί τόσο το ιδιοφυές χιούμορ, όσο και ο σύνθετος ψυχικός κόσμος του Marivaux, προσαρμόζοντας τις συνθήκες του έργου στην αναλογία τους στο σήμερα. Σκοπός της ομάδας είναι η καλλιτεχνική δημιουργία, μέσα από την αναζήτηση νέων μορφών θεατρικής έκφρασης και διαφόρων τρόπων πρόσληψης του κωμικού.

Η αρχική έρευνα στηρίχτηκε στη διττή φύση του θεάτρου, ως παιχνιδιού, αλλά και ως μιας εξαιρετικά σοβαρής δραστηριότητας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάσος Δαρδαγάνης, Ναζίκ Αϊδινιάν, Ιωάννα Πιατά, Δήμητρα Μητροπούλου, Ελεάννα Αποστολάκη, Ανδρομάχη Σπανέλλη, Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης

Συντελεστές
Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος Σκηνοθεσία: Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσσα Κωτσάκη Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου Σκηνικά: Λεωνίδας Λιάμπεης, Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Φωτισμοί: Αργύρης Θέος

17/1 – 5/2

ΒΛΑΚLIST

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του William Shakespeare

Όταν δύο ζευγάρια από ματαιωμένους εραστές, ένα μπουλούκι από αδέξιους ερασιτέχνες ηθοποιούς, ένα ζευγάρι αντιμαχόμενων υπερφυσικών ξωτικών και ένα ερωτικό φίλτρο που πήγε στραβά ενώνονται μέσα σε ένα μαγεμένο φεγγαρόλουστο δάσος, υπό την ξέφρενη ατμόσφαιρα ενός βασιλικού γάμου, το αποτέλεσμα είναι ένα ασύγκριτο μείγμα ευθυμίας και μαγείας. Από τους δημιουργούς των έργων “The Theatre Case” και “Το νησί”, οι βλακlist παρουσιάζουν την καινούρια τους θεατρική παραγωγή. Μια ρομαντική κωμωδία σε πέντε πράξεις με την υπογραφή του William Shakespeare, ένα από τα πιο σημαντικά κλασικά θεατρικά κείμενα της Δυτικής Λογοτεχνίας, που αποδίδεται με μια σύγχρονη, φρέσκια ματιά. Η ομάδα ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με ένα θέατρο που έχει στο κέντρο του τον ηθοποιό και κινείται σε ένα λιτό πλαίσιο σκηνικών μέσων (σκηνικά, κοστούμια), χρησιμοποιώντας λύσεις θεατρικές στη ρίζα τους.

Δίνει μεγάλη σημασία στο ομαδικό πνεύμα και στηρίζει την ομαδική προσπάθεια προς ένα κοινό όραμα. Η δουλειά της ομάδας βλακlist βασίζεται στην έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό και τη συνεργασία, μέσω του παιχνιδιού και των κανόνων που τον διέπουν, καθώς επίσης, και στην ανάγκη του ηθοποιού να απολαμβάνει το κάθε δευτερόλεπτο πάνω στη σκηνή.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Αλεξίου, Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Νάντια Καβουλάκου,  Σάββας Κοβλακάς,  Κώστας Φυτίλης, κ.α.

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαργαρίτα Αμαραντίδη Σκηνοθεσία: Federico Nieto – El’ Gazi Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Τζιοβάρας

7/2 – 26/2

ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ

Το Όργιο του Enrique Buenaventura 

Μια φορά το μήνα, μία γυναίκα που ζει με τον μουγκό γιό της, τον οποίο εκμεταλλεύεται οικονομικά, διοργανώνει ένα ιδιαίτερο δείπνο. Προσκαλεί στο ερειπωμένο αρχοντικό της τρεις πεινασμένους λωποδύτες που συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή – παράσταση που στήνει και διευθύνει η ίδια, αναπολώντας τις ερωτικές εμπειρίες του ένδοξου, αλλά και βασανισμένου παρελθόντος της.

Αυτή η ερωτική «fiesta» μετατρέπεται σε επικίνδυνο όργιο και κορυφώνεται σε ένα ανεξέλεγκτο ψυχικό «φαγοπότι», όπου οικοδέσποινα και καλεσμένοι αλληλοσπαράζονται και καταλήγουν στο φόνο… Εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Κολομβιανού συγγραφέα Enrique Buenaventura, το «Όργιο» είναι ένα έργο με έντονα στοιχεία σάτιρας και παιχνιδιού, μια γιορτή επί σκηνής, που μας ταξιδεύει από την αθωότητα στη βία και από το μεγαλείο στην παρακμή.

Από το 2002 και μέχρι σήμερα, η παρουσία της ομάδας «Πολυμήχανοι» στα αθηναϊκά θεατρικά δρώμενα παραμένει συνεχής και συνεπής με τις παραστάσεις: «Η Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ (2002), «Ευρώπη: Ένας μύθος για τον έρωτα και το πεπρωμένο» (2003), «Μουσική βραδιά» (2004), «Η νύχτα των δολοφόνων» του Jose Triana (2004), «Η δολοφονία της αδελφής Τζωρτζ» του Φρανκ Μάρκους (2006), «Η Μήδεια στον καθρέφτη» του Jose Triana (2008) και «Η Εταιρεία συγχωρεί μια στιγμή παραφροσύνης» του Rodolfo Santana (2010).

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντωνία Βαλλιανάτου, Θωμάς Θάνου, Πάρις Φερράρο, Γιώργος Ντούσης, Βασίλης Χατζηδημητράκης

Συντελεστές: Απόδοση-Διασκευή–Σκηνοθεσία: Γιάννης Πετσόπουλος Σκηνικά: Πάρις Φερράρο–Άννα Λάμπρου Κοστούμια: Πολυμήχανοι Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Πετσόπουλος Πρωτότυπη Μουσική: Καρλ Κοτζαμάνης

28/2 – 18/3

NON SENSE

Έγκλημα στη Negromikele

Το μυστήριο του Μπάντ Μινγκτον των Ιουλίας Ριζοπούλου & Λάμπρου Παπαγεωργίου  Μια μαύρη κωμωδία μυστηρίου, εμπνευσμένη από την κινηματογραφική ταινία “Murder by death” του Neil Simon, που εισάγει τον θεατή σε μια ατμόσφαιρα αστυνομικού θρίλερ, ενώ ταυτόχρονα την αποδομεί μέσα από το ανατρεπτικό της χιούμορ.

Ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος καταφέρνει να συγκεντρώσει στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο του τους πέντε δημοφιλέστερους ντετέκτιβ της εποχής, προσκαλώντας τους σε ένα δείπνο μετά φόνου.
Το καρέ συμπληρώνουν ένας τυφλός μπάτλερ, μια κωφάλαλη μαγείρισσα, ουρλιαχτά, πόρτες που τρίζουν, μυστικά περάσματα και πολλά ευτράπελα… Το σχέδιο έχει ως εξής: στις 9.45 ακριβώς θα σερβιριστεί το δείπνο και τα μεσάνυχτα θα γίνει ένας φόνος.

Ο σατανικός και ιδιόρρυθμος οικοδεσπότης προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον εξιχνιάσει το έγκλημα και μετά εξαφανίζεται! Η ομάδα NON SENSE ξεκίνησε την πορεία της μέσα από την ανάγκη των καλλιτεχνών που την απαρτίζουν να υπάρξουν στο θεατρικό χώρο με τους δικούς τους όρους. Κύριος στόχος το προσωπικό στίγμα, μέσα από ένα κοινό σημείο αναφοράς: τη σατιρική και ανατρεπτική ματιά της ομάδας, με την οποία κοιτάζει την ανθρώπινη ύπαρξη και κατ’ επέκταση την ίδια τη ζωή.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελισσαίος Βλάχος, Γιάννης Δρακόπουλος, Σταυρούλα Θωμοπούλου, Αντώνης Ιορδάνου,  Λάμπρος Παπαγεωργίου, Iουλία Ριζοπούλου, Μαρία Ροβάκη,  Αλκμήνη Σταθάτου
Συντελεστές

Προσαρμογή κειμένου–Σκηνοθεσία:   Ιουλία Ριζοπούλου, Λάμπρος Παπαγεωργίου Αφήγηση: Γιώργος Πυρπασόπουλος  Σκηνικά: Φοίβος Παντελίδης Κοστούμια: Μάνος Ανδρέου  Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος Παραγωγή: «Ξανθίας» Α.Μ.Κ.Ε.

20/3 – 8/4

SPLISH SPLASH 

The ScarMface! του Γιάννη Ο.  

Ν. Υόρκη, 1932. Ποτοαπαγόρευση… Εποχή, όπου το οργανωμένο έγκλημα και η δράση της Μαφίας είναι παγκοσμίως ξακουστά. Ο Toni Cazzo, ένας νεαρός Σικελός, με τις ευλογίες της μητέρας του θα μπλεχτεί στα πλοκάμια της Μαφίας, με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός της.

Η αλαζονεία του και ένα.. σημάδι.. αρκούν να φέρουν την καταστροφή. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αρχίζει… Ο Mr. D., ως Δημοσιογράφος και Δικαστής, θα καταφέρει, τελικά, να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα ή μήπως και αυτός είναι ένα από τα μακρύτερα πλοκάμια του;  Ο ηθοποιός και δημιουργός της ομάδας Γιάννης Ο., εμπνευσμένος από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου και την πρωτότυπη ταινία «Ο Σημαδεμένος» του 1932, παρουσιάζει μια σατιρική παντομιμική παράσταση με πρωτότυπο σενάριο, δίνοντας έμφαση στη σωματική κίνηση, την έκφραση και λιγότερο στο λόγο.

Πρωτότυπα δισδιάστατα σκηνικά φτιαγμένα εξ’ ολοκλήρου στο χέρι, κοστούμια και μουσική εποχής.
Μέλος των SPLISH-SPLASH και η αξιαγάπητη γαντόκουκλα Mr. D., όπου στα έμπειρα χέρια του Αλέξη Παπαχατζή έχει αποσπάσει, δικαίως, την αγάπη του κοινού. Παίζουν οι ηθοποιοί:  Γιάννης Ο.  Βασίλης Ζαϊφίδης Γιάννης Φιλίππου Μαργαρίτα Μακαρούνη Γιώργος Νικολαΐδης Εύη Κολιούλη    Ελένη Μολλά    Αλέξης Παπαχατζής

Συντελεστές

Σκηνοθεσία–Σενάριο: Γιάννης Ο. Σκηνικά–Κοστούμια-Μακιγιάζ: Αντώνης Νομικός  Μουσική επιμέλεια:  Ευγένιος Αρβανιτάκης Επιμέλεια κίνησης:  Ιωάννα Καμπυλαυκά  Φωτισμοί: Αλέξης Παπαχατζής

Το Backstage Theater Festival εκτός από τις πολλές καινούριες προτάσεις, τα νέα πρόσωπα και τις 8 συν 1 παραστάσεις του, σας επιφυλάσσει και πολλά πάρτυ.

Κάθε τρίτη Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων της κάθε ομάδας, θα ακολουθεί ένα μεγάλο πάρτυ για τους ηθοποιούς, τους συντελεστές, τους θεατές και τους φίλους του φεστιβάλ.
Και όλοι περιμένουμε την παράσταση-έκπληξη του φεστιβάλ. Μετά το τέλος του Backstage Theater Festival, η ομάδα με τη μεγαλύτερη απήχηση θα επαναλάβει μια σειρά παραστάσεων για όσους δεν κατάφεραν να τη δουν, αλλά άκουσαν πολλά γι’ αυτήν…

To Backstage Theater Festival θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Badminton