Δεν υπάρχει για μένα πιο συγκλονιστική στιγμή στην αρχαία ελληνική μυθολογία απ’ τη στιγμή όπου ο Ορφέας, έχοντας κατέβει στον Άδη απ’ την τρελή του αποθυμιά για την αγαπημένη του Ευρυδίκη, γυρνάει, παρά τον όρο που του έθεσε ο Πλούτων, και την κοιτάζει για τελευταία φορά προτού την καταπιεί παντοτινά το σκότος.

Αυτή τη συγκίνηση κι αυτή τη συντριβή προσπάθησα να ψηλαφίσω στο τελευταίο μου βιβλίο, μαζί με την κάθοδο στη δική τους προσωπική κόλαση του Χάρη και της Νόρας, διότι πλέον και γι’ αυτούς η ζωή – όπως και για τον Ορφέα – είναι αβίωτη χωρίς τον γιο τους Άγγελο.

Μόνο που για μια τέτοια κατάβαση στον μυχό της ανυπαρξίας απαιτείται κάτι περισσότερο απ’ την αγάπη και τον σπαραγμό της. Μια δύναμη που να κάμπτει την πραγματικότητα στις επιθυμίες της – κάτι που μονάχα η τρέλα, που μεταμορφώνει και παραμορφώνει, μπορεί να πετύχει.

Κι εγώ, περισσότερο σαν ηδονοβλεψίας ή κινηματογραφιστής παρά σαν αφηγητής, κρύβομαι και παρατηρώ την ιστορία της κοινής παραφροσύνης τους, και την αναμέτρησή τους με το φάσμα της απώλειας καθώς αυτό λίγο – λίγο παίρνει τη μορφή ενός θηρίου που παραμονεύει, έτοιμο να κατασπαράξει τους χαροκαμένους γονείς.

Ήταν δύσκολο, απάνθρωπα δύσκολο ώρες – ώρες, το να χειρίζομαι μιαν ιστορία βουτηγμένη σε τέτοιο πένθος, μα η αλήθεια είναι πως η συγγραφή του «Επειδή είναι η καρδιά μου» υπήρξε λυτρωτική εμπειρία.

Όπως εύχομαι να είναι και για τους αναγνώστες του.

Info:

Ο Αύγουστος Κορτώ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημα του «Το βιβλίο της Κατερίνας».

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31