Η Μουσική – Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς παρουσιάζει την παράσταση «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Βασίλη Βασιλάκη. Ένα από τα πιο

εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.

Μέσα στην περίεργη  εποχή που διανύουμε , όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, η αιώνια κραυγή του Ν. Καζαντζάκη φαντάζει ως η πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.

Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχεδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.

Η επίμονη αναμέτρησή του με το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη από το Φεβρουάριο του 2010, τον ώθησε να το σχηματοποιήσει σε θεατρικό μονόλογο και να τον παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2010, σε έναν εναλλακτικό αίθριο χώρο στην Αίγινα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, αποκομίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: «Με ένα παλιό ποδήλατο απομακρυνόμουν από την πόλη και απάγκιαζα στις αυλές των μικρών εκκλησιών, σε ερημικές παραλίες ή στα βουνά της Αίγινας προσπαθώντας να κατανοήσω τα πυκνά σε νόημα και ανάγκη λόγια του Καζαντζάκη. Δύσκολος, φοβερός, ατέλειωτος ανήφορος».

Από τις 22 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00, το εκστατικό εσωτερικό ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιεί έναν κύκλο παραστάσεων, στη μουσική θεατρική σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού «Αθηναϊς».

Η «Ασκητική» παραστάθηκε από το Βασίλη Βασιλάκη με όρους απόλυτα σύγρονους. Δομήθηκε σαν ένα έργο υπό συνεχή αλλαγή, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και υφολογικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής. Ο φωτισμός μοναδικός «βοηθός» της παράστασης παραλλάσεται ακολουθώντας τα σκαλοπάτια ερμηνείας του κειμένου.

Σκηνοθεσία – Βασίλης Βασιλάκης
Eπιμέλεια σκηνικού θεατρικού χώρου  – Μανόλης Παντελιδάκης
Ενδυματολόγος – Δανάη Καββαδία
Φωτισμοί  – Βασίλης Βασιλάκης και Δημήτρης Παπαθανασίου
Φωτογραφίες Max Gyselinck
Ερμηνεύει ο Βασίλης Βασιλάκης

Το έργο μπροστά στο οποίο φωτογραφήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης
ανήκει στον εξαίρετο ζωγράφο Γιώργο Ξένο. Λεπτομέρεια από το έργο του “Requiem I”.

Τον ευχαριστούμε θερμά.

Από τις 4/1/2011 η \»Ασκητική\» του Νίκου Καζαντζάκη θα παίζεται μόνο κάθε Τρίτη
βράδυ στις 9.00.