Την Παρασκευή (16/03) ο Asaf Avidan, κάνοντας τη δεύτερη στάση του μετά την Τουρκία, βρέθηκε στην χώρα μας για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής του solo περιοδείας «The Study on Falling». Περισσότερα από 1.600 άτομα γέμισαν την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», ενώ ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν ορατός από τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτα που εμφανίστηκε στην σκηνή ο τραγουδιστής, μουσικοσυνθέτης και στιχουργός.

Δέκα λεπτά μετά τις 8, λοιπόν, όλα τα φώτα της αίθουσας έσβησαν ενώ παρέμειναν δύο μόνο προβολείς αναμμένοι δημιουργώντας έτσι μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στο χώρο όσο ο 37χρονος τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα. Από τα πρώτα τραγούδια της βραδιάς ήταν η μελαγχολική folk μπαλάντα «Gold shadow», το «To love another», μια ρομαντική ιστορία αγάπης, καθώς και το «My old pain» κατά το οποίο ο Ισραηλινός, εκτός από κιθάρα, έπαιζε και φυσαρμόνικα. Μετά από τα πρώτα τραγούδια ο Avidan μίλησε για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό και σε μια μικρή εισαγωγή για τα ακυκλοφόρητα κομμάτια που συνήθως ο ίδιος περιλαμβάνει στη setlist στις συναυλίες του, αναφέρθηκε στην αξία που αυτό έχει για εκείνον αφού, όπως είπε, γράφει πολύ συχνά και βλέπει πάντα ως μια πρόκληση το να παίζει στο κοινό του για πρώτη φορά ένα τραγούδι του. Έτσι, ακολούθησε το ακυκλοφόρητο «Poet of the wind» το οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης πριν από μια εβδομάδα ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Youtube μετά από παρότρυνση του κοινού που τον ρωτούσε συνεχώς για το συγκεκριμένο κομμάτι μετά τις συναυλίες του.

Στην συνέχεια, ο Avidan ζήτησε να ανάψουν τα φώτα ώστε να μπορεί να δει το κοινό και μας εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται ξανά στην χώρα μας και συγκεκριμένα μας μίλησε για μια συναισθηματική σύνδεση που νοιώθει ότι έχει με την Αθήνα καθώς του θυμίζει κάποιες ισραηλινές πόλεις. Αμέσως μετά απολαύσαμε το μελαγχολικό «Holding on to yesterday», ενώ οι ρυθμοί ανέβηκαν σταδιακά με το εξαιρετικό «Sweet Babylon» και το «The study on falling» από το ομότιτλο νέο άλμπουμ. Με το τραγούδι «Over you Blues» o Ισραηλινός μας έδειξε την blues rock πλευρά του ξεσηκώνοντας τον κόσμο ο οποίος χειροκροτούσε ρυθμικά.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας ήταν κυρίως ακουστικό και στην συνέχεια προστέθηκαν ήχοι και από διάφορα πετάλια εφέ και loop station, καθώς και από ηλεκτρονικά drum pads και ένα percussion synthesizer τα οποία εμπλούτισαν τον ήχο και άφησαν μεγαλύτερο χώρο για αυτοσχεδιασμό στον καλλιτέχνη. Έτσι, απολαύσαμε το εκπληκτικό «Her lies» στο οποίο ο Avidan έπαιξε μεταξύ άλλων και ένα μικρό solo στο kazoo και το μυστήριο blues κομμάτι «Bang Bang» τα οποία χειροκροτήθηκαν θερμά. Η συνέχεια επεφύλασσε μοναδικές στιγμές που αποτέλεσαν, κατά την γνώμη μου, τα highlights της βραδιάς. Το δημοφιλές και πολύ όμορφο τραγούδι «One Day (Reckoning Song)» έγινε ακόμα καλύτερο καθώς συνδυάστηκε με μια εμπειρία από την προσωπική ζωή του 37χρονου που ήταν η αφορμή για να γράψει αυτό το τραγούδι και την οποία μας εξιστόρησε όσο συνέχιζε να παίζει κιθάρα στο background. Η ευαισθησία, η θεατρικότητα και η εκφραστικότητα που αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της μουσικής εμπειρίας που προσφέρει ο Avidan, μετέτρεψαν αυτήν τη στιγμή σε πολύ συγκινητική. Ακολούθησε το ιδιαίτερα καλογραμμένο και με αντιφατικούς στίχους «Your Anchor», το οποίο περιείχε έναν έντονο αυτοσχεδιασμό με ηλεκτρονικά στοιχεία και ένα όμορφο solo στην ακουστική κιθάρα την οποία ο Avidan μετέτρεψε σε slide.

Φυσικά, η μεγάλη επιθυμία του κόσμου για περισσότερα τραγούδια, οδήγησε σε ένα εξαιρετικό 15λεπτο encore όπου απολαύσαμε το ποιητικό «The Labyrinth Song» και το ιδιαίτερο «Different Pulses» με τα φανταστικά φωνητικά του Avidan τα οποία ανέδειξαν τόσο το μεγάλο εύρος της φωνής του, που έχει συγκριθεί με μεγάλες φωνές όπως αυτές της Janis Joplin και της Nina Simone, όσο και την εκφραστικότητά του με μεγάλες επιρροές από τον Leonard Cohen και τον Bob Dylan. Το χαρακτηριστικό ανδρόγυνο falsetto του, οι γεμάτες πάθος και ενέργεια ζωντανές ερμηνείες του, οι ομοιότητες του με torch τραγουδιστές  της δεκαετίας του 1940, καθώς και ο λυρισμός και το έντονο δραματικό στοιχείο της μουσικής του Avidan τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους του είδους της folk rock, folk και blues μουσικής.

Επίσης, μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας της 1 ώρας και 50 λεπτών, κανείς δεν συνομιλούσε με τον διπλανό του και σχεδόν όλοι παρακολουθούσαν με απόλυτη προσοχή, κάτι που δεν συναντά κάποιος τόσο συχνά στις συναυλίες, αλλά σε θεατρικές ή άλλες παραστάσεις. Ο Asaf Avidan φάνηκε πως χαίρει μεγάλης αγάπης και εκτίμησης από το πιστό κοινό που έχει στην Ελλάδα, το οποίο σίγουρα απόλαυσε αυτήν την όμορφη μουσική βραδιά και περιμένει με ανυπομονησία να έρθει ξανά στην χώρα μας στο μέλλον.


Φωτογραφία θέματος: Asaf Avidan by Dudi Hasson


Διαβάστε επίσης: 

Ο Asaf Avidan έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών