Πώς αρχίζει και πώς τελειώνει ένα μυθιστόρημα; Ο Δημήτρης Στεφανάκης εξετάζει τις συμβάσεις αρχής και τέλους που μας ορίζουν ως αναγνώστες της μεγάλης αφήγησης.

Επιπλέον ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης θα μοιραστεί τη χαρά του, για την ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο βιβλίων του, «Φρούτα εποχής» και «Καφενείο του Αιόλου», από τις Εκδόσεις Ακροβάτης.

Τα «Φρούτα εποχής» είναι το πρωτόλειο του συγγραφέα ενώ το μυθιστόρημα στο «Καφενείο του Αιόλου», κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα Ελληνικά αφού προηγουμένως κυκλοφόρησε στα Γαλλικά από τις εκδόσεις Henry Dougier.

Σχολιάζει και διαβάζει η Όλγα Νικολαΐδου.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο site του Ιανού.

Λίγα λόγια για το αυτό το λογοτεχνικό απόγευμα στον ΙΑΝΟ

Ήταν είκοσι χρόνια πριν όταν οι εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφόρησαν στη σειρά «Πρώτη εμφάνιση» το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη «Φρούτα εποχής». Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο όπως εξομολογείται ο συγγραφέας περιέφερε από εκδοτικό σε εκδοτικό για μια ολόκληρη δεκαετία.

Με το βιβλίο αυτό ο Στεφανάκης μπήκε διακριτικά, σχεδόν αθόρυβα, στην ελληνική βιβλιαγορά. Κριτική και κοινό υποδέχτηκαν με θέρμη το μυθιστόρημα παρόλα αυτά ο Δημήτρης Στεφανάκης συνέχισε για λίγα χρόνια ακόμα να είναι γνωστός περισσότερο για τα μεταφραστικά επιτεύγματα παρά για το δημιουργικό του έργο. Ύστερα ήρθαν οι επιτυχίες και οι διακρίσεις όπως συμβαίνει συνήθως με όλους όσοι ακολουθούν με σύστημα και επιμονή τον δρόμο τους. Με το Prix Méditerranée Etranger 2011, το διεθνές βραβείο Καβάφη και τα διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού Κράτους στις αποσκευές του, ο Στεφανάκης έδειξε ότι κάνει περισσότερο… γκελ στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα.

Ωστόσο το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον αγκάλιασε με την εκδοτική επιτυχία που είχαν οι «Μέρες Αλεξάνδρειας», το «Φιλμ νουάρ», η «Άρια» αλλά και το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι». Οι αναγνώστες μάλιστα αναζητούσαν βιβλία του συγγραφέα που είχαν τεθεί εκτός κυκλοφορίας από τους εκδοτικούς οίκους με τους οποίους έχει κατά καιρούς συνεργαστεί. Την άνοιξη του 2018 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το μυθιστόρημά του «Στο καφενείο του Αιόλου» απευθείας στα Γαλλικά.

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου οι εκδόσεις Ακροβάτης επανεκδίδουν το πρωτόλειό του «Φρούτα εποχής» είκοσι χρόνια ακριβώς μετά την πρώτη τους έκδοση και ταυτόχρονα παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό το ανέκδοτο στη γλώσσα μας μυθιστόρημα «Στο καφενείο του Αιόλου». Ο Δημήτρης Στεφανάκης αφήνει να εννοηθεί πως πρόκειται για ένα εκδοτικό όραμα που ίσως στο μέλλον να μην είναι τόσο προσωποπαγές. Για την ώρα πάντως είναι ένα μικρό βήμα με το οποίο συχνά ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι. Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου: η επίσημη μέρα κυκλοφορίας των δύο βιβλίων του Δημήτρη Στεφανάκη και ο συγγραφέας θα βρίσκεται στον ΙΑΝΟ σ’ ένα ακόμα «λογοτεχνικό απόγευμα» με τίτλο «Αρχή και τέλος στα μυθιστορήματα». Ταυτόχρονα θα μοιραστεί τη χαρά της έκδοσης με όσους βρεθούν κοντά του.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Στεφανάκη

Γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά.
Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του «Φρούτα εποχής» και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα οκτώ μυθιστορήματά του. Είναι σύμβουλος έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κλεψύδρα» και μέλος της κριτικής επιτροπής του Prix Mediterranée Étranger και του Prix Méditerranée de la Poésie Nikos Gatsos. Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα στη διεύθυνση www.dimitrisstefanakis.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Καφενείο του Αιόλου»

Τα βιβλία που «γεννιούνται» σε γλώσσα άλλη από την μητρική γλώσσα του συγγραφέα είναι φωτεινές εξαιρέσεις. Το Καφενείο του Αιόλου είναι μια από αυτές. Ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γαλλία στις εκδόσεις «Henry Dougier» και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Ακροβάτης». Στο καφενείο του Αιόλου συχνάζουν διάσημοι συγγραφείς του παρελθόντος και αγαπημένοι ήρωες. Ο αφηγητής, καθισμένος στην ίδια πάντα θέση, με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα βιβλίο στο χέρι, περιγράφει τα επεισόδια της καθημερινής ζωής στο άχρονο στέκι της λογοτεχνίας. Στο καφενείο του Αιόλου ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, ο υπέροχος Γκάτσμπι, οι αδερφές Μπροντέ, ο Ρασκόλνικοφ, η Λολίτα, η Έμμα Μποβαρύ, o Μπέκετ, ο Μπαλζάκ και τόσοι άλλοι ξεπηδούν για λίγο από τις σελίδες των βιβλίων προτού επιστρέψουν στο χάρτινο κόσμο τους.

Λίγα λόγια για το βίβλιο «Φρούτα Εποχής»

«Όταν το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, δεν περιμένεις πια να συμβεί κάτι το εξαιρετικό. Πέρασε ο καιρός –εκεί στα χρόνια του ’60– που το βαπόρι στεκόταν στη μέση του λιμανιού, σαν να μην τολμούσε να πλησιάσει στην αποβάθρα, κι έβλεπες απ’ τη στεριά να ξεκολλάνε οι λέμβοι και να καταφθάνουν σαν κουτσές γριές. Τότε μάλιστα! Είχες την αίσθηση πως όλα μπορούσαν να συμβούν». Τα Φρούτα Εποχής, το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη, κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα», συστήνοντάς τον στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Γραμμένο με το
θράσος και την ανεμελιά της αφηγηματικής νιότης το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα παιχνίδι με το φως και τις λέξεις, ένα δροσερό παρθενικό ταξίδι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Οι εκδόσεις «Ακροβάτης» αναδημοσιεύουν το πρωτόλειο του Έλληνα συγγραφέα είκοσι χρόνια μετά.

Λίγα λόγια για την Όλγα Νικολαΐδου

Η Όλγα Νικολαΐδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όμως ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου. Σπούδασε υποκριτική και συμμετέχει κάθε χρόνο σε θεατρικές παραστάσεις. Εργάστηκε όμως και ως αθλητικογράφος. Δίδαξε δημοσιογραφία αλλά και την Ελληνική γλώσσα σε Σχολεία Μεταναστών. Το μυθιστόρημα «Άνεμος Ωραίος» είναι το πρώτο της βιβλίο.