Η διάθεση για πειραματισμό είναι πάντα το ζητούμενο των αιθουσών σύγχρονης τέχνης που συχνά προσπαθούν να συγκεράσουν την αναζήτηση του Νέου με το εμπορικό κομμάτι της καλλιτεχνικής παραγωγής. Η ιδέα της οικειοποίησης και χρήσης του εκθεσιακού χώρου ως condominium-διαμερίσματος, όπου καλλιτέχνες από διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους θα συστεγάζονται αναπτύσσοντας διαλόγους και διαγράφοντας ενδιαφέρουσες εσωτερικές διαδρομές, είναι μία νέα πρακτική που αναιρεί τους περιοριστικούς όρους της αποκλειστικότητας που διέπουν τη συνθήκη του ‘λευκού κύβου’, και επενδύει στην ιδέα του συγκείμενου που θα προκύψει όταν εικαστικές ετερότητες ανακαλύπτουν κοινές αφετηρίες, αναφορές, προβληματισμούς, μέσα από ένα διεθνές ταξίδι εγκατάστασης κάθε φορά σε έναν διαφορετικό προορισμό.

Η  ιδέα ξεκίνησε το 2016 από τη γκαλερί Carlos/Ishikawa του Λονδίνου ενώ το 2018 το Condo Unit ξεκίνησε από τη γκαλερί Jaqueline Martins του Σαο Πάολο, ενώ η δεύτερη διοργάνωση τελείται τώρα στην Αθήνα από την Breeder.  Οι γκαλερί που συμμετέχουν είναι η Art: Concept, Παρίσι, The Breeder, Αθήνα, Carlos/Ishikawa, Λονδίνο, Dastan’s Basement, Τεχεράνη, Galerie Barbara Thumm, Βερολίνο, Grey Noise, Ντουμπάι, NIG GALERIE, Βερολίνο, Raster, Βαρσοβία.

Οι ζωγραφικές προτάσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και υποδεικνύουν το μέλλον της ζωγραφικής. Στο ισόγειο της γκαλερί μας υποδέχεται η υποβλητική ασπρόμαυρη ζωγραφική από κάρβουνο, με συνοδεία αινιγματικών χειρόγραφων υπότιτλων, από τον Rinus Van de Velde της König. Αποτελεί μία εξαιρετική δουλειά στην αποτύπωση ενός εφήμερου συμβάντος, μέσα από την υποβλητική χρήση του chiaroscuro και την ονειρική ατμόσφαιρα που άλλοτε θυμίζει Hopper και πρώιμο μοντερνισμό, και άλλοτε sublime τοπία άγριας βλάστησης, ενώ τα αισθαντικά πορτραίτα φωτογραφικού ρεαλισμού συμπληρώνουν το opus δουλειάς του καλλιτέχνη.

Rinus Van de Velde

Στην κάτω αίθουσα της γκαλερί, οι Ghasemi Brothers της Περσικής Dastan δίνουν τη δική τους εκδοχή ενός νέου παραστατικού εξπρεσιονισμού που παραπέμπει στη χρωματική παλέτα και περίπλοκη σύνθεση του Peter Doig, παρουσιάζοντας σκηνές κοντά στη θάλασσα που θυμίζουν τη χαμένη αθωότητα των τροπικών του Gauguin, μα που επίσης υπαινίσσονται τις πιο σκοτεινές στιγμές του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ghasemi Brothers

Την έννοια του ταξιδιού από τις ρίζες και ανάμεσα σε πολιτισμούς πραγματεύεται στα λάδια του και στον μεταλλικό πολυέλαιο με τα φώτα-πορτοκάλια, ο Κουβανός Diango Hernandez από την Barbara Thumm. Τα τοτεμικά υδατοχρώματα της Caroline Achaintre από την Παρισινή Art Concept έχουν μία βιομορφική παλλόμενη δυναμική που ερεθίζει τον αμφιβληστροειδή, ενώ η γιγάντια φιγούρα του Γιάννη Βαρελά αναπτύσσει χιουμοριστικά μία gender προβληματική.

Νέες προτάσεις είδαμε και στη γλυπτική όπως τα πολύχρωμα ναϊφ και ταυτόχρονα διεθνιστικά εδώλια ‘Polyethnic’ από οικιακό 3D printer, του Janek Simon της Πολωνικής Raster, και οι τρισδιάστατες καρτουνίστικες γραφές, σχηματίζοντας ένα επιδαπέδιο χαλί και ένα γλυπτό πλοκάμι από κεχριμπάρι από τη γνωστή κολλεκτίβα Slavs and Tatars.

Slavs and Tatars

Ο Ανδρέας Λόλης της Breeder μνημειοποιεί την καθημερινότητα με τις μαρμάρινες παλέτες του. Η γραφή και η γλώσσα βρίσκεται και στο κέντρο του έργου της Fiona Banner, που ξεκινά από το βίντεο και το μπάνερ του τελευταίου ορόφου και αναπτύσσεται στη στέγη του κτηρίου, όπου οι μαύρες τελείες στο τέλος των προτάσεων αυτονομούνται και ύπτανται σαν μαύρα μπαλόνια από ήλιον στον ουρανό της γκαλερί, αντιπροσωπεύοντας την αφαιρετική διάσταση της γλώσσας, τα διαστήματα σκέψης ανάμεσα στις λέξεις, τις στιγμές πριν η σκέψη γεννηθεί και αναφέρονται στις άπειρες επιλογές της έκφρασης.

Σε πιο αδιόρατα εννοιολογικά πλαίσια κινήθηκε η Αραβική Grey Noise, με σιωπηλά ελεγειακά έργα πάνω στο ίχνος της ανθρώπινης παρουσίας/απουσίας, ένα δάκρυ, μία ανάσα εγκλωβισμένη σε γυαλί, μία χρυσή ανάμνηση σε ημερολόγιο, ένα όνειρο, μία ευχή, ένα πήλινο θραύσμα, ένα μέτρο που μετράει τα σύννεφα, μία στιγμή μέσα στο χρόνο.


Έως 24/11 στην Breeder Gallery

thebreedersystem.com


Φωτογραφία θέματος: Jannis Varelas, Untitled, 2018, mixed media on canvas, 250×210 cm, The Breeder, Athens