Το Arditti Quartet αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στο χώρο της σύγχρονης μουσικής. Από το 1974 που ιδρύθηκε, έχει παρουσιάσει εκατοντάδες έργα για κουαρτέτο εγχόρδων και μουσική δωματίου, σε εκτελέσεις που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη μουσικότητα και την τεχνική τους αρτιότητα. Σημαντικό στοιχείο της προσέγγισής τους είναι η στενή συνεργασία με τους συνθέτες των έργων – όσο αυτό είναι δυνατόν.

Το Tree of Strings του 2007 είναι μόλις το δεύτερο έργο για κουαρτέτο εγχόρδων του Harrison Birtwistle (γενν. 1934). Εναλλάσσοντας μέρη απόλυτης ακινησίας με περάσματα μεγάλης ρυθμικής ενέργειας ή εκτεταμένες, συνεχώς εξελισσόμενες μελωδικές γραμμές, είναι ένα από τα πιο εκφραστικά πρόσφατα έργα του. Μια αίσθηση ερήμωσης μεταφέρεται στη μουσική, καθώς προς το τέλος του έργου οι τέσσερις εκτελεστές απομακρύνονται σταδιακά έως ότου στη σκηνή παραμένει μόνος του ο τσελίστας για να ολοκληρώσει το έργο.

Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, λίγα πράγματα ήταν γνωστά σχετικά με το πιο πρόσφατο κουαρτέτο εγχόρδων της Jennifer Walshe (γεν. 1974). Το έργο, μια συμπαραγωγή του Internationalen Ferienkursen für Neue Musik 2016, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Wundergrund Festival, November Music και του Huddersfield Contemporary Music Festival, παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στις 2 Αυγούστου 2016 και είναι στην πραγματικότητα ένα κουιντέτο, καθώς συμμετέχει η ίδια η συνθέτρια στα φωνητικά. Όπως συμβαίνει συνήθως στα έργα της, η περφόρμανς του Everything is Important περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρονικά και βίνετο. Ανάμεσα στα θέματα του έργου είναι η διερεύνηση της έννοιας της φύσης στη σημερινή τεχνολογική εποχή.

Η εκτεταμένη δισκογραφία των Arditti Quartet υπερβαίνει τα 200 άλμπουμ, πολλά από τα οποία αποτελούν μονογραφίες. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις. Το κουαρτέτο έχει επίσης εκτεταμένο εκπαιδευτικό έργο με masterclasses και workshops για νέους εκτελεστές και συνθέτες σε όλο τον κόσμο.

Ο τίτλος του έργου του Μπέρτγουιστλ είναι εμπνευσμένος από ένα ποίημα σε γαελική γλώσσα του Σκοτσέζου ποιητή Sorley MacLean (1911-19996), ο οποίος είχε γεννηθεί στο νησί Raasay, όπου έζησε και ο συνθέτης τη δεκαετία του 1980. Πρόκειται για μια επίκληση του νησιού και της ιστορίας του. Το νησί, όπου η εκτέλεση της μουσικής ήταν κάποτε απαγορευμένη με εκκλησιαστικό διάταγμα, απογυμνώθηκε ουσιαστικά από τον πληθυσμό του στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η Τζένιφερ Ουώλς θεωρείται η πιο πρωτότυπη συνθετική παρουσία από την Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό της είναι ότι συχνά συμμετέχει στην εκτέλεση των έργων της ως vocalist. Ένα μεγάλο μέρος του έργου της αποτελείται από δύο πρότζεκτ στα οποία δημιουργεί φανταστικούς χαρακτήρες. Στο πρώτο από αυτά, με τον τίτλο Grupat, υποδυόμενη δώδεκα διαφορετικούς χαρακτήρες, δημιουργεί συνθέσεις, installations, φιλμ, φωτογραφίες, γλυπτά και μόδα. Το δεύτερο, με τον τίτλο Historical Documents of the Irish Avant-garde, είναι ουσιαστικά μια φανταστική ιστορία της μουσικής πρωτοπορίας στην Ιρλανδία τα τελευταία 187 χρόνια, με επινοημένα έργα, κριτικές και ντοκουμέντα.


Πρόγραμμα

Harrison Birtwistle, Tree of Strings (2007)
Jennifer Walshe, Everything is Important (2016)

Irvine Arditti: βιολί
Ashot Sarkissjan: βιολί
Ralf Ehlers: βιόλα
Lucas Fels: τσέλο

Η συνθέτρια Jennifer Walshe συμμετέχει στα φωνητικά του έργου της Everything is Important .


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρίτη 14 Μαρτίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Τετάρτη 15 Μαρτίου
Masterclass από το Arditti Quartet
Εργαστήριο με την Jennifer Walshe