Η νέα, πρωτότυπη δουλειά της ομάδας Oper(Ο) σε καλεί να παίξεις: opero.gr/apsurdism

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ψηφιακό παιχνίδι, διάρκειας 15 λεπτών, με αρχή, μέση και τέλος, εμπλουτισμένο με αφήγηση και μουσική. Δηλαδή «ό,τι πιο κοντινό σε παράσταση» όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της.

Γιατί δημιουργήσαμε το AψURDISM;

Θέλαμε να φτιάξουμε μια παράσταση σαν μια έκρηξη. Μια έκρηξη προσωπική, συναισθηματική και απελπισμένη. Μια έκρηξη συλλογική, αστεία, καυστική και τρομακτική. Μια κοινή εμπειρία μετά από την οποία κανένας δεν είναι ο ίδιος πια. Μια έκρηξη για την αλλαγή, για την ανάγκη, για την υπεράσπιση της ποίησης – του έρωτα -της τέχνης. Μια έκρηξη γεμάτη ελευθερία, γεμάτη οξυγόνο.

Είναι ό,τι πιο κοντα σε μια παράσταση.

Η ψηφιακη παράσταση δεν ειναι μια παράσταση. Κρατάει 12-15’ ανάλογα τον θεατή, έχει αφήγηση κανόνες και μουσική. Αρχή δική μας, τέλος δικό μας και μια ψευδαίσθηση συμμετοχής στη μέση.

Πιστεύουμε στο θέατρο. Το ζωντανό θέατρο. Αυτό με την κόκκινη, βελούδινη κουρτίνα. Δημιουργήσαμε ό,τι πιο κοντινό σε αυτό. Μια βιντεοσκοπημένη παράσταση δεν είναι μια παράσταση. Το AψURDISM είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να σκεφτούμε εμείς για παράσταση.

Τι είναι το AψURDISM;

Το να ζεις και να παύεις να ζεις είναι λύσεις φανταστικές / Βάζουμε μέσα στο κουτί τις φράσεις: η νύχτα των αστραπών, ψηφιακό παραδοτέο, βόμβα, μεγάλη επιχορήγηση, δυναμιτάκια, μικρή επιχορήγηση, όπερα, μπουμ, σουρρεαλισμός, υπουργείο, video art, αυτοανάφλεξη και ανάβουμε το φυτίλι. / Η λέξη, κύριοι, η λέξη είναι μία δημόσια υπόθεση πρώτης προτεραιότητας. /

Φέτος το καλοκαίρι τα τριαντάφυλλα είναι γαλαζια/ Μία λέξη και όλα σώζονται, μία λέξη και όλα χάνονται / Αυτό εδώ είναι μια παράσταση / Αυτή εδώ είναι η πραγματικότητα / Ή δεν είναι / Σταματήστε την κίνηση / Θα το πω πάλι / Να το πω πάλι; / Αυτό εδώ είναι μια όπερα / Το να ζεις και να παύεις να ζεις είναι λύσεις φανταστικές / Και τώρα όπως μας ζητήθηκε: Το ΑψURDISM είναι μια ψηφιακή παράσταση – παιχνίδι. Ο παίκτης επιλέγει τι θα βάλει στο κουτί στο κέντρο της σκηνής. Όταν το κουτί γεμίσει, θα ανατιναχτεί. Με την αισθητική του stop motion και της πρωτότυπης σύνθεσης σύγχρονης πειραματικής όπερας μετατρέπουμε το αίσθημα έκρηξης σε ένα καλλιτεχνικό παιχνίδι και ΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑΧΑΧ / Φτάνει / Αηδίες / Παίξε/

Ποια είναι η ομάδα Οper(Ο);

Η ομάδα Οper(Ο) – www.opero.gr – δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από την Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Αποτελείται από έναν πυρήνα διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών, διαφορετικών ειδικοτήτων -σκηνοθεσία, εικαστικά, μουσική σύνθεση, χορογραφία, sound design. Πρόκειται για μια από τις πρώτες ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την όπερα και το λυρικό θέατρο, αναζητώντας μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος θεάτρου. Aντιμετωπίζουν την όπερα σαν μια multimedia πλατφόρμα στην οποία συνυπάρχουν όλες οι μορφές της τέχνης, επανεξετάζουν τις ισορροπίες μεταξύ τουςκαι αναζητούν μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος σκηνικής τέχνης. Στόχος τους, η δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων και θεατρικών εμπειριών που να απαντούν στον προβληματισμό τους, για την θέση της όπερας και της τέχνης, στην σύγχρονη κοινωνία.

Μπες εδώ & παίξε!

Καλλιτεχνική ταυτότητα

Καλλιτεχνική διευθυνση & επιμέλεια: Εριφίλη Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη
Εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα Χάρου
Μουσική σύνθεση: Φάνης Ζαχόπουλος
Μουσική παραγωγή: Ορέστης Πετράκης
Αφήγηση: Ρωμανός Καλοκύρης
Προγραμματισμός: Γιώργος Σταμούλης

H ψηφιακή παραγωγή επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & ΑΘλητισμού