Μια αποστολή της Μάρως Κουρή στη Μυτιλήνη στάθηκε η αφορμή για μια ανέλπιστη γνωριμία που θα οδηγούσε σε ένα οδοιπορικό. Μέσα από το φωτογραφικό της φακό η βραβευμένη με τα διεθνή βραβεία PX3 και SCOOP φωτορεπόρτερ αποτυπώνει το ταξίδι εννέα Σύρων προσφύγων προς τη δική τους γη της επαγγελίας, το Βερολίνο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 22χρονος Άσεμ Άσνα, φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού, αποφασίζει να βοηθήσει εθελοντικά στο νοσοκομείο της περιοχής του αφήνοντας τις σπουδές του και τη μεγάλη του αγάπη για το 3D printing. Ο ακρωτηριασμός του ποδιού του, η γνωριμία του με δύο ακόμα άτομα που απέκτησαν σοβαρές αναπηρίες, ως απόρροια του πολέμου, και κυρίως η βαθιά του επιθυμία να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της επιστήμης του, οδήγησαν την 9μελή πια ομάδα, ανάμεσα στην οποία περιλαμβάνονται και μέλη της οικογένειας του,  να αναζητήσει το μέλλον της σε ένα πρόσφορο έδαφος.

Η Μάρω Κουρή ακολουθεί τα βήματά τους από τη Μυτιλήνη στην Ειδομένη, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και την Αυστρία μέχρι τον τελικό τους προορισμό, το Βερολίνο.

 Μια συζήτηση για το καυτό θέμα των ημερών μέσα από την προσωπική ματιά και τη βιωματική προσέγγιση της φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή, εθελοντών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, που διοργανώνουν από κοινού ο 105,5 Στο Κόκκινο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α) με την υποστήριξη της διαδικτυακής ομάδας « Η Φυλή των Φίλων», την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 6:30 μ.μ στο κτίριο του Σ.Ε.Α (Ερμού 134, Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

 Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος Άνθρωπος»

Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του γραφείου της  Ύπατης Αρμοστείας του O.H.E για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ο Τζέη Μέξης, αρχιτέκτονας, εθελοντής

Και η Μάρω Κουρή

Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του Σ.Ε.Α ο Στάθης Γκότσης.

Την ημέρα της εκδήλωσης  θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για τις ανάγκες της Κοινωνικής κουζίνας « Ο άλλος άνθρωπος» στη Μυτιλήνη.

Παράλληλα από τις 26 Νοεμβρίου και για ένα μήνα η φωτογραφική έκθεση της Μάρως Κουρή με τίτλο: «Το ταξίδι του Πρόσφυγα από το Αιγαίο Πέλαγος ως το Βερολίνο μέσα από τα Βαλκάνια» θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του 105,5 Στο Κόκκινο, Σαρρή 19, Ψυρρή.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από το stokokkino.gr.

 

Μάρω Κουρή, Φωτορεπόρτερ

Bιοδοιπορικό

Η Μάρω φωτογραφίζει ασταμάτητα. Εκθέτει τα έργα της από τις κοσμικές γκαλερί των μεγαλουπόλεων μέχρι τις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές σε όλον τον κόσμο. 

Φωτογραφίζει για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρωπιά.  Έχει φωτογραφίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και θέλει να συγκινεί τον θεατή όπως συγκινείται και η ίδια.

Παρακολούθησε το workshop “ magic moment” του Κωσταντίνου Μάνου από το Πρακτορείο Magnum, καθώς και του Εd Kashi από το Νational Geographic και το Πρακτορείο VII.  Σπούδασε φωτογραφία στη Focus και φωτοδημοσιογραφία είκοσι χρόνια στο δρόμο. Έζησε και εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ και οινολόγος στην Βαρκελώνη για πολλά χρόνια. Συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με το Πρακτορείo Polaris Images, δημοσιεύει εικόνες και κείμενα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο.

Βραβεύτηκε, το 2003 στη Βυρηττό από την UNESCO στο 2ο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φόρουμ της Μεσογείου, το 1999 στην Βαρκελώνη στην Primavera Fotografica και το 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Καλλιτεχνών. Το 2009 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτορεπορτάζ SCOOP στη Γαλλία για το θέμα “Το φυλαχτό-Οι αλμπίνοι της Τανζανίας”. Το Μάρτιο του 2010 τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ. To 2011 παρουσίασε φωτογραφίες με θέμα τις “Γυναίκες του Κόσμου” στο Μετρό Σύνταγμα και στην Αγορά “Αργύρη” στην Πάτρα, μαζί με τρεις ακόμη φωτογράφους υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Ισότητας. To 2014 τιμήθηκε με το βραβείο φωτορεπορτάζ στον Διεθνή Διαγωνισμό PX3. Διδάσκει μαθήματα φωτογραφίας στο τμήμα θεραπείας Εν Δράσει του ΚΕΘΕΑ, εθελοντικά, στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας και στο Εργαστήρι Φωτογραφικών Σπουδών ΟΡΑΜΑ.

Το περιοδικό LIFE βράβευσε μια φωτογραφία της Μάρως Κουρή – που τράβηξε στα βίαια γεγονότα που εξελίχθησαν στο Σύνταγμα- ως μια από τις Φωτογραφίες της Χρονιάς. 

Πιστεύει ότι η ευτυχία θρέφει το σώμα και η λύπη το πνεύμα.