Οι Ανθρωπότητες, πρόγραμμα δράσεων που διοργανώνεται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Διαμαντή, διερευνούν και αναδεικνύουν, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, το απόθεμα αξιών, βιωμένης ιστορίας και μαρτυριών που βρίσκεται αποθησαυρισμένο στις διαφορετικές κοινότητες της πόλης. Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούς χώρους (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και, από κοινού με τους συμμετέχοντες, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει τη «θέαση της ζωής» μέσα από τη δική τους οπτική.

Η Αγία Γραφή ως συνεκτικό περικείμενο

Ο σχεδιασμός του προγράμματος βασίζεται στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, οι οποίες διαπερνούν όλους τους πολιτισμούς και στοιχειοθετούν την ηθική, οντολογική και υπαρξιακή κληρονομιά της ανθρωπότητας, πέρα από πολιτισμικούς, γεωγραφικούς, ιστορικούς και άλλους διαχωρισμούς. Στη Δύση, κεντρικό κείμενο διατύπωσης και κληροδοσίας των αξιών αυτών είναι η Αγία Γραφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα, θα εμπλουτίζεται από ένα βιβλικό κείμενο, το οποίο θα εντάσσεται στο εκάστοτε έργο και θα φωτίζει το αξιακό του περιεχόμενο.


«Ζωή» − Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα

18/06/2019 στις 11:00 | Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά, Πυθαγόρα 24 και Τζαβέλλα, Πειραιάς 

Οι θερμοκρασίες, οι υφές, τα σχήματα, θα αποτελέσουν τις συνισταμένες ενός βιωματικού έργου, όπου οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τον κόσμο μέσα από το άγγιγμα των παιδιών. Το έργο συνδιαλέγεται με τον «Ύμνο στην ομορφιά» από το Άσμα ασμάτων (Κεφ. 4)

Συντελεστές:
Δομή: Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά & «Μαργαρίτα», Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής.

Ομάδα: Παιδιά με νοητική στέρηση και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
Συνεργάτης Ανδρέας Κολίσογλου

*

«Μοναξιά» − Η γενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος

19/06/2019 στις 19:00 | Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Ακτή Ποσειδώνος 2-4, Πειραιάς

Εγκατάσταση και δράση σε επιλεγμένο δημόσιο χώρο και παράλληλη δράση που διερευνά και διερωτάται για την έννοια της «οικίας» όπως γίνεται αντιληπτή από τα πρόσωπα που έχουν απολέσει την κατοχή στέγης. Στόχος του έργου είναι να καταδειχθεί η ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, φροντίδα, όχι μόνο στην υλική τους έκφραση αλλά και στη συναισθηματική.

Συντελεστές:
Δομή: Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων
Ομάδα: Άστεγοι του Πειραιά
Συνεργάτες Πέρης Μιχαηλίδης

*

«Τροφή» − Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης

20/06/2019 στις 20:00 | 2η ΥΠΕ Μονάδα Υγείας Πειραιά, Παλαιολόγου 15, Πειραιάς

Σε επιλεγμένο δημόσιο χώρο με τη συνδρομή κινητής ομάδας οδοντιατρικής φροντίδας, θα δημιουργηθεί μια παράσταση με διαφορετικά αφηγηματικά στοιχεία (επιδημιολογικές μελέτες, μαρτυρίες επαγγελματιών, διηγήσεις ιστορικών περιστατικών) που θα εξιστορεί την πρόσφατη κοινωνικό-οικονομική ιστορία μέσω της στοματικής υγείας και θα υπογραμμίζει τον διαρκή αγώνα για κοινωνική πρόοδο.

Συντελεστές:
Δομή: Οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά
Ομάδα: Κινητές δομές οδοντιατρικής φροντίδας στον Πειραιά
Συνεργάτες Μαρία Κουλούρη, Λευτέρης Παπακώστας

*

«Βοήθεια» − Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας

21/06/2019 στις 12:00 | Πυξίδα, Φωκαίας 3 & Σαρανταπόρου

Επίσκεψη στους χώρους της «Πυξίδας», κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικότροφοι ασθενείς παρουσιάζουν επιστολές προς προσφιλή τους πρόσωπα. Μέσω των επιστολών, οι ασθενείς επιχειρούν να επικοινωνήσουν διασχίζοντας την «ομίχλη» της ψυχικής ασθένειας, καθώς και να μεταδώσουν τη δική τους –προσωπική– εικόνα του κόσμου, ως μέσο για την αποδοχή του «άλλου». Η δράση συνδιαλέγεται με βιβλικό απόσπασμα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 13, 14, «Το θάρρος να αντικρίζεις τον άλλον»).

Συντελεστές:
Δομή: «Πυξίδα», φορέας ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης

Ομάδα: Οικότροφοι ψυχικά ασθενείς
Συνεργάτες Χρήστος Χρυσόπουλος, Δανάη Παπουτσή

*

«Χαρά» − Η χαρά των παιδιών στους δρόμους της πόλης

22/06/2019 στις 12:00 | Πλατεία Κοραή, Πειραιάς

Μία γιορτή με τη μορφή πομπής στους δρόμους του Πειραιά, σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι του Πειραϊκού Συνδέσμου και μαθητές από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας. Με αφετηρία το βιβλικό απόσπασμα «Τα παιδιά γνωρίζουν το πρόσωπο του Θεού» από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 18), τα παιδιά προσκαλούν τους διαβάτες να μοιραστούν τη νεανικότητα της αυθόρμητης χαράς με τη δράση να καταλήγει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Συντελεστές:
Δομή: Καλός Ποιμένας – Στέγη Ανηλίκων Πειραιά

Ομάδα: Οικότροφοι ανήλικοι
 Συνεργάτες Μαρία Ρεντίφη – Παιδικό και Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι Πειραϊκού Συνδέσμου – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας

*

«Χαρά» − Το όνειρο του νέου ανθρώπου

22/06/2019 στις 19:00 | 10ο Γυμνάσιο Πειραιά 

Η ανάγκη των νέων να στοιχειοθετήσουν την ατομικότητά τους σε ένα περιβάλλον δίχως σταθερές ταυτότητες γίνεται αφετηρία για μια δράση στον χώρο του δεκάτου γυμνασίου που διερευνά τη συναδελφοσύνη, τη φαντασία, την ορμή και την ευρύτητα πνεύματος της νεότητας ως αξίες δημιουργίας και αλλαγής. Το βιβλικό απόσπασμα «Τα παιδιά γνωρίζουν το πρόσωπο του Θεού» από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 18), αποτελεί το εφαλτήριο και για τη συγκεκριμένη δράση.

Συντελεστές:
Δομή: ΚΟ.Δ.Ε.Π. | Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά

Ομάδα: Μαθητές του Προγράμματος Διδακτικής Αλληλεγγύης της ΚΟΔΕΠ
Συνεργάτες Ομάδα Coeval: Άννα Δανέζη – Κωνσταντίνα Βισβιροπούλου

*

«Καρτερία» − Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου, στις εργατικές πολυκατοικίες

23/06/2019 στις 20:00 | Εργατικές Πολυκατοικίες Κοκκινιάς

Περφόρμανς στον χώρο των εργατικών πολυκατοικιών της Κοκκινιάς. Προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων μπλέκονται με αγαπημένα μουσικά κομμάτια για την ιστορία της περιοχής και, σε διάλογο με το Βιβλίο του Ιώβ (Κεφ. 13, «Η καρτερία του Ιώβ»), μιλούν για την ανθρώπινη επιμονή στην αναζήτηση της ευτυχίας.

Συντελεστές
Δομή: Εργατικές πολυκατοικίες της Κοκκινιάς
Ομάδα: Ένοικοι διαμερισμάτων
Συνεργάτες Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Μαρίνα Κανελλοπούλου

*

«Αγάπη» – Η φιλία και η αδελφοσύνη των παιδιών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη

24/06/2019 στις 19:30 | Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, Κλεισόβης 18, Πειραιάς

Με οδηγό τη «Δύναμη της αγάπης», από τη γνωστή Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου, οργανώνεται στο Χατζηκυριάκειο ένα γεύμα με οικοδεσπότες τα παιδιά. Η προσφορά, η φροντίδα και η ανταπόδοση είναι τα βασικά συστατικά αυτού του βιωματικού καλλιτεχνικού δρώμενου.

Συντελεστές
Δομή: Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας
Ομάδα: Φιλοξενούμενα παιδιά
Συνεργάτες Γεράσιμος Δεστούνης, Βίλμα Ανδριώτη

*

«Γιορτή» – Καταληκτική εκδήλωση

25/06/2019 στις 11.00 Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όλες οι δράσεις του προγράμματος Ανθρωπότητες συναντιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με την παρουσία συμμετεχόντων, ηχογραφήσεις, βίντεο, 18 αναγνώσεις, παιχνίδι παρουσιάζονται σ’ ένα πλαίσιο «γιορτής», χωρίς βαρυσήμαντες χειρονομίες.

Συντελεστές:
Επιμέλεια: Παρασκευάς Τερεζάκης