Η γιορτινή εμφάνιση του Ορέστη Ντάντου στο Ίλιον plus, με αφορμή την έναρξη του καλοκαιριού και την κυκλοφορία του νέου δίσκου, έγινε μούσκεμα!

Δεν έφταιγε όμως εκείνος, αλλά ο καιρός που ήταν άστατος το περασμένο Σαββατόβραδο. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον κόσμο που έφτανε βιαστικά στο κέντρο της Αθήνας. Με τον ίδιο τρόπο, λίγο μούσκεμα, έστριψα και εγώ στη Κοδριγκτώνος για να μπω στο ζεστό και φιλόξενο “Ίλιον plus”.

Η εισαγωγή του «Κάνω ότι μπορώ», διέκοψε τις συζητήσεις του κόσμου και “άνοιξε” διάπλατα την πόρτα για να χαθούμε στον κόσμο του Ορέστη Ντάντου.

«Σας ευχαριστώ θερμά που είστε εδώ», ανέφερε στο καλωσόρισμα του ο ίδιος, λίγο πριν ξεκινήσει ένα ξεχωριστό ταξίδι, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν, με οδηγό τη μουσική και συνοδοιπόρους όλους εμάς. Από το «Θα το ‘κανα ξανά» του 2015, στα «Δαιμόνια» του 2018 μέσα από τον άρτι αφιχθέντα δίσκο «Προσάναμμα».

Οι φορές που έχω δει τον Ορέστη με κιθάρα είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Έτσι, η εικόνα του με την κιθάρα στα χέρια στο «Σκάβω τρύπες» μου φάνηκε τόσο ιδιαίτερη, όσο και οικεία.

Δεν έμεινε όμως για πολύ ώρα μαζί της καθώς, λίγα λεπτά μετά, επέστρεψε στο πιάνο για να μας ξεσηκώσει και να υπενθυμίσει πως κάθε μέρα είναι σημαντικό να δίνουμε ένα «Μικρό κομμάτι αγάπη» – το πρώτο single του νέου του δίσκου – κερδίζοντας στο τέλος το χειροκρότημα μας.

Κάθε τραγούδι και μια διαφορετική ιστορία μέσα από τα μάτια του Ορέστη Ντάντου, με τον αιχμηρό του στίχο να ξεχωρίζει, κάτι που γίνεται έντονα αντιληπτό στο πρόσφατα οπτικοποιημένο «Μια κι έξω» αλλά και στο «Ζάλογγο».

«Σαν καίγεται η καρδιά δε σβήνει εντελώς / προσάναμμα για τις φωτιές που θα ‘ρθουν», ακούστηκε στη συνέχεια ο στίχος από τους «Αναστενάρηδες», που έδωσε και τον τίτλο στον δίσκο.

Κατόπιν, το «Γι’ αυτούς που δεν ανήκουν» από το όχι τόσο μακρινό 2015, έριξε για λίγο την ένταση, για να έρθει το «Κάτι πράγματα στο σπίτι», με συνοδεία τη φυσαρμόνικα του, να μας πάει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο.

Φτάνοντας σιγά σιγά προς το τέλος, ο τραγουδοποιός, που βρισκόταν σε διαρκή κίνηση πάνω στη σκηνή, μάς εξομολογήθηκε πως είναι να λες «Θα πάω όταν γουστάρω», θυμίζοντας σε πολλούς την εποχή της αθωότητας τους.

Πως μας αποχαιρέτησε;

Με τον αγαπημένο «Κόκκινο στρατό» και το «Μια κι έξω».

Συνολικά, ήταν μια εμφάνιση όπου κυριαρχούσε η ενέργεια αμφίδρομα, με όλους εμάς να αγκαλιάζουμε θερμά τον καλλιτέχνη καθ’ όλη τη διάρκεια της. Ο Ορέστης Ντάντος κατέθεσε την δική του αλήθεια, ενώ φάνηκαν η χημεία και το δέσιμο που έχει αναπτύξει με την καλοκαρδισμένη μπάντα του.

Αξίζει, λοιπόν, να τον δείτε ζωντανά και να δώσετε χώρο για το νέο υλικό του!

Ο δίσκος «Προσάναμμα» κυκλοφορεί ελεύθερα και σε προσκαλεί να επιλέξεις ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο τραγούδι. Προσωπικά, από τα εννιά τραγούδια που περιέχει, αγάπησα το «Αγρίμι», το πιο ερωτικό κομμάτι του δίσκου, αλλά και τα «Δαιμόνια» για όλα όσα κρύβουν μέσα τους.

Μαζί του ήταν οι μουσικοί:

Γιώργος Καρδιανός: Κιθάρα
Λεωνίδας Πετρόπουλος: Μπάσο
Στέφανος Σακελλαρίου: Τύμπανα
Κωνσταντίνος Κεφαλάς: Τρομπέτα

*Φωτογραφίες: Μιχάλης Τσεσμετζής


Διαβάστε επίσης:

Ο Ορέστης Ντάντος στο Ίλιον Plus