Είναι ίσως μια παράσταση που δένει το “παλιό” με το νέο, τη φωνή και την πορεία της Δήμητρας Γαλάνη με τη σύνθεση και ερμηνεία του Ευστάθιου Δράκου. Μια δύσκολη σχετικά μέρα η Δευτέρα γέμισε με μουσική και κόσμο στον αγαπημένο χώρο του Gazarte, στο Γκάζι.

Ο κόσμος κατέφθανε βιαστικός για να προλάβει την έναρξη και έβλεπες στα πρόσωπά του την απορία για το τι τραγούδια θα ακούσει. Η είσοδος μου στην κεντρική σκηνή στο ισόγειο συνοδεύτηκε από ένα μειδίαμα τόσο για την όμορφη αισθητική του χώρου όσο και για την απόλυτη σιγή που επικρατούσε, η οποία διακόπηκε από το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε η Δήμητρα Γαλάνη μόλις εμφανίστηκε στη σκηνή

Η εισαγωγή του “Θάλασσα πλατιά” μας ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από την υπέροχη φωνή της τραγουδίστριας για να το δέσει αρμονικά με το “Έλα σε μένα”, δύο επιλογές που φέρουν την υπογραφή του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, δίνοντας τους όμως ένα πιο καινούριο ήχο μέσα από τις ενορχηστρώσεις που έγιναν.

“Το Gazarte είναι ο χώρος που θα φιλοξενεί ότι καλύτερο μπορώ να έχω”ανέφερε χαρακτηριστικά αμέσως μετά, για να έρθει η “Αθανασία” να με ξαφνιάσει ιδιαίτερα μουσικά με τον συνδυασμό μπάσου και πιάνου να δίνει ένα τόσο ιδιαίτερο ηχόχρωμα στο κομμάτι. Ακολουθεί το “’Ασπρο περιστέρι” με όλους εμάς να συμμετέχουμε δειλά δειλά και το σόλο από το ούτι του Θωμά Κωνσταντίνου να βάζει μια πιο παραδοσιακή πινελιά στο τραγούδι, κερδίζοντας η ερμηνεύτρια το θερμό χειροκρότημα στο τέλος του.

Από τον Χατζιδάκι πήγε στο Μάνο Λοΐζο, με συνοδοιπόρους στη χρονομηχανή της όλους εμάς, μέσα από το “Σε ψάχνω” για να παρουσιάσει τον Ευστάθιο Δράκο λίγο αργότερα και να έρθουν παρέα στο παρόν με “Το βαλς των χαμένων μετά”, από τον ομώνυμο δίσκο σε ένα γεμάτο συναίσθημα ντουέτο.

Μένοντας στο ίδιο ύφος, ήρθε το “Νερό”, ένα κομμάτι που έχει αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα, για να μείνει μόνος ο Ευστάθιος στη σκηνή και να μας παρουσιάσει τα αγαπημένα μου “Βεγγαλικά”, λαμβάνοντας τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου στο τέλος του.

Για τη συνέχεια, η “Φολέγανδρος”, σε στίχους του Δράκου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και επιστροφή στη σκηνή για τη Δήμητρα Γαλάνη η οποία του αφιέρωσε την υπέροχη “Κουτσή Κιθάρα” σε μια ιδιαίτερη στιγμή της παράστασης.

Ανεβάζοντας το ρυθμό, τραγούδησαν μαζί το διαχρονικό “Η μέρα εκείνη δε θ’ αργήσει” για να μας καθηλώσει η τραγουδίστρια με “Το χειροκρότημα” διασκευασμένο σε πιο τζαζ ήχο και εμάς να συμμετέχουμε μαζί της ως χορωδία.

“Ζω” και “Εκδρομή”, δύο τόσο διαφορετικά κομμάτια ολοκληρώνουν το πρώτο μέρος, το οποίο συνδύασε επιλογές του παρελθόντος μέσα από τη ματιά του παρόντος τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά με τη Δήμητρα Γαλάνη να μαγεύει με τη φωνή της και τον Ευστάθιο Δράκο να δένει αρμονικά μαζί της.

Η επανέναρξη του δεύτερου μέρους έγινε δυναμικά με την “Ατομική μου ενέργεια” για να έρθει το παραδοσιακό “Χαλασιά μου” διασκευασμένο ατμοσφαιρικά, να βάλει μια ξεχωριστή πινελιά στο πρόγραμμα.

“Ακρογιαλιές δειλινά” ακολουθεί με όλους εμάς να τραγουδάμε μαζί με της για να δώσει και λίγο πιο λαϊκό ύφος με το “Θα κλείσω τα μάτια” παρέα με το “Καίγομαι καίγομαι”, χαρίζοντας μας μια συγκλονιστική ερμηνεία στο κομμάτι αυτό, στην καλύτερη ίσως στιγμή της βραδιάς η οποία συνοδεύτηκε από το έντονο και θερμό χειροκρότημα μας.

Φτάνοντας σιγά σιγά προς το τέλος, ήρθε και το “Εγώ μιλάω για δύναμη”, το διαχρονικό “Τράβα σκανδάλη” σε μια πειραγμένη μουσικά εκτέλεση για να ρίξει αυλαία με μια δυάδα τραγουδιών που είναι τόσο αγαπημένα, το “Δυο μέρες μόνο” παρέα με τον Ευστάθιο και όλους εμάς να συμμετέχουμε και τα πάντα ιδιαίτερα “Στερεότυπα”.

Κανείς δεν έφυγε, γιατί όλοι ήθελαν κι άλλο, έτσι επέστρεψαν όλοι μαζί για το encore με το “Μπαξέ Τσιφλίκι” και την “Εκδρομή” από τον πρόσφατο δίσκο τους, να την τραγουδούν μαζί  η Δήμητρα και ο Ευστάθιος, ν’ αποτελεί το κερασάκι σε μια τόσο υπέροχη βραδιά.

Οι εμφανίσεις αυτές αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας των νεότερων μουσικών με τους πιο καταξιωμένους με το αποτέλεσμα τους να είναι μαγικό! Γεμίζεις τη ψυχή σου με μουσική, στιγμές, εικόνες και έχεις ακόμα μια ευκαιρία να τους δεις, τη Δευτέρα 8 Μαΐου, μη τη χάσεις!

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος: Τύμπανα
Μηνάς Λιάκος: Ηλεκτρική κιθάρα
Θωμάς Κωνσταντίνου: Λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα
Σπύρος Μάνεσης: Πιάνο
Στέλιος Προβής: Μπάσο

*Φωτογραφίες: Μιχάλης Τσεσμετζής


Διαβάστε επίσης: Η Δήμητρα Γαλάνη live στο Gazarte