Στην κατάμεστη και ζεστή αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, οι προβολές του φεστιβάλ ξεκίνησαν με την υπέροχη Dalida, της Lisa Azuelos.

Η σκηνοθέτης αλλά και η εντυπωσιακή πρωταγωνίστρια της ταινίας, Sveva Alviti, βρέθηκαν επί σκηνής για να ευχαριστήσουν το ελληνικό κοινό. «Χρειάστηκε να ξεπεράσω πολλές δυσκολίες», ομολόγησε η σκηνοθέτης για την «δυσκολότερη ταινία που έχω κάνει ποτέ», ενώ η Sveva Alviti ευχαρίστησε θερμά το κοινό για την μαζική του προσέλευση. Διάφορες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής, δημοσιογράφοι και κινηματογραφόφιλοι δημιούργησαν μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Προηγουμένως, ο Πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy χαιρέτισε το φεστιβάλ αλλά και όλες τις συναντήσεις που μπορεί να προκύψουν με αφορμή τις κινηματογραφικές προβολές. Τόνισε πως αυτές οι «συναντήσεις» έχουν φέρει την Ελλάδα και την Γαλλία σε μια μακρόχρονη και παραγωγική καλλιτεχνική (και όχι μόνο) σχέση. Όπως μάλιστα ανέφεραν και οι οικοδεσπότες της βραδιάς, οι Γαλλικές παραγωγές έρχονται τρίτες στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού (μετά από τις εγχώριες και από τις ΗΠΑ), ενώ οι συμπαραγωγές Ελλάδας-Γαλλίας έχουν ήδη φέρει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα.

Η ταινία Dalida, που βρίσκεται και στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και θα προβληθεί ξανά την Κυριακή στον κινηματογράφο Δαναός (20:00), κέρδισε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ταινία και το φεστιβάλ στην Γαλλική Πρεσβεία.

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 29 Μαρτίου.  Το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ. Περισσότερα για το φεστιβάλ, στο ενημερωμένο του site: http://festivalfilmfrancophone.gr/.

Η κινηματογραφική ομάδα του culture now θα βρίσκεται εκεί!