Το έργο Ανοιχτή πρόβα Καβάφης είναι μια θεατρική και μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Η παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, επανέρχεται στο Skrow Theater για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.  

Μια ομάδα ξεχωριστών ερμηνευτών προσεγγίζει με εργαλείο τη θεατρική πράξη, το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Παράλληλα, ερευνούν και μεταφέρουν παλλόμενοι στην ποίησή του, τις μουσικές-ηχητικές δονήσεις που γεννά ο καβαφικός λόγος, την ατμόσφαιρα, το συναίσθημα και τη διανόηση που διαπερνά το έργο του.

Η παράσταση είναι ένας διαρκής αυτοσχεδιασμός. Είναι συνθέσεις ήχων και λέξεων που γεννώνται από την άνευ όρων παράδοση των ερμηνευτών στον Καβαφικό λόγο. Εστιάζει στη διανόηση του ποιητή, στη διαχρονικότητα και το μεγαλείο της ποίησής του. Θέλει ο λόγος του να καρφωθεί και να ριζώσει στις ψυχές των θεατών-ακροατών στην πληρέστερή του διάσταση. Επιχειρεί να γίνει αγωγός επικοινωνίας με την ιδιαίτερη και εξαιρετικά ωφέλιμη για την κατανόηση της ύπαρξης μας, σκέψη του ποιητή.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να αφουγκραστεί την ατμόσφαιρα που αναδύει το έργο του. Την υγρασία, την ομίχλη και το φως. Το βάσανο, την ελπίδα και την καρτερικότητα. Το βάθος της σκέψης και την αρχαία καταγωγή του λόγου του. Τονίζεται ακόμα το χιούμορ και η ειρωνία που είναι διάχυτη στο έργο του, με την ανάδειξη κειμένων που είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Δίδονται ακόμη βιογραφικά στοιχεία του ποιητή ενταγμένα στη δράση και φωτίζονται πτυχές της προσωπικότητάς του που βοηθούν στην πληρέστερη κατανόηση του Καβαφικού τοπίου.

Όλα αυτά δραματοποιούνται με σκοπό να δοθεί μια σύγχρονη, τωρινή και απολύτως αντιληπτή στο κοινό, ακόμη και  νεαρό, απόδοση της ιδιαίτερης γλώσσας του ποιητή. Η λιτότητα, τόσο στα εκφραστικά μέσα των ερμηνευτών, όσο και στο σκηνικό χώρο, είναι χαρακτηριστικό της σκηνοθετικής προσέγγισης. Σκοπός είναι να πρωταγωνιστήσει ο λόγος του ποιητή. Οι ερμηνευτές χρησιμοποιούνται ως μέσον προώθησης και επικοινωνίας του λόγου του. Η χρήση των σκηνοθετικών εργαλείων γίνεται με οικονομία και μέτρο. Αντίθετα η «βουτιά» στα λόγια και τις μελωδίες γίνεται με ειλικρίνεια, πάθος και κατάθεση ψυχής. Έτσι η παράσταση αλληλεπιδρά στους ερμηνευτές και δημιουργεί ένα συνεχές απρόβλεπτο, με στόχο πάντα τη βαθύτερη επικοινωνία με την ποίηση του Καβάφη, αλλά και την μετάδοση της με τον πληρέστερο, αντιληπτότερο και ουσιαστικότερο τρόπο.

150 χρόνια από τη γέννηση (29-4-1863) και 80 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Π. Καβάφη (29-4-1933), η «Ανοιχτή Πρόβα Καβάφης» παρουσιάζεται στο Skrow Theater κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19.00 ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι θεατές αλλά και το νεανικό και εφηβικό κοινό.

Συντελεστές:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Άννα Βυθούλκα – Ορφέας Ζαφειρόπουλος
Μουσική: Λευτέρης Γιαννάκος
Ερμηνεύουν: Άννα Βυθούλκα, Λευτέρης Γιαννάκος, Ορφέας Ζαφειρόπουλος
Video Art: Νίκος Αδαμάκης