Σεπτέμβριος του 2015, τολμώ εκτός από το να το σκεφτώ, αλλά και  να ξεστομίσω την ιδέα των 5 στοιχείων στον στενό μου κύκλο. Στην αρχή υπήρξε η αμηχανία και ο φόβος του άγνωστου και στην συνέχεια ήρθε ο ενθουσιασμός.

Η ιδέα δεν άργησε να ξεκινήσει να υλοποιείται. Πρώτα έπρεπε να συνταχθεί η ομάδα και μετά όλα τα άλλα . Οι συντελεστές –συνοδοιπόροι  ήρθαν δια μαγείας κοντά μου , η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μοναστηράκι, μεσημέρι Κυριακής.

Ξεκινάω να τους περιγραφώ τι είναι ”Τα 5 Στοιχεία ”. Με συγκίνηση κατά την διάρκεια της περιγραφής  διαπιστώνω ότι οι ακροατές  μου, συνεργάτες μου πια ( Νίκος Καλαντζάκος, Γιώργος Μακρής , Νίκος Γεωργίου , Στέφανος Ερινιτάκης ) πιστεύουν σε αυτό το όνειρο και ορίζουμε τις ημερομηνίες για τις πρόβες.

Φωτιά, νερό, γη, αέρας  και κατά τον Ησίοδο το 5ο στοιχείο,  ο αιθέρας (το σύμπαν , όλα εκτός γης) , μια αγωνία γλυκιά στο να φέρουμε ό,τι πιο φυσικό έχει ο καθένας μέσα του στην σκηνή ενός θεάτρου. Μια ακόμα αγωνία γλυκιά ήταν το πως θα συνδυάσω το χθες με το σήμερα και ηχητικά και νοηματικά. Ο τρόπος ήταν ένας , να πούμε την αλήθεια μας και να συνδυάσω για πρώτη φορά πέντε τέχνες επί σκηνής.

Μουσική, χορός , πρόζα , σκηνοθεσία και ερμηνεία , τι πιο ολοκληρωμένο και προχωρημένο;  σκέφτηκα. Mόνοι μας , σε ένα θέατρο,  μια καθημερινή,  χωρίς κάποια εταιρεία από πίσω μας , μέσα στην κρίση ιδεών και οικονομίας , που πάμε; Πάμε προς την αποτυχία !

Δευτέρα πρωί και ο πατέρας μου (συνθέτης & στιχουργός ) Τάκης Μπουρμάς, ολοκληρώνει τα κείμενα της παράστασης . Η παλέτα ολοκληρώθηκε, είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα. Ξεκινάμε Απρίλιο του 2016 !

Από την πρώτη παράσταση βγήκαμε sold out , δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και στην συνέχεια στα αφτιά μας. Η μια θετική κριτική ερχόταν μετά την άλλη, ο κόσμος συγκινημένος και ενθουσιασμένος μας κοιτούσε στα μάτια και μας έλεγε ” Ευχαριστούμε που μας θυμίσατε τι είμαστε, ευχαριστούμε που μας κάνατε να νιώσουμε ότι έχουμε ξεχάσει” .

Ιούλιος 2017 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 22 sold out παραστάσεις . Μας εμπιστεύονται καθημερινά δήμοι και μεγάλα φεστιβάλ . Το επόμενο είναι το Φεστιβάλ Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου όπου θα παρουσιάσουμε για 23η φορά ”Τα 5 Στοιχεία” στο Ευριπίδειο θέατρο την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 21:15 με είσοδο ελεύθερη, έπονται και άλλα από το φθινόπωρο…

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας σε αυτό το δύσκολο αλλά γλυκό ταξίδι της τέχνης.

Info:

Η Άννα Μπουρμά γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική στο ωδείο Ν. Σμύρνης. Είναι αριστούχος πτυχιούχος κλασσικού πιάνου και ανωτάτων θεωρητικών της μουσικής. Επίσης έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και έχει διδαχτεί για 3 χρόνια χορό Graham. Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το Παντελή Θαλασσινό κ.α. Στο ενεργητικό της έχει δύο προσωπικούς δίσκους με τίτλο ”Τα Ρόδα Της Αυλής” που κυκλοφόρησε το 2011 και το ” Ένα Τραγούδι Αν Σωθεί” που κυκλοφόρησε το 2014 . Βασικός συνθέτης και στιχουργός είναι ο πατέρας της Τάκης Μπουρμάς. Επίσης στίχους της εμπιστεύτηκαν οι σπουδαίοι στιχουργοί,  Λίνα Δημοπούλου, η Φωτεινή Λαμπρίδη, ο Θοδωρής Γκόνης, η Βέτα Μπετίνη και ο Σωτήρης Βώπης.

Φωτογραφία: © Γιάννης Μαργετουσάκης


Διαβάστε επίσης: 

H Άννα Μπουρμά με τα 5 Στοιχεία στο Φεστιβάλ Ρεματιάς