Το and suddenly it all blossoms είναι η μεταμόρφωση της ομώνυμης 2ης Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγας (RIBOCA2) σε ταινία μεγάλους μήκους, μετά την απότομη παύση των προετοιμασιών της Μπιενάλε λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του COVID-19 λίγες εβδομάδες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης: Ένα ταξίδι στην πολυπλοκότητα της εποχής μας, μια περιπλάνηση μεταξύ ελπίδων, επιθυμιών και αμφιβολιών που εκτυλίσσεται σε ένα ταρκοφσκικό σκηνικό καθοδηγούμενη από τα έργα της RIBOCA2.

Ακολουθώντας τη φιλοδοξία του International Biennial Association να προωθήσει τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ των μπιενάλε, διασφαλίζοντας ότι το μοντέλο θα παραμείνει ενεργό εργαστήριο για τις πιο σχετικές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πρακτικές παγκοσμίως, αυτή η συνάντηση λειτουργεί ως ευκαιρία για έναν διάλογο γύρω από το πώς οι μπιενάλε μπορούν να συνεργαστούν και με ποιους τρόπους πολλαπλές συζητήσεις μπορούν να συνδυαστούν διερερυνώντας τι αντιπροσωπεύουν οι μπιενάλε σήμερα.

Η συμμετοχή της Inese Dabola (Παραγωγός της ταινίας and suddenly it all blossoms, Διευθύντρια Στρατηγικών Συνεργασιών της RIBOCA), της Κατερίνα Γρέγου (Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Επιμελήτρια της RIBOCA1), του Christian Oxenius (Ανεξάρτητο Επιμελητής, Επικεφαλής Έρευνας και Περιεχομένου του IBA) και του Poka-Yio (Ιδρυτικού Διευθυντή της Μπιενάλε της Αθήνας και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας) θα διασφαλίσουν μία ζωντανή συζήτηση, συνδέοντας τις δύο μπιενάλε με τις ευρύτερες καλλιτεχνικές κοινότητες.

Τον Μάρτιο του 2020, τα σχέδια για την δεύτερη έκδοση της Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγας (RIBOCA2) σταμάτησαν απότομα από την ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 λίγες μόνο εβδομάδες πριν τα εγκαίνια. Η επιμελήτρια Rebecca Lamarche-Vadel αποφάσισε να μεταμορφώσει την έκθεση σε σκηνικό ταινίας, επανα-επινοώντας την μπιενάλε ως ταινία μεγάλου μήκους εν αναμονή του κλεισίματος όλων των δημόσιων διοργανώσεων το καλοκαίρι του 2020. Η ταινία που προέκυψε γυρίστηκε στις τρεις εβδομάδες λειτουργίας της έκθεσης. Από τον Σεπτέμβρη του 2021, το and suddenly it all blossoms έχει προβληθεί στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Μόσχα, τη Βασιλεία και τη Ρίγα και στις 21 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα. Η προβολή διοργανώνεται από την Μπιενάλε της Αθήνας και θα πραγματοποιηθεί στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας ECLIPSE – το πρώην Εμπορικό Κέντρο FOKAS.

Η RIBOCA2, and suddenly it all blossoms, αναπτύχθηκε κατόπιν της επείγουσας αναζήτησης εναλλακτικών προοπτικών και προτάσεων στην εμμονή της ανθρωπότητας για ανάπτυξη, επέκταση και κατανάλωση. Από τις 20 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020, 46 διεθνείς καλλιτέχνες μοιράστηκαν τον εγκαταλελειμμένο και εμβληματικό βιομηχανικό χώρο του Andrejsala στη Ρίγα. Η έκθεση προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κατοικούν στον κόσμο και να εξερευνήσει ιδέες για την οικοδόμηση συνειδητών και συμπεριληπτικών σχέσεων σε έναν πλανήτη που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η επικεφαλής επιμελήτρια, καλλιτεχνική διευθύντρια και σεναριογράφος Rebecca Lamarche-Vadel προσκάλεσε τον καταξιωμένο Λετονό σκηνοθέτη Dāvis Sīmanis να σκηνοθετήσουν μαζί την ταινία, σε συνεργασία με την ομάδα του συμπεριλαμβανομένου του Andrejs Rudzāts ως διευθυντή φωτογραφίας. Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός LAFAWNDAH δημιούργησε το σάουντρακ της ταινίας, καθοδηγώντας τους θεατές στην ιστορία.

Η Rebecca Lamarche-Vadel σχολιάζει:

Από την σύλληψή της, η έκθεση της Μπιενάλε αφορούσε τη δυνατότητα της επαναμάγευσης. Όχι για να ευχηθούμε για έναν άλλο κόσμο, αλλά για να οικοδομήσουμε ανανεωμένες και εποικοδομητικές σχέσεις εντός του υπό εξαφάνιση κόσμου που κατοικούμε. Όταν η επιδημία ξεκίνησε και τα αρχικά μας σχέδια κατέρρευσαν, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να αποδεχτούμε την κατάσταση και να εξελιχθούμε μέσα από αυτή. Η μερικώς ολοκληρωμένη έκθεση, τα έργα που απουσίαζαν, η ματαιωμένη σκηνογραφία, η μετατροπή της έκθεσης σε κινηματογραφικό σκηνικό και η ίδια η ταινία είναι παιδιά αυτού του γεγονότος. Η εμπειρία ήταν απίστευτα έντονη, ωστόσο άνοιξε τόσους πολλούς ορίζοντες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε το πρότζεκτ να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση με τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και το κατ’ επείγον κάλεσμα για επανεφεύρεση.

Στην ταινία παρουσιάζονται έργα των Pawel Althamer, Kristaps Ancāns, Félicia Atkinson, Alex Baczynski-Jenkins, Nina Beier, Oliver Beer, Hicham Berrada, Dora Budor, Eglė Budvytytė, Valdis Celms, Edith Dekyndt, Erika Eiffel, Vija Eniņa, Miķelis Fišers, Heinz Frank, Cyprien Gaillard, Bendik Giske, Honkasalo-Niemi-Virtanen, Katrin Hornek, Marguerite Humeau, Pierre Huyghe, IevaKrish, Mikhail Karikis and Uriel Orlow, Agnese Krivade, Lina Lapelytė and Mantas Petraitis, Eva L’Hoest, Hanne Lippard, Mikhail Maksimov, MAREUNROL‘S, Berenice Olmedo, Dominika Olszowy, Sarah Ortmeyer, Philippe Petit, Bridget Polk, Ugo Rondinone, Jaanus Samma, Tomás Saraceno, Augustas Serapinas, Timur Si-Qin, Nikolay Smirnov, Anastasia Sosunova, Daina Taimiņa.

and suddenly it all blossoms | Σύνοψη

Η ταινία and suddenly it all blossoms είναι ένα ταξίδι στην πολυπλοκότητα της εποχής μας, που μετακινείται μεταξύ ελπίδων, επιθυμιών και αμφιβολιών γύρω από την παρούσα στιγμή. Ακολουθεί μία φωνή η οπτική της οποίας πάνω στην ανησυχητική παγκόσμια συνθήκη ξεδιπλώνεται σαν διαλογισμός, καθοδηγούμενος και παρακινούμενος από τα έργα της έκθεσης. Το ίδιο το σκηνικό – ένα ταρκοφσκικό οικοσύστημα ενός παροπλισμένου σταθμού παραγωγής ενέργειας, ένα εγκαταλελειμμένο πεδίο paintball, αποθήκες, αποικίες πουλιών, κρουαζιερόπλοια και σιδηροδρομικές γραμμές ανάμεσα σε άδεια οικόπεδα και ερημιές – λειτουργούν ως μεταφορά για τις ρίξεις των σοβιετικών ιδεωδών και των καπιταλιστικών ελπίδων. Παρουσιαζόμενος ως ένα συνεχές πλάνο, η ταινία είναι μια αντανάκλαση του να στέκεσαι στα όρια σε έναν κόσμο που αιωρείται μεταξύ παλιών και νέων εποχών. Η κινούμενη αφήγηση παραμένει στενά συνδεδεμένη με το σκηνικό της, μαθαίνει και αναπτύσσεται από το λετονικό και βαλτικό πλαίσιο, όπου ‘οι κόσμοι έχουν τελειώσει’ πολλές φορές μέσα στους αιώνες των κατοχών, των πολέμων και των οικονομικών ανατροπών, των αναγεννήσεων και των επανεφευρέσεων.

Τεχνικές λεπτομέρειες

and suddenly it all blossoms, 2021, Λετονία, 74′
Σκηνοθεσία: Rebecca Lamarche-Vadel, Dāvis Sīmanis
Διεύθυνση φωτογραφίας: Andrejs Rudzāts
Σενάριο: Rebecca Lamarche-Vadel
Ήχος: LAFAWNDAH
Γλώσσα: Αγγλικά
Παραγωγή: Riga International Biennial of Contemporary Art

Η δημιουργία της ταινίας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Λετονίας και το Κρατικό Ίδρυμα Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Λετονίας.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Eclipse: Ξεκινάει η 7η Μπιενάλε της Αθήνας!