Μετά τους ισχυρούς σεισμούς με επίκεντρο τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, χιλιάδες σπίτια έχουν καταρρεύσει και έχουν μεταβληθεί σε συντρίμμια. Χιλιάδες κάτοικοι της Τουρκίας και της Συρίας, συνεχίζουν να βρίσκονται νεκροί, τραυματίες ή θαμμένοι στα ερείπια των σπιτιών τους. Βρισκόμαστε στην καρδιά ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, φαγητού, θέρμανσης, φαρμάκων και καυσίμων, καθίστανται τραγικές οι συνθήκες που ζουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών. Οι επίσημες ανακοινώσεις διαβεβαιώνουν πως οι κρατικές αποστολές έχουν φτάσει σχεδόν παντού. Όμως, η εικόνα που έρχεται από μαρτυρίες δείχνει ότι υπάρχουν χωριά και περιοχές όπου ούτε ένας διασώστης δεν έχει φτάσει.
Εκφράζουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους γειτονικούς λαούς, στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται για ακόμα μια φορά. Στους οικείους ανθρώπων που αναζητούνται ακόμη, στους εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και πληγέντες.

Τραγουδάμε για αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών

Η εικόνα του αβοήθητου λαού από τον κρατικό μηχανισμό δεν είναι και πολύ μακρινή για εμάς. «Κάνε την κρίση ευκαιρία» λένε τα επιχειρηματικά μυαλά και ο Ερντογάν δεν έχασε λεπτό. Κήρυξε αυτές τις περιοχές επί τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, κάνοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και επιβάλλοντας αντιλαϊκά μέτρα (απαγόρευση κάθε είδους πολιτικής εκδήλωσης στις περιοχές και έλεγχο της πολιτείας για κάθε δραστηριότητα). Ο πάνοπλος τούρκικος στρατός που περηφανεύεται πως μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να δημιουργήσει μαγειρεία και εγκαταστάσεις που μπορούν να σιτίσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πως μπορεί να κατασκευάσει κινητά νοσοκομεία που μπορούν να περιθάλψουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους είναι τώρα άφαντος και ανεπαρκής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ παράλληλα μιλάει για «ξένους εχθρούς», τροφοδοτώντας τον εθνικισμό. Όλα αυτά γίνονται πολύ πιο επικίνδυνα, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών έχουν οξυνθεί τρομερά και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν και οι δύο χώρες, προωθεί επιθετικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σε τόσες και τόσες περιπτώσεις, ξέρουμε πως το μόνο όπλο μας είναι η αλληλεγγύη μας. Από την πλευρά μας, δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο για την στήριξη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. Η οικονομική ενίσχυση θα φτάσει σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με τα αριστερά κόμματα και τις εργατικές οργανώσεις χωρίς τη διαμεσολάβηση του τουρκικού κράτους. Είναι η ελάχιστη αγωνιστική πράξη ενάντια στην βαρβαρότητα. Η τρομοκρατία τους, η εκμετάλλευση και ο θάνατος δεν θα κερδίσουν: Θα νικήσει η ζωή και η ελευθερία.

Σαν Αναιρέσεις πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε την διεθνή καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης στους τραυματίες της Τουρκίας και Συρίας. Σας καλούμε να βοηθήσετε αυτή τη προσπάθεια. Η συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης των θυμάτων θα γίνει την Τετάρτη 1 Μαρτίου το απόγευμα στο Ίλιον plus. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματισμένους αγωνιστές και αγωνίστριες.

Η συμμετοχή σας θα είναι μια ανάσα ελευθερίας, ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης.

Πρόγραμμα

Βασίλης Ράλλης
Mira
Nomik
Dury Dava
Υπεραστικοί
Γλέντι με τους ΓΙΟΡΙΖΑ

Photo Credit: Shelagh Murphy via Pexels