Ποιοι είναι οι Αλκμάν;
Αυτοί με τον ψάλτη τραγουδιστή;
Αυτοί με τον μαλλιά βιολιστή από το Μουσικό κουτί;
Αυτοί με τον «Καναπέ»;
Αυτοί με τη σιδερώστρα;

Οι Αλκμάν είναι μια παρέα έξι φίλων – ο Κυριάκος, η Αθηνά, ο Βαγγέλης, ο Κώστας και οι δυο Δημήτρηδες – που παίζουν μουσική μαζί εδώ και χρόνια. Επιπλέον, παίζουν μαζί επιτραπέζια, ποδόσφαιρό και βόλεϊ, είναι συμμαθητές σε μεταπτυχιακά, συνοδεύουν ο ένας τον άλλον (ή καλύτερα η μία τον άλλον) στα πτυχία και στα διπλώματα του ωδείου, πίνουν καφέδες και μπύρες αναπολώντας τα φοιτητικά τους χρόνια στη Μουσικολογία κι άλλα πολλά που δε χωρούν εδώ. Συχνάζουν στο προβάδικο του ντράμερ τους Βαγγέλη Κοτζάμπαση, στην οδό Αλιπέδου, στον Πειραιά, σε ένα δωμάτιο περικυκλωμένο από ένα μοναδικό σύνολο ήχων, που αποτελείται από φωνές πωλητών λαϊκής, διερχόμενων συρμών του ηλεκτρικού, κόρνες πλοίων και χεβμεταλάδικων γκρουπ. Εκεί ακριβώς, εμπνεύστηκαν και ενορχήστρωσαν τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους, την οποία ηχογράφησαν στο στούντιο ΣΥΝΕΝΑ με τον Γιάννη Ταβουλάρη και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 από την Fishbowl music tank.

Ο νέος δίσκος λέγεται «Ξανά και ξανά» κι έχει 11 τραγούδια. Περιέχει τον «Καναπέ», που κυκλοφόρησε ως single στην πρώτη καραντίνα, με τα μέλη του γκρουπ να παίζουν και να τραγουδούν απευθείας από τον καναπέ του σπιτιού τους. Περιέχει και τους «Σουλιώτες», την συνεισφορά των Αλκμάν στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, φέρνοντας ένα παλιό σουλιώτικο τραγούδι στο σήμερα, προσαρμόζοντάς το στον ήχο τους αφενός, αλλά και συνδέοντας (στο χειροποίητο βίντεο) τους ήρωες της εποχής εκείνης με τους σημερινούς αφετέρου. Στο δίσκο αυτό υπάρχουν, επίσης, πολλά τραγούδια που γράφτηκαν για τη σημερινή γυναίκα, ιδωμένη από διαφορετικές οπτικές γωνίες: η «Ηλιαχτίδα», η «Μποργιανιώτισσα», η «Ντίνα», την οποία ερμηνεύει ο Δημήτρης Μυστακίδης, και το «Γιασεμί», ένα ντουέτο του Κυριάκου Καραμπερόπουλου με την Μαρία Παπαγεωργίου. Το δίσκο συμπληρώνουν δυνατά κομμάτια με τον χαρακτηριστικό ήχο του γκρουπ, το stoner μπεράτι «Ψωμί», ο επαναστατικός «Σπουργίτης», το fun «Χαλάλι» και το «Μεσανατολικό» ένα σχόλιο (μουσικά και στιχουργικά) στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση της ταλαιπωρημένης γειτονιάς μας. Το μοναδικό ερωτικό κομμάτι του κύκλου αυτού, είναι το «Ξανά και ξανά», που χάρισε το όνομά του σε ολόκληρο το άλμπουμ, παρότι ήταν το τελευταίο που μπήκε στο δίσκο.

Οι Αλκμάν πιστεύουν στο υψηλό, αλλά και στο πρωτόγονο, στο ωραίο, αλλά και στο χυδαίο, στο λεπτεπίλεπτο, αλλά και στο εκκωφαντικό. Επιπλέον, εφαρμόζουν μουσικές πρακτικές από διαφορετικά είδη και ρεύματα, στοιχεία που κάποτε μοιάζουν αντιφατικά. Πιστεύουν πως στην ίδια συναυλία μπορούν να χωρέσουν τραγούδια πολιτικά και γλέντι τρικούβερτο. Πως Παπάζογλου, Παπαρίζου, Παπασιδέρης και Παπακωνσταντίνου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πως Νταλάρας και Πανούσης ταιριάζουν μια χαρά. Πως τα όργανα που δεν παίζουν μόρια είναι φίλοι με αυτά που παίζουν. Πως το μπασοτύμπανο μαζί με το κλαρινόβιολο έπαψε να είναι πανηγυρτζίδικο κιτς εδώ και δεκαετίες. Πως η μουσική ακούγεται καλύτερα από το cd ή το βινύλιο. Πως οι μουσικοί εκτός από «καλλιτέχνες» είναι κανονικά εργαζόμενοι άνθρωποι. Πως τα κορίτσια έχουν το ίδιο μουσικό ταλέντο με τα αγόρια, απλά δεν το ξέρουν οι γονείς τους. Πως τα τραγούδια μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Το «Ξανά και ξανά» των Αλκμάν κυκλοφορεί σε CD και σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Θα ακουστεί ζωντανά στις εμφανίσεις των Αλκμάν που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Διαβάστε επίσης:

Oι Αλκμάν παρουσιάζουν το νέο τους δίσκο με τίτλο «Ξανά και ξανά»