Με 10 νέα τραγούδια σε μουσική και στίχους που γράφονται από τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος και μία διασκευή στο ηπειρώτικο παραδοσιακό “Σουλιώτες”, το οποίο κυκλοφόρησε ήδη με πρωτότυπο βίντεοκλιπ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οι Αλκμάν μας καλούν να σκεφτούμε, να τραγουδίσουμε και να ταυτιστούμε ο καθένας με ένα ξεχωριστό κομμάτι.

Δεν «ροκάρουν» τα παραδοσιακά, ούτε «γλυκαίνουν» το ροκ με τσαλίμια. Στον δίσκο αυτό προτείνουν τραγούδια γραμμένα στην περιοχή που… συνορεύουν τα δύο είδη. Ταυτόχρονα, ενσωματώνουν ετερόκλητα μουσικά και εξωμουσικά στοιχεία σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στον πρώτο τους δίσκο: τόσο συνθετικά όσο και ενορχηστρωτικά, συνομιλούν πλέον, πέρα από την παράδοση και τη ροκ, με την κλασική, τη λαϊκή, τη σμυρναίικη, ακόμα και με τη λάτιν μουσική παράδοση.

Οι ιστορίες που αφηγούνται τα τραγούδια εμπνέονται από το χθες, αλλά μιλούν για το σήμερα, για τον σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά τον εαυτό του μέσα στον ολοένα και πιο δαιδαλώδη πολιτισμικό χάρτη. Πραγματεύονται τα θέματα που απασχολούν καθημερινά τους ίδιους τους Αλκμάν όχι μόνο ως καλλιτέχνες αλλά και ως πολίτες: την ελευθερία, τη θρησκοληψία, τον πόλεμο, την κοινωνική ανισότητα, την απληστία ανάμεσα σε άλλα.

Στα τραγούδια αυτής της δουλειάς, εμφανίζεται εμφατικά στη θεματολογία των στίχων η γυναίκα: τη μια, ως μια Ελληνίδα του ’60 που δουλεύει στην καλλιέργεια του καπνού στη Δράμα (“Μποργιανιώτισσα”), την άλλη ως μια “αλανιάρα” βαρκούλα που γυρίζει όλο το Αιγαίο (“Ντίνα”) με τη φωνή του Δημήτρη Μυστακίδη. Αλλού πάλι, ως ακτίνα του ήλιου που χαρίζει το δικό της φως στον κόσμο αλλάζοντας της ζωή της (“Ηλιαχτίδα”), αλλά και σαν ένα γιασεμί που αρνείται να περιοριστεί στο να γεμίζει τα βάζα (“Μου μίλησε ένα γιασεμί”) με τη συμμετοχή της Μαρίας Παπαγεωργίου. Ιστορίες ελευθερίας, καταθέσεις προσωπικές και πέρα από τη θηλυκότητα, πανανθρώπινες.

Βρείτε το album διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και από 20 Ιουνίου σε CD!

Λίγα λόγια για τους ΑΛΚΜΑΝ

Οι Αλκμάν ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι με το album Στην πόλη ανήκω (2016) το οποίο απέσπασε διθυραμβικά σχόλια. Συνέχισαν με ζωντανές εμφανίσεις σε γνωστά στέκια της Αθήνας ενώ έχουν αγαπηθεί πολύ και από το κοινό στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, χτίζοντας μια ιδιαίτερη σχέση μέσα από τα live και τους στίχους των τραγουδιών τους. Το 2018 εμφανίστηκαν στο πλάι του Διονύση Σαββόπουλου στο Ηρώδειο, ενός τραγουδοποιού που αποτελεί και ξεχωριστή πηγή έμπνευσης για το συγκρότημα, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του ίδιου. Έκτοτε επικεντρώθηκαν στην δημιουργία του δεύτερου album τους, εξέλιξαν τον ήχο τους μέσα από τις live εμφανίσεις, τις πρόβες και την επικοινωνία με το κοινό και φτάνουν στο σήμερα να μας παρουσιάζουν ένα έργο πλήρες, με ταυτότητα παραδοσιακή και σύγχρονη μιλώντας για θέματα που μας αφορούν όλους.