Το τριετές πρόγραμμα κατάρτισης στην τέχνη του κινηματογράφου, που δημιουργήθηκε το 2021 από τη Σουηδή ηθοποιό, το Φεστιβάλ και το Ίδρυμα Έρευνας και Πολιτισμού Στεν Όλσον, απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και υλοποιείται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή του Γκέτεμποργκ από τον περασμένο Ιανουάριο.

«Καταφέραμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα σπουδών» είπε η Αλίσια Βικάντερ. «Είναι ένα πρότζεκτ για το οποίο κατόρθωσα να κάνω πολλά εξ αποστάσεως στο Zoom» είπε στο Variety.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί γκαλά με την παρουσίαση ταινιών των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα θα προβληθούν 12 ταινίες μικρού μήκους, διάρκειας δύο έως πέντε λεπτών.

Από την έναρξη του προγράμματος οι καθηγητές κινηματογράφου από το Φεστιβάλ και η ηθοποιός επισκέπτονται μία φορά το μήνα σχολεία που επιλέχθηκαν φέτος.

«Εδώ και πολύ καιρό, ήθελα να βρω έναν τρόπο να ανταποδώσω» είπε η Αλίσια Βικάντερ η οποία σπούδασε χορό στη Βασιλική Σουηδική Σχολή Μπαλέτου.

«Η μητέρα μου δεν θα είχε ποτέ τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να πληρώσει για τα μαθήματα χορού. Αν γίνεις δεκτή στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου το κράτος πληρώνει τη φοίτησή σου και μου πλήρωσαν και τα μαθήματα βιολιού. Έπαιζα με τη Φιλαρμονική όταν ήμουν 13 ετών. Μετά έκανα την πρώτη μου ταινία στη Φιλαρμονική. Είχα όλες αυτές τις δυνατότητες. Ακόμα κι αν δεν έχετε οικονομική υποστήριξη στη Σουηδία, μπορείτε να αποκτήσετε πολιτιστική εκπαίδευση» εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την ταινία “The Danish Girl”