Το πρώτο ημερολόγιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη κυκλοφορεί αποκλειστικά από τις εκδόσεις Μίνωας στις 23 Νοεμβρίου 2015.

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατό της το 2016, κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα συλλεκτικό ημερολόγιο με 50 σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες της Αλίκης από το αρχείο του Γιάννη Παπαμιχαήλ και της Νάνας Παναγούλια. Προσωπικές στιγμές, εικόνες από τα γυρίσματα των ταινιών της μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, ενώ φίλοι και συνεργάτες της μιλούν για τον ζωντανό μύθο ΑΛΙΚΗ: Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλενα Ακρίτα, Μάρω Κοντού, Γιάννης Μπέζος, Νόνικα Γαληνέα, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μάρθα Βούρτση, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Κάτια ∆ανδουλάκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Γρηγόρης Βαλτινός, Μέλπω Ζαρόκωστα, Μπέτυ Λιβανού, Νίκος Γαλανός, Ρίκα ∆ιαλυνά, Κατερίνα Χέλµη, Δάνης Κατρανίδης, Νόρα Βαλσάµη, Βασίλης Καΐλας, Μαρία Κωνσταντάρου, Νίκος Τσούκας, Άγγελος Αντωνόπουλος, ∆έσποινα Στυλιανοπούλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ντίνος Καρύδης, Γιώργος Ηλιάδης, Άννα Φόνσου.

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ γράφει στον πρόλογο του ημερολογίου:

«20 χρόνια πέρασαν. 20 χρόνια που για μένα, πολλές φορές, είναι σαν χθες. Τι να πρωτοπεί κανείς για την Αλίκη; Η καλύτερη μάνα; Η τεράστια καλλιτέχνιδα και άνθρωπος; […] Το 2016 και το 2017 δεν θα μοιρολατρήσουμε. Θα πραγματοποιήσουμε διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες θα τιμήσουν και θα αναδείξουν τον Άνθρωπο Αλίκη, την Καλλιτέχνιδα, τον Μύθο. Ένας μύθος που, έπειτα από 20 χρόνια, συνεχίζει να μεγαλώνει νέες γενιές, και αυτή πιστεύω είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της. Η Αλίκη δεν είχε βγάλει ποτέ ημερολόγιο. Δουλέψαμε με τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους των εκδόσεων Μίνωας για να φτιάξουμε ένα κόσμημα, ανάμεσα στα τόσα ημερολόγια που κυκλοφορούν. Ένα ημερολόγιο ξεχωριστό. […] Ειλικρινά αισθάνομαι ότι δεν έφυγε ποτέ. Μάνα, θα είσαι πάντα εδώ. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες, αλλά και για όσα συνεχίζεις να προσφέρεις». 


Σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού και των τεχνών αναφέρουν για την Αλίκη στο ημερολόγιο:

Για όλους ήταν η Αλίκη. Για µας η νονά. Η νονά του γιου µου, που είχε πάντα τη φωτογραφία του στο καµαρίνι. Η νονά που έπαιζε στο χαλί µαζί του µε το τρενάκι που του πήρε δώρο. Η νονά του Παύλου ήταν η Αλίκη όλων µας.

Έλενα Ακρίτα

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει ήδη κριθεί για την παρουσία της στο προσκήνιο. Γι’ αυτά µιλούν ο χρόνος και η µνήµη των θεατών. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη όµως του παρασκηνίου ήταν για µένα αποκάλυψη. Μεγαλοσύνη, χιούµορ, διαθεσιµότητα και, πάνω από όλα, η δηµιουργία ενός κλίµατος όπου µπορούσαν άνετα να ανθήσουν στιγµές ευφροσύνης, µακριά από µιζέριες και δήθεν πνευµατικότητες. Για µένα τα χρόνια που υπήρξα συνεργάτης αλλά, κυρίως, φίλος της θα είναι για πάντα χαραγµένα στην καρδιά µου. Γιάννης Μπέζος

Τι να σου πω για την Αλίκη… Είχε περάσει τα όρια τα κανονικά. Το εκτόπισµα που είχε ήταν εξωπραγµατικό. Η Αλίκη έκανε το star system στην Ελλάδα. Αυτό το σταριλίκι από την Αλίκη το µάθαµε. Ήταν εξπέρ. Ήξερε πράγµατα που έτρεχε µε χίλια. Ήταν µεγάλη σταρ. Φαινόµενο. Βοήθησε και το θέατρο και τον κινηµατογράφο.

Μάρθα Καραγιάννη

Ξεκίνησα µε την Αλίκη και τη θεωρώ ένα φυσικό φαινόμενο για τον χώρο µας. Ήταν σταρ. Την αγαπούσαν και εξακολουθούν να την αγαπάνε και τα νέα παιδιά, που δεν τη γνώρισαν στο θέατρο.

Ντίνος Καρύδης

Επισυνάπτεται φωτογραφία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου των εκδόσεων Μίνωας Γιάννη Κωνστανταρόπουλου, του Γιάννη Παπαμιχαήλ και της Νάνας Παναγούλια, με αφορμή τη νέα συνεργασία στα γραφεία των εκδόσεων Μίνωας, καθώς και το εξώφυλλο του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο Αλίκη, Ένας χρόνος στην αιωνιότητα θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία.