Δανία, 1943. Ο Νιλς Ράσμουσεν, σκηνοθέτης του θεάτρου στο προπολεμικό Παρίσι και στενός φίλος και συνεργάτης του θεατρικού συγγραφέα Ζαν-Φρανσουά Κανονιέ, μπαίνει στην αντίσταση και γίνεται ένας από τους πιο τολμηρούς σαμποτέρ. Όταν, όμως, τελειώνει ο πόλεμος, ο Νιλς δεν μπορεί να συμμεριστεί τη γενική ευφορία. Ο φίλος του κατηγορείται για συνεργασία με τους Γερμανούς. Ο Νιλς θα σπεύσει στο Παρίσι θέλοντας να σώσει τον Κανονιέ από τη φυλακή και τη δυσφήμιση κι εκεί θα δει όλες τις βεβαιότητές του σχετικά με τον ηρωισμό, τη δειλία, την Αντίσταση και τον δωσιλογισμό να κλονίζονται.

Διερευνώντας το δύσοσμο παρελθόν της κυβέρνησης του Βισύ, εστιάζοντας στο μετακατοχικό Παρίσι και διεισδύοντας στα άδυτα του κόσμου του θεάματος για να παρακολουθήσει τις αμφιλεγόμενες διαδρομές των πρωταγωνιστών του (ανάμεσά τους ο Ζαν Κοκτώ, ο Λουί Ζουβέ, ο Σασά Γκιτρί, η Αρλετί, ο Τίνο Ρόσι…) ο Αλεξί Ραγκουνιό, συνδυάζοντας ιστορία, μαρτυρία, στοχασμό, μυθοπλασία και θεατρική γραφή, αναρωτιέται ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη συνεργασία με τον κατακτητή και την παθητική αποδοχή του, ποιο είναι το τίμημα της ενοχής και πόσο δίκαια αποδίδεται η τιμωρία. Στις συναρπαστικές του σελίδες, ο Νιλς Ράσμουσεν, διχασμένος ανάμεσα στο συναίσθημα και τις επιταγές της ηθικής του, θέτει στους αναγνώστες το κρίσιμο ερώτημα: «Κι εσείς, τι θα κάνατε στη θέση μου;»

«Η μεταπολεμική ατμόσφαιρα της Γαλλίας ανασυντίθεται με μεγάλη ακρίβεια. Η αφήγηση είναι έξοχα δομημένη, απόλυτα ισορροπημένη, με έντονη την αίσθηση της θεατρικότητας. Και παρά τη μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, τη βαθιά γνώση του κόσμου του θεάτρου και την παρουσία χαρακτήρων που ανακαλούν συγκεκριμένα πρόσωπα των γαλλικών γραμμάτων και τεχνών τα οποία συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, ο Αλεξί Ραγκουνιό δημιουργεί ένα μυθιστόρημα που επιτέλους διαβάζεται σαν μυθιστόρημα». Pierre Assouline

Ο Αλεξί Ραγκουνιό είναι Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων.