Κάναμε λάθος. Στο δελτίο τύπου είπαμε πως στην παράσταση θα εντοπίσουμε τον έρωτα που όλο τον αγγίζουμε κι όλο μας ξεφεύγει. Κάναμε λάθος. Δεν τα καταφέραμε. Παρόλο που ήμασταν οργανωμένοι και μεθοδικοί. Είχαμε αποφασίσει να δούμε το θέμα αποκλειστικά επιστημονικά. «Μακριά από εμάς οι μελιστάλακτοι ρομαντισμοί!» είπαμε και ξεκινήσαμε να βρούμε την αλήθεια.

Εστιάσαμε στα μάτια. Μελετήσαμε την ανατομία τους,τις παθήσεις τους. Προχωρήσαμε στα ερωτευμένα μάτια. Συγκεντρώσαμε τα χαρακτηριστικά τους. Φτιάξαμε μακέτες. Κάναμε πειράματα. Τι βλέπουν τα μάτια και ερωτεύονται; Στο παρελθόν, πως ερωτευόντουσαν τα μάτια; Ψάξαμε για ιστορικά στοιχεία. Επικεντρωθήκαμε στην ίδια τη λέξη, το μάτι – τα μάτια, στα παράγωγα,στα συνώνυμα. Κάναμε γλωσσολογικές αναλύσεις. Αλλά πάνω που κοιτάζαμε την ετυμολογία του επιθέτου οίνοψ, χαθήκαμε.

Οίνοψ: ο οίνοψ, του οίνοπος. Επίθετο της αρχαίας ελληνικής. Αυτός που έχει την όψη του ερυθρού οίνου. Για παράδειγμα όταν κοιτάς τη θάλασσα… βλέπεις θάλασσα…και πιο βαθιά…πάλι θάλασσα… και πιο βαθιά… λίγο πριν την γραμμή του ορίζοντα, λίγο πριν ξεκινήσει ο ουρανός… υπάρχει μια στενή λωρίδα, σαν σκοτεινό κόκκινο κρασί.

Τώρα δεν μπορούμε να αρθρώσουμε λέξη. Σκύψαμε πάνω από τα μάτια, να τα μελετήσουμε και πέσαμε μέσα. Μάτια μαύρα, καστανά, γαλανά, γκριζοπράσινα, πράσινα. Μάτια παντού.

Βιογραφικό:

Ο Αλέξανδρος Λυκούρας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής Εμπρός Θέατρο – εργαστήριο. Πτυχιούχος πιάνου του ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες και φούγκας του ωδείου Νίκος Σκαλκώτας. Είναι φοιτητής στο μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών  Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Δημήτρη Καραντζά, Τάκη Τζαμαργιά, Σοφία Βγενοπούλου, Θάνο Παπακωνσταντίνου, Τάσο Δαρδαγάνη και Μαργαρίτα Καστρινού. Σκηνοθέτησε και έπαιξε στην παράσταση Γραπτά ίχνη, όπου έκανε και τη σύνθεση του κειμένου. Το έργο Μάτια παντού, αναζητώντας τ’ αγαπημένα μάτια είναι το πρώτο του θεατρικό έργο.

***

Info:

Από 27 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, ώρα: 18.00
Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω σκηνή
Κανονικό 12 ευρώ / Φοιτητικό – ανέργων: 8 ευρώ
Προπώληση: www.ticket365.gr
Πληροφορίες: amtheater.gr


Διαβάστε επίσης: 

“Μάτια παντού – αναζητώντας τ’ αγαπημένα μάτια” στο Από Μηχανής Θέατρο