Στις γυναίκες τις ασυμβίβαστες, τις ονειροπόλες και πρωτοπόρες, τις επαναστάτριες και αιρετικές. Τις «συναντώ» μέσα από τα επιστημονικά και καλλιτεχνικά μου μονοπάτια και ανατρέχω συχνά στο βίο τους και το έργο τους για να εναρμονιστώ με τις αξίες που πρεσβεύουν.

Είναι οι γυναίκες που στο βλέμμα τους έχουν τη σπίθα ενός παιδιού, οι γυναίκες που στέκονται αγέρωχες, που αγκαλιάζουν, οι αυθεντικές, οι αυθόρμητες, οι γυναίκες που έχουν λόγο, συνείδηση, στάση, αλήθεια.

Αυτές με ενέπνευσαν για τη «For Women» περιπέτεια.

Παρουσιάζω το project με τέσσερις αγαπημένους συνεργάτες και εκλεκτούς μουσικούς της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής σκηνής που σέβομαι και εμπιστεύομαι, τον Γρηγόρη Ντάνη στην κιθάρα, Απόστολο Καλτσά στο μπάσο, Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα και Γιώργο Μακρή στη γκάιντα.

Μουσικοί ικανοί και ευέλικτοί που να μπορούν να κινηθούν με άνεση ανάμεσα στα διάφορα μουσικά ιδιώματα, διαδραστικά και αυτοσχεδιαστικά αλλά και προσωπικότητες με ανοιχτό μυαλό, διάπλατη καρδιά και σεβασμό στη διαφορετικότητα ώστε να υπάρξει αβίαστο δημιουργικό αποτέλεσμα. Μαζί “φωτογραφίζουμε” μουσικά γυναίκες υπαρκτές και μη, που θαυμάζουμε, που μας ενέπνευσαν, που αγαπήσαμε, γυναίκες των αιώνων.

Αφορμή για την δημιουργία του project ήταν οι συναντήσεις μου από το 2019 με τις κρατούμενες των γυναικείων φυλακών της Θήβας, στα πλαίσια των μουσικών δράσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών.

Το 2020 είχα την χαρά να με προσκαλέσουν στη σειρά ντοκιμαντέρ «Συν Γυναιξί» στην ΕΡΤ, η οποία ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά σε γυναίκες. Η ιδέα και σκηνοθεσία ήταν της Νικόλ Αλεξανδροπούλου και οικοδεσπότης ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος. Η εκπομπή στόχευε να ψηλαφίσει τον καθημερινό φεμινισμό, μέσα από αληθινές ιστορίες γυναικών. Οι ερωτήσεις και όλη η αφηγηματική ροή της εκπομπής ανέσυραν πάλι την ανάγκη μου για ένα μουσικό project αφιερωμένο στη γυναίκα.

Τέλος στις 8 του Μάρτη του ‘21 όταν βρισκόμασταν ακόμα κλεισμένοι στα σπίτια μας, με προσκάλεσαν για να κλείσω μουσικά την πανευρωπαϊκή διαδικτυακή φεμινιστική εκδήλωση. Και τότε σκέφτηκα τα τραγούδια … For Women, που μιλούν για ιστορίες ξεχωριστών γυναικών και τις εξυμνούν για τις πράξεις τους, την ανυποταγή τους, την «τρέλα» τους, την ανατρεπτική τους στάση.

Καλεσμένες μου στη For Women ιστορία, γυναίκες performers από διαφορετικές τέχνες, με προσωπικότητα και κοινωνικό αποτύπωμα.

Παρασκευή 16/12 – Kumku Yamki

Η Kumku ζει σε λαγούμια, σκάβει και βρίσκει τρόπους να αναπνέει μέσα από το χορό και τα τραγούδια. Τεντώνει τα χέρια της και φτάνει το ουρανό. Καρφώνει τα πόδια της στη Γη και φτάνει την καρδιά της. Η Kumku Yamki είναι Σλοβακοκερκυραία, κόρη της Katerina Cakova (Σλοβακία) και της Ζωής Βλάσση (Κέρκυρα). Την ψυχή της κρατάνε με φροντίδα οι Ζωή Βλάσση και Νατάσσα Ταπάκη «ομάδα ΦύΡδηΝΜΙγΔηΝ»

Σάββατο 17/12 – Κατερίνα Βρανά

Η Κατερίνα ταξιδεύει πολύ και μοιράζεται με πάθος. Είναι αγρίμι και πεισματάρα. Σου φωνάζει, σου γελάει με την ψυχή της. Μια γυναίκα με έντονη ενσυναίσθηση, υψηλή αισθητική και ένα μυαλό που φλέγεται συνεχώς. Η Κατερίνα Βρανά βραβεύτηκε ως η τρίτη καλύτερη κωμικός στον κόσμο και ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε αυτό το βραβείο.

Κυριακή 18/12 – Idra Kayne

Η Idra Kayne τραντάζει το σύμπαν με τη φωνάρα της και την εκρηκτική της performance. Η Idra είναι αφροελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια και soul funk εντελώς Queen.

Κεντρική ιδέα της παράστασης «Freedom means no fear» Nina Simone.

Η κουλτούρα της κακοποίησης και της πατριαρχίας σε αρκετές κοινωνίες είναι βαθιά ριζωμένη. Είναι ζωτικής σημασίας μία ολιστική κοινωνική αντιμετώπιση της κλιμακούμενης έμφυλης βίας σε όλες της τις μορφές και έχουμε ακόμα δρόμο.

Η δική μου κραυγή είναι η Μουσική.

Είναι η πιο καθάρια μορφή επικοινωνίας, η ένωση μας με τον χρόνο και το σύμπαν.

Είναι παγκόσμια γλώσσα που μπορεί να εξευγενίσει, να αφυπνίσει, να εναρμονίσει τις ψυχές μας και να μας ημερέψει. Με την μουσική γίνεσαι διάτρητος και το συναίσθημα σου διάφανο, πέρα από φυλές και φύλα, πέρα από σύνορα και κοινωνικές νόρμες.

Photo credit: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Διαβάστε επίσης:

For Women: Η Αγγελική Τουμπανάκη στο Half Note με εκλεκτές καλεσμένες