Η Γκαλερί Έρση και το Προχωρημένο Εργαστήριο Σχεδίου συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την ομαδική έκθεση με τίτλο «Ασκήσεις του Βλέμματος».

Στην έκθεση συμμετέχουν σπουδάστριες και σπουδαστές του Προχωρημένου Εργαστηρίου Σχεδίου του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Κέρκυρας, με υπεύθυνο για την έκθεση, τον Εικαστικό και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος, κο Σπύρο Βερύκιο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εννέα φοιτητών και αποφοίτων του Εργαστηρίου, που προέκυψαν μετά από αυτόνομη έρευνα στο πλαίσιο αλλά και μετά το πέρας των σπουδών τους.

H Επιμελήτρια του Παραρτήματος της Εθνική Πινακοθήκης της Κέρκυρας κα Μαρίνα Παπασωτηρίου, που προλογίζει την έκθεση γράφει:

«Με αφορμή τον τίτλο της έκθεσης Ασκήσεις του Βλέμματος, προτείνεται ακόμη ένας τρόπος να περιηγηθεί κανείς στα έργα. Η λέξη άσκηση σημαίνει επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα, κριτική σκέψη, λύση. Το βλέμμα από την άλλη σημαίνει αίσθηση, ένταση, παρατήρηση, θαυμασμός, έκπληξη και πολλά άλλα. Αυτό που ενδεχομένως να τραβάει το βλέμμα του θεατή και να τον οδηγεί προς την άσκησή του στη συγκεκριμένη έκθεση, είναι τα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα έργα. Και για να μη μείνουμε μόνο στο βλέμμα και την όραση, τα υλικά σημαίνουν υφή. Μπορεί να σημαίνουν ακόμη και όσφρηση και αφή. Επομένως μία προσέγγιση των έργων θα μπορούσε να είναι η πολυαισθητηριακή.

Μιλώντας για αισθήσεις, αυτές αποτελούν το πρωταρχικό μέσο με το οποίο κανείς αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Ίσως είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι η όραση κατέχει κυρίαρχη θέση ανάμεσα στις αισθήσεις καθώς συμβάλλει στην πρωταρχική διαμόρφωση και σύλληψη της πραγματικότητας λόγω της αμεσότητας της. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι η οπτική εμπειρία είναι κοινή για όλους, με την ερμηνεία των ερεθισμάτων που προκύπτουν από αυτή να είναι καθολική, καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν οι εμπειρίες, η παιδεία και η κουλτούρα του ατόμου στον τρόπο που ερμηνεύει την συγκεκριμένη εμπειρία».

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από διαφορετικά υλικά και μέσα, σχέδια, ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές και εγκαταστάσεις. Στα κείμενα των καλλιτεχνών μπορούμε να ανιχνεύσουμε λέξεις – κλειδιά, όπως αλήθεια, σιωπή, ταυτότητα, εαυτός, μνήμη, εμπειρία, φαντασία, που μπορούν να μας καθοδηγήσουν στη θέαση των έργων τους.

Οι σπουδαστές και σπουδάστριες, που συμμετέχουν είναι οι:

Γιάννης Ανδρέου, Αγγελική Δομπρογιάννη, Κασσάνδρα Θωμά, Χρήστος Μαυροδής, Θεοδώρα Πατητή, Βιβή Περυσινάκη, Ανδριάνα Ροδάκου, Δημήτρης Σπανός, Ομέρ Χατζησερήφ

Στην έκθεση συμμετέχει και ο Σπύρος Βερύκιος.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αγγελική Δομπρογιάννη, Silence 4, 2021, Eκτύπωση σε φωτογραφικό χαρτί, 50 x 70 εκ.