Μοναδική ελληνική υποψηφιότητα ανάμεσα σε εκθέσεις από μουσεία όπως το Guggenheim, η Tate Modern, η Royal Academy of Arts και το Van Gogh Museum, η εμβληματική έκθεση που πραγματοποίησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2019 και προσέλκυσε 60.000 επισκέπτες, συγκέντρωσε και την προτίμηση του κοινού που την ανέδειξε πρώτη ανάμεσα σε συνολικά 99 υποψηφιότητες από 27 χώρες και από τις 6 ηπείρους.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απονομή του βραβείου Youniversal στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στον Διευθυντή του κ. Νίκο Σταμπολίδη είναι η επιβράβευση της συστηματικής, πολύχρονης εργασίας που γίνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δημιουργώντας εμπνευσμένες, ευρηματικές εκθέσεις-γεγονότα που ανανεώνουν το κοινό των μουσείων. Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και τους συνεργάτες του. Η βράβευσή του τιμά το έργο του. Κάθε διεθνής βράβευση ελληνικού φορέα αποτελεί τιμή την Ελλάδα».

Όπως αναφέρει η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι οι άνθρωποί του: όχι μόνο όσοι εργαζόμαστε σε αυτό, αλλά κυρίως όλοι όσοι ανταποκρίνονται σε κάθε μας πρόσκληση. Γιατί κάθε δημιουργική προσπάθεια αποκτά σημασία και λόγο ύπαρξης μόνο με την αποδοχή του κοινού. Στις πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε τους τελευταίους μήνες, όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στο Μουσείο έχουν αγκαλιάσει κάθε νέα μας πρόταση.

Ακόμα και αν η επικοινωνία μας αυτή την περίοδο περιορίζεται στον ψηφιακό κόσμο, η ανταπόκριση είναι πάντα συγκινητική και πολύ ενθαρρυντική. Η μαζική συμμετοχή του κοινού στην ψηφοφορία των Global Fine Art Awards για την ανάδειξη της πιο δημοφιλούς έκθεσης ήταν ένα ακόμη δείγμα αυτής της αμφίδρομης σχέσης που ανυπομονούμε να συνεχιστεί και από κοντά, όταν οι πόρτες του μουσείου ανοίξουν ξανά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους εσάς που μας αναδείξατε πρώτους, αλλά και προς όσους εργάστηκαν με αφοσίωση και ενθουσιασμό για την πραγματοποίηση της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός».

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ιστορικού τέχνης Olivier Berggruen, παρουσίασε 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο, με πλάσματα της φύσης, ανθρώπους, μυθολογικά θηρία ή εμπνευσμένα από αρχαίο δράμα και κωμωδίες, σε μία συνομιλία με 67 αρχαία έργα.

Η επιτροπή των Global Fine Arts Awards επέλεξε έναν νικητή για τις 13 κατηγορίες βραβείων: Σύγχρονος μεταπολεμικός καλλιτέχνης, Σύγχρονη μεταπολεμική ομάδα ή θέμα, Ιμπρεσιονιστής και μοντέρνος καλλιτέχνης, Ιμπρεσιονισμός και Μοντερνισμός – ομάδα ή θέμα, Αναγεννησιακός, Μπαρόκ, Old Masters και Dynasties καλλιτέχνης, Αναγέννηση, μπαρόκ, παλιοί δάσκαλοι και δυναστείες, ομάδα ή θέμα, Αρχαία Τέχνη, Φωτογραφία, Σχέδιο, Χειροτεχνία, Δημόσια Τέχνη, καθώς και τα νέα βραβεία Global Planet and Global Humanity.

Τα δύο τελικά βραβεία, Youniversal και YOU-2, επιλέγονται με δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των υποψηφίων, το 23% είναι ομάδες και καλλιτέχνες από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το 13% προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, ενώ το 33% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

H έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019 στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι». Στην σπάνια και πρωτότυπη  αυτή έκθεση,  που επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης και ο Ιστορικός Τέχνης Olivier Berggruen, για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο «συνομίλησαν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας ένα μοναδικό «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.

Δείτε αναλυτικά τους νικητές εδώglobalfineartawards.org


Διαβάστε επίσης:

Πικάσο και Αρχαιότητα – Γραμμή και πηλός: Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Πικάσο και Αρχαιότητα – Γραμμή και πηλός»: Όταν ο Μινώταυρος γεννιέται μέσα από τον πηλό


Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2019