Γιατί φωνάζει στη σκηνή η Λένα Κιτσοπούλου; Πόσο Λούλα Αναγνωστάκη και Δημήτρη Δημητριάδη έχουμε ακόμα να δούμε; Είναι πολιτικές ταινίες ο Κυνόδοντας κι η Στρέλλα; Μπορεί ένα μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ να βοηθήσει στην αναζήτηση της κρυμμένης ιστορίας του AIDS στην Ελλάδα; Πόσα βιβλία λεσβιακής λογοτεχνίας πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη της μια συγγραφέας και τι τη νοιάζει αυτό την Άντζελα ∆ημητρακάκη; Τι σημαίνει, τέλος, ο όρος «αναταραχή αρχείου» και γιατί μας βοηθάει να καταλάβουμε τη θεαματική επιστροφή της ελληνικής οικογένειας στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη λογοτεχνία αλλά και στη δημόσια συζήτηση τις δύο τελευταίες δεκαετίες;

Αυτοβιογραφικό κριτικό δοκίμιο, μελέτη πολιτισμικής ιστορίας και αφήγημα κουίρ θεωρίας, το Κάτι τρέχει με την οικογένεια αναλύει την κατεδάφιση του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που παρακολουθήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εξηγεί τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά. Και επιχειρηματολογεί για τη ριζοσπαστική (και ενσώματη) ιστορική αναζήτηση στην οποία μπορεί να μας σπρώξει.

Βιογραφικό

Ο ΔΗMΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είναι αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει από το 2004. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών (Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία) και Λονδίνου (Συγκριτική Φιλολογία). Ως ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής έχει συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια UCL, NYU, Columbia και Princeton. Έχει επίσης εργαστεί ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Επενδυτής και στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Στα αγγλικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Singing Poets: Literature and Popular Music in France and Greece (Legenda, 2007) και στα ελληνικά το «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι »: Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας (Εκδόσεις Πατάκη, 2014). Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του Journal of Greek Media and Culture και της επιστημονικής επιτροπής του Αρχείου Καβάφη.