Υπό τον τίτλο ΑΝΤΙ, σε επιμέλεια Stefanie HesslerPoka-Yio και Κωστή Σταφυλάκη, η AB6 ανέδειξε πώς η αντίθεση βρίσκει έδαφος τόσο στην εξουσία όσο και στην αντίσταση, σε αντιδραστικές και σε προοδευτικές κραυγές και σε συμπεριφορές που αναζητούν εναλλακτικές εντός των σφαιρών που καθορίζουν το σχήμα της σύγχρονης ζωής.

Περισσότεροι από 100 Έλληνες και διεθνείς σύγχρονοι καλλιτέχνες και κολεκτίβες ενεργοποίησαν τις διαφορετικές πτυχές του ΑΝΤΙ μέσα από τα έργα τους. Η μεγάλης κλίμακας διεθνής έκθεση παρουσίασε περισσότερα από 200 έργα, τα 27 από τα οποία έκαναν πρεμιέρα στην AB6, καθώς επίσης και ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα με δράσεις που πλησίασαν τις 100 (53 περφόρμανς, 14 προβολές, 8 ομιλίες καλλιτεχνών, 4 εργαστήρια και 3 πάρτι), τόσο στους εκθεσιακούς χώρους όσο και σε διαφορετικούς δημόσιους χώρους στην Αθήνα.

Στεγαζόμενη σε τέσσερα εμβληματικά γειτονικά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και συνοδευόμενη από έναν κατάλογο-ανθολόγιο, η 6η Μπιενάλε της Αθήνας μάς εισήγαγε στην απόλαυση και τη δυσφορία που ενσαρκώνει «η νέα κανονικότητα».

Περισσότερα από 35.000 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό έγιναν μάρτυρες των έργων, των περφόρμανς και των δράσεων του ΑΝΤΙ, προκαλώντας θετικές αντιδράσεις από το ευρύ κοινό και αξιόλογη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης.

chimpomart, SUPER RAT – Scrap & Build, 2017 | Κολεκτίβα καλλιτεχνών / Μέλη Ryuta Ushiro, Yasutaka Hayashi, Ellie, Masataka Okada, Motomu Inaoka και Toshinori Mizuno

Το ΑΝΤΙ μέχρι τώρα είναι μία από τις πιο αξέχαστες εκδόσεις της Μπιενάλε της Αθήνας.

«To ANTI πραγματοποίησε μια ανήσυχη απεικόνιση του σήμερα. Μερικές φορές δυστοπική, αλλά με μια αίσθηση ελπίδας, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας διερεύνησαν πολλαπλά, φαντασιακά, παράδοξα και σημαντικά έναντι στις σημερινές στιγμές της αντιδραστικής στάσης. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό που ανταποκρίθηκαν και κατέστησαν αυτή την άκρως επίκαιρη έκθεση τόσο επιτυχημένη». – Οι επιμελητές της AB6

Το ANTI ήταν άλλες φορές ευχάριστο, απολαυστικό και κατευναστικό και άλλες ανήσυχο, δυσοίωνο και δυστοπικό. Μια έκθεση για την εποχή μας!


Διαβάστε επίσης:

6η Μπιενάλε της Αθήνας: ΑΝΤΙ-θέσεις και πολυάριθμα έναντι

6η Μπιενάλε της Αθήνας: Τι σημαίνει να είσαι ΑΝΤΙ

6η Μπιενάλε της Αθήνας – ΑΝΤΙ: Οι καλλιτέχνες και οι εκθεσιακοί χώροι

Athens Biennale: Στήνοντας την αντ-Επανάσταση της Τέχνης