Με μεγάλη συγκίνηση το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο (1941-2016), στην οποία θα προβληθεί η ταινία του «Αυτή η νύχτα μένει». Τιμάμε έναν από τους πιο αντισυμβατικούς δημιουργούς του ελληνικού σινεμά με έναν αντισυμβατικό τρόπο.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, σας προσκαλούμε να δούμε μαζί ξανά την ταινία του αγαπημένου σκηνοθέτη, όχι σε μια παραδοσιακή κινηματογραφική αίθουσα, αλλά σε ένα νυχτερινό κέντρο, παρόμοιο με αυτά που βλέπουμε στο φιλμ, στο Barbarella Live. Αμέσως μετά την προβολή, ο Σταμάτης Κραουνάκης σε μια συναυλία-έκπληξη, θα μας ταξιδέψει στις αξέχαστες μουσικές του φιλμ, που υπέγραψε ο ίδιος. 

O Ανδρέας και η Στέλλα, δυο νέα παιδιά, παίζουν το παιχνίδι της ζωής και της επιβίωσης στη σύγχρονη Ελλάδα της ανεργίας, των μεταναστών και των κλειστών οριζόντων. Θα μάθουν και προπάντων θα πάθουν, διασχίζοντας μια Ελλάδα που αλλάζει μένοντας ίδια, μέσα από τα ναρκοθετημένα τοπία της ανάγκης, του έρωτα και της επιθυμίας. Ένας πολύμορφος κόσμος θα παρελάσει μπροστά τους. Από τις EBΓEΣ και τις ταράτσες της Αθήνας, στα χιονισμένα βουνά και τα σκυλάδικα της επαρχίας. Τρένα, λεωφορεία, σταθμοί, παγωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, νύχτες αμαρτωλές με αλκοόλ και μουσικές μπουζουκιών, με τραγουδίστριες-κονσοματρίς και απαιτητικούς πελάτες, με ρωσίδες χορεύτριες, με μποξέρ-συγγραφείς και γαλατάδες-φιλοσόφους, αλλά και με αληθινούς δολοφόνους και πραγματικά όπλα. Στο τέρμα αυτής της περιπλάνησης, μπροστά στη γυμνή απειλή της βίας, ο φόβος θα τους δείξει το πρόσωπό του, κι ενώ το χιόνι θα πέφτει βουβό, μια φωνή μέσα τους θα ψιθυρίσει: “Όμορφα, παιδιά! H περιπέτεια πέθανε!».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε γράψει για το Αυτή η νύχτα μένει: «…είναι η μόνη ταινία που έχω κάνει που δεν φοβάμαι να μπω στην αίθουσα μετά την προβολή. Οι θεατές είναι σε κατάσταση ευφορίας, και πρέπει να ομολογήσω ότι όχι μόνον δεν μου είναι δυσάρεστο, αλλά αισθάνομαι και φοβερά κολακευμένος, παρ’ όλες τις γνωστές θέσεις μου για το «κοινό», για την «κοινή γνώμη», την «κοινή λογική» και την «κοινή ηθική»…»

Από το βιβλίο «Από το καλάθι των αχρήστων» (Εκδόσεις Πατάκη, 2010)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Parthenώn Film Festival και την parallaxi και με την ευγενική χορηγία της JAMESON.

«Αυτή η νύχτα μένει»

Ελλάδα, 1999 Έγχρωμο, 120’

Σκηνοθεσία: Nίκος Παναγιωτόπουλος

Σενάριο: Nίκος Παναγιωτόπουλος, Θάνος Aλεξανδρής

Ηθοποιοί: Nίκος Kουρής, Aθηνά Mαξίμου, Zωή Nαλμπάντη, Kώστας MαρκόπουλοςΔείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ