Το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και με την υποστήριξη του TikTok και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

«Σας καλούμε όλους να ενισχύσετε, με την παρουσία σας, την προσπάθειά μας, γιατί για μας το φεστιβάλ θα είναι επιτυχημένο όχι επειδή θα αποτελέσει για άλλη μια χρονιά επετειακό προβεβλημένο γεγονός, ούτε γιατί θα έχει εμπορική απήχηση, αλλά γιατί θα επιβεβαιώσει τον βασικό του στόχο να είναι μια κοινωνική δράση που θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες.» Πλαστάρας Γρηγόρης Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.)

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 18:30 – 19:30, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλη και Θύρα: Η Κατερίνα Δανδουλάκη – Χιόνη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι: Παρουσίαση του βιβλίου «Στόριζ και Νιουζ» της Λιάνας Δενεζάκη. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Θέλω να είσαι καλά» της Λένας Καραμαλή. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Στέλλα Καβαρατζή θα υπογράψει αντίτυπα της ποιητικής της συλλογής «Αιθεροβάμων». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Οι Μικρασιάτες Καραγκιοζοπαίχτες Αβραάμ Αντωνά κος και Ορέστης – Ανέστης Βακάλογλου». Ομιλητής: Σωκράτης Κοτσορές. Συντονιστής: Γιάννης Σολδάτος (σκηνοθέτης, συγγραφέας και εκδότης). 

Ώρα 19:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Άθως: Η Κατερίνα Δανδουλάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Βακχικόν: Παρουσίαση των ποιητικών βιβλίων της Idra Novey «Το βλέμμα σου, κόσμε» και της Μαριάννας Πλιάκου «Χ». Υποστηρικτής: The Lewis Center for the Arts, Princeton University. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Δήμητρα Ιωάννου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων το 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Ο Σωκράτης Κοτσορές παρουσιάζει στους επισκέπτες την κωμωδία «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη». Είναι ένα πανηγύρι αστείρευτου κεφιού, μια πλημμυρίδα κωμικών τύπων που παρελαύνουν στο πανί. Με κύριο άξονα τον Καραγκιόζη παρακολουθούμε τη γένεση μιας κωμωδίας που κύρια στηρίζεται στο ευφυολό γημα. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ, μόνο που εδώ αντί για νότες έχουμε λέξεις και ορισμένους κωδικούς που μορφοποιούν τον οίστρο. Η παράσταση των «Αρραβώνων» οφείλει τη γένεσή της στο Δημήτρη Σαρντούνη (1841- 1912) και στη σκοπιμότητα να αντιπαρατεθεί στο «Γάμο του Καραγκιόζη», που κύρια προέρχεται από το οθωμανικό ρεπερτόριο. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Οσελότος: Παρουσίαση του βιβλίου «Μικράς Ασίας 22 – 1922 – 2022 – 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία» του Δημοσθένη Δόγκα.

Ο συγγραφέας Δημοσθένης Δόγκας, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει τη νέα Συλλεκτική Ποιητική Συλλογή του με τίτλο «Μικράς Ασίας 22 – 1922 – 2022 – 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Εκ στρατεία». Το βιβλίο περιλαμβάνει 22 Ποιήματα που βασίζονται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνες τις δραματικές στιγμές, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνονται 88 γνήσιες φωτογραφίες από το ιστορικό φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου. Η έκδοση πραγμα τοποιείται με την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου και το βιβλίο ως συλλεκτικό κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Φωτεινή Γαλάνη θα υπογράψει αντίτυπα της ποιητικής της συλλογής «Σκέψης σύναψη». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη: Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Πτηνά και Θηλαστικά: Μεθοδολογία Περιβαλλοντικών Μελετών» των συγγραφέων Γιώργου Βαβίζου, Γιώργου Βερρό πουλου, Κατερίνας Ζαννάκη.

Θα μιλήσουν: Κώστας Δοντάς και οι συγγραφείς Γιώργος Βαβίζος, Γιώργος Βερρόπουλος, Κατερίνα Ζαννάκη. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την προστασία των άγριων Πτηνών και Θηλαστικών στα πλαίσια των περιβαλλοντικών μελετών. Πρόκειται για τις μελέτες, οι οποίες είναι γνωστές και ως: Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), τις Μελέτες Ειδικής Οικολογικής 

Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ), τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), Μελέτες Εποπτείας κ.ά. 

Ώρα 20:30 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Παναγιώτης Γκίκας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ιστορίες από τη Δυτική Ανατολή». 

Ώρα 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Σμύρνη πατρίδα μου γλυκιά». Τον Σεπτέμβριο της χρονιάς που διανύουμε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αποφράδα μέρα που η Σμύρνη τυλίχθηκε στις φλόγες και ακολούθησε το ξερίζωμα του Ελληνισμού της Ανατολής διακόπτοντας με βίαιο τρόπο πάνω από 2500 χρόνια παρουσίας των Ελλήνων στη γη της Μικράς Ασίας. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους είναι με ένα μουσικό ταξίδι, μια συναυλία τιμής με τραγούδια από την Σμύρνη, το Κορδελιό, το Αϊβαλί την Πέργαμο, την Ερυ θραία, τα Αλάτσατα, την Καππαδοκία κ.ά. 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλη και Θύρα: Η Ελένη Ηλιάδου – Πολυκαρπίδη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 18:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σοκόλη: Παρουσίαση του βιβλίου «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» (Πεζογραφία) των εκδόσεων Σοκόλη.

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Ο Αριστείδης Χατζής θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.Ε.ΚΒ.

Πρεσβεία Γεωργίας Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Όλοι πεθαίνουν σ’ αυτό το μυθιστόρημα» του Ανταμασβίλι Μπέκα (Adamashvili Beka). Την ελληνική έκδοση θα την πα ρουσιάσει στο Φεστιβάλ Βιβλίου ο Έλληνας σκηνοθέ της Μιχαήλ Μαρμάρινος. «Την ημέρα που ο Μεμέντο Μόρι συνειδητοποιεί ότι είναι ένας χαρακτήρας μυθοπλασίας με την υπερδύναμη να ταξιδεύει στα βιβλία, αποφασίζει να δράσει εναντίον των κακών συγγραφέων που καταδικάζουν τους ήρωές τους σε θάνατο. Προσπαθεί να πείσει τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα ότι η αυτοκτονία δεν είναι λύση και όταν ενηλικιωθούν θα θυμούνται γελώντας αυτές τις ημέρες. Και πηγαίνει στο Μαγικό Βουνό με μια τεράστια προμήθεια πενικιλίνης. Στον αντίποδα, ο Μόρι σπρώχνει τον καθηγητή Μόρι άρτιστους καταρράκτες Ράιχενμπαχ και του σκοτώνει για να σώσει πολλούς άλλους χαρακτήρες. Όλα όμως ανατρέπονται όταν ανακαλύπτει ότι στο βιβλίο όπου είναι ο ίδιος χαρακτήρας, συγγραφέας αποφασίζει να σκοτώσει κάποιον. Δεν έχει πληροφορίες για το θύμα, οπότε συγκεντρώνει όλους τους χαρακτήρες και με τη βοήθεια της χρονομηχανής του X. Τζ. Γουέλς ξεκινά ένα ταξίδι σε διαφορετικές εποχές. Καθώς ο χρόνος αλλάζει, τα λογοτεχνικά είδη διαφοροποιούνται και έτσι η δύναμη του συγγραφέα περιορίζεται έξω από τον μεταμοντέρνο κόσμο. Ο Μόρι το γνωρίζει και επιλέγει την κατεύθυνση όπου οι χαρακτήρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019. 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Γιώργος Κατσέλης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Αλέξανδρος Ζάκκας θα υπογράψει το βιβλίο «Μα κάβριος Χορός». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ηριδανός: Παρουσίαση του βιβλίου «Το πέρασμα της θρυαλλίδας» του συγγραφέα Ευάγγελου Τζάνου.

Ομιλητές: Έλσα Λιαροπούλου (Φιλόλογος, συγγραφέας), Σπυριδούλα Αθανασοπούλου – Κυπρίου (Δρ Φιλοσοφίας θρησκείας, Εκπαιδευτικός, Ψυχοθεραπεύτρια). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Κέδρος: Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι εκδόσεις Κέδρος σάς προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή το έργο παλαιότερων και σύγχρονων δημιουργών (Διδώ Σωτηρίου, Στρατής Δούκας, Λίμπυ Τατά Αρσέλ, Ευάγγελος Μαυρουδής, Soloup κ.ά.) που ζωντανεύουν τη ζωή του μικρασιατικού ελληνισμού πριν και μετά το 1922.

Ομιλητές: Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου (Ομότιμη Kαθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας), Ευάγγελος Μαυρουδής (Συγγραφέας της τριλογίας «Επιστροφή στη Σμύρνη», Soloup (Δημιουργός του graphic novel «Αϊβαλί»). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Διάνοια: Παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου (ανθολογίου) «100 χρόνια Σμύρνη» των εκδόσεων Διάνοια.

Ώρα 19:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Χαρλένικ (Bell): Η Κική Τσιλιγγερίδου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Ώρα 19:30 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαρία Κρόκου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ο κύβος ερρίφθη». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Μαρία Παπανδρέου θα υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της «Grande Salvo, Πέρα από τον ορίζοντα» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Βασίλειος Ρ. Φλώρος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Πως ξεπέρασα το φόβο του θανάτου». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Μαρία Τζιρίτα θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Καστανιώτη: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παπανδρέου «Έρωτες στο παρασκήνιο». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Ειρήνη Μαλάμου θα υπογράψει αντίτυπα όλων των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group: Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες θα υποδέχεται τον κόσμο.

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα: Η Μαρίνα Γιώτη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Και ο Κώστας Κρομμύδας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Ο Διονύσιος Σκλήρης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Οι ανύπαρκτοι που διάλεξε ο Θεός». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Ο Δημοσθένης Δαββέτας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Το πορτρέτο ενός… τρομοκράτη». 

Ώρα 20:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Φωτεινή Ουζουνίδου θα υπογράψει αντίτυπα της ποιητικής της συλλογής «Ο αδόκητος χαμών των ρόδων». 

Ώρα 20:30 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Ουρανία Τουτουντζή θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Λιμπερτάλια». 

Ώρα 20:00 – 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Προβολή της ταινίας «Daniel ’16».

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος, Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Κίσκερ, Αλέξανδρος Λιακόπουλος Μπούχχολτς, Φι λοπατίρ Αντέλ Μογράς, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρλένε Καμίνσκι, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωστής Σειραδάκης , Σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Γλυκερία Πατραμάνη, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Γιάννης Τσίρος, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου, Μο ντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος, Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας, Σκηνικά-Κουστούμια: Ελένη Νταγάκη, Ηχοληψία: Δημήτρης Αθανασόπουλος, Μπούμαν: Βασί λης Αθανασόπουλος, Ηχητικός σχεδιασμός: Χρήστος Γούσιος, Μίξη ήχου: Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Μακιγιάζ: Λία Αποστολοπούλου, Οργάνωση Παραγωγής: Βάσω Τρανίδου, Διεύθυνση Παραγωγής: Πέτρος Μαντούβαλος, Παραγωγή: Viewmaster Films, Συμπαρα γωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, Διάρκεια: 101’ «Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.). 

Ώρα 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης» 
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Συζήτηση της ταινίας «Daniel ’16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Ομιλητές: Δημήτρης Κουτσιαμπασά κος, Γιάννης Σολδάτος, Βασίλης Κουκαλάνι, Δελιο τζάκης Μένος. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σμίλη: Παρουσίαση βιβλίου «Στη ρωγμή του τσιμέντου» της Μαρίας Μπλάνας. 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 11:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Μερκούριος Αυτζής θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 11:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Η Πηνελόπη Μωραΐτου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της «Το μυστικό της τροφοπυραμίδας» και «Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας». 

Ώρα 11:00 – 12:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

«Ζήκος ο λύκος – Σε καιρό καραμπίνας, Μιχάλης Καζάζης». Μια απρόσμενη απειλή αναστατώνει τη ζωή στο δάσος, κλονίζει την ενότητα μεταξύ των ζώων και εγκλωβίζει τον Ζήκο τον λύκο σ’ ένα επικίνδυνο αδιέ ξοδο. Η συγκίνηση, το γέλιο και η αγωνία συντροφεύ ουν την προσπάθεια των ζώων να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για να κερδίσουν τη ζωή τους πίσω. Θα προλάβουν να βοηθήσουν τον Ζήκο τον λύκο προτού να είναι αργά. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ξέρω τι ζώο είσαι». Ας φανταστούμε να γίνεται σπίτι μας το δάσος και η ζωή μας κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος. Πάνω στο βουνό, μακριά απ’ την καθημερινότητα των ανθρώπων, θα γινόμασταν μέλη της κοινωνίας των ζώων μαζί με τον Ζήκο τον λύκο και την παρέα του. Ελάτε να ζωγραφίσουμε, να συζητήσουμε και να γελάσουμε μεταμορφώνοντας τους δικούς μας ανθρώπους στα ζώα που τους ταιριάζουν, φανερώνοντας τους χαρακτήρες τους. 

Ηλικίες: 6+

Ώρα 11:00 – 13:30, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Πέγκυ Ιωάννου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Παιδικές ψυχές στο Αιγαίο». 

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Μαρία Κουρμπάνη και η εικονογράφος Εμμανουέλα Κακαβιά παρουσιάζουν το βιβλίο «Ο Χέρμαν μαθαίνει να σέβεται».

Τα παιδιά θα παίξουν διαδραστικά παιχνίδια και θα ζωγραφίσουν με την κα θοδήγηση της Εμμανουέλας στην ειδικά διαμορφω μένη γωνιά του παιδιού, στο περίπτερο του Οσελότου. 

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Αντιγόνη Τσίτσιλα θα υπογράψει αντίτυπα του παι δικού της βιβλίου «Νίνα, μια γάτα χωρίς νύχια». 

Ώρα 12:00 – 14:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Σέβη Τηλιακού θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Βασιλικούλα μ’ ρίζα μ’». 

Ώρα 12:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος:Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίμη θα υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους. 

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Δέσποινα Μαλαξιανάκη θα υπογράφει την ποιητική της συλλογή «Μπετόν» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 18:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Βικτώρια Τράκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Αποπατρίδες». 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Στάθης Πετρόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης» 
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Πρεσβεία Γεωργίας Παρουσίαση του διηγήματος από την Ανθολογία «10 ιστορίες στην Τιφλίδα» – «Top of Form Bottom» του συγγραφέα Πεζουασβίλι Ίβα (Pezuashvili Iva).

Την ελληνική έκδοση θα την παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Βιβλίου η ελληνίστρια Άνινα Γκογκόχια. «Μακριά από τη χλιδή και τη βουή της τουριστικής Τιφλίδας, οι σπαρακτικά ρεαλιστικές ιστορίες του βιβλίου αυτού αφηγούνται καθημερινές ζωές στις οποίες ήρθαν τα πάνω-κάτω. Από περιστατικά κοινωνικής αδιαφορίας έως τον παραλογισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπάσχουμε τόσο με τα θύματα, όσο και με τους επιζώντες – ωστόσο, πάνω που όλα φαίνονται χαμένα, οι μικρές πράξεις ανθρώπινης καλοσύνης μας προσφέρουν ελπίδα. Οι ιστορίες αυτές αφήνουν στον αναγνώστη τη γεύση του καλού γεωργιανού κρασιού: είναι γαιώδεις, ακατέρ γαστες και έντονα αισθητές». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2022 (για το μυθιστόρημα «Ανθρακαποθήκη»).

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Άθως: Παρουσίαση του βιβλίου «Επιστροφή στα ψηλά βου νά» της Μαρίας Γαλίζη. Ομιλήτριες: Κατερίνα Δανδουλάκη (Συγγραφέας), Μαρία Γαλίζη (Συγγραφέας). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή: Παρουσίαση του βιβλίου «Επιστήμη και Θρησκεία» της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Ομιλητής: Αποστόλης Χαρίσης (Κοινωνιολόγος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος: Παρουσίαση του βιβλίου «Λουκιανός: Ποδάγρα». Ομιλητές: Ορέστης Καραβάς, Μαργαρίτα Σωτηρίου Αναστάσιος Νικολόπουλος (Καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου). 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Νίκος Βιτωλιώτης θα υπογράψει το βιβλίο «Τιμωρός – Οργή Θεού». 

Ώρα 19:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Αναστασία Ευσταθίου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Μαργαρίτα». 

Ώρα 19:30 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Τόλης Αναγνωστόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του «Δρόμος η ζωή, ταράτσες τα όνειρά μας» και «Βαθύρήγμα». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Γιάννης Τσαμαντάκης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Το τραγούδι του εαυτού μας». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολί της» Εκδόσεις Βακχικόν: «Στρογγυλό Τραπέζι Περί Πεζογραφίας». Συντονίστρια: Αγγελική Δημοπούλου (Δημοσιογράφος). 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Πατάκη: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» του Χρήστου Χωμενίδη.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία του στο περίπτερο των εκδόσεων Πατάκη. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Ανδρέας Κονάνος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της «Η τελευταία στιγμή» και «Το αστράκι και το Έλατο». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Άννα Ρω θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ρουσιώ μη με ξεχνάς». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Ο συγγραφέας Κώστας Τάσης θα υπογράφει το βιβλίο του «Από την Κυτταρική Εγγραφή στο Σύγχρονο Αποτύπωμα» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος.

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα: Η συγγραφέας Ελένη Γαληνού θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη: Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Μυθικές Ελληνι κές Διαπραγματεύσεις» του συγγραφέως Iωάννη Πεπελάση.

Ομιλητές: Δημήτρης Ρουχωτάς (εκδότης του περιοδικού «Ασφαλιστική Αγορά»), Διαμαντής Σεϊ τανίδης (δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής στο Kontra Channel και πολιτικός συντάκτης στην Ημερη σία). Ο συγγραφέας και ο εκδότης θα απευθύνουν χαι ρετισμό. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Οι άνθρωποι όποτε συγκεντρώνονταν, αδικούσε ο ένας τον άλλο, μια και δεν κατείχαν την πολιτική τέχνη, κι έτσι πάλι σκορπί ζονταν και τους έτρωγαν τα θηρία. Τότε ο Δίας ανησύ χησε μήπως χαθεί η ράτσα μας από το πρόσωπο της γης και στέλνει τον Ερμή να φέρει στους ανθρώπους την αιδώ και τη δικαιοσύνη, για να δημιουργηθούν μονιασμένες πολιτείες και δεσμοί που να δένουν με φιλία τους ανθρώπους. Πλάτωνας (Πρωταγόρας). 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ιβίσκος: Ο Νίκος Λιάπης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Δείπνο για δύο». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group: Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες θα υποδέχεται τον κόσμο. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β

Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ομιλία: «Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Τα αρχιερατικά του άμφια και εμβλήματα από τη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου». Ομιλήτρια: Νικολέττα Ζυγούρη (Επιμελήτρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου). 

Ομιλία: «Μαρτυρίες για τις διώξεις των ιεραρχών κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή». Ομιλητής: Πρωτοπρε σβύτερος Ηλίας Δροσίνος (Ιερατικώς Προϊστάμενος Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής οδ. Ακαδημίας). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Εκκρεμές: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο τοξικομανής και ο νόμος» της Ρόδης Καγγελάρη.

Συζητούν η συγγραφέας, Ψυχολόγος-Εγκληματολόγος, υπεύθυνη Πολυδύναμου Κέντρου Υπηρεσιών Ψυχικής Απεξάρτησης Νόμου Βοιωτί ας «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕI» και ο Ιορδάνης Περτετσόγλου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, υπεύθυνος του Ειδικού Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης «ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ». 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Έναστρον: Παρουσίαση του βιβλίου «Εύθραυστη Ισορροπία» του Φίλιππου Πλακιά. 

Ώρα 21:00 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Εύα Καραδημήτρη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της Όταν οι μάγισσες δακρύζουν.

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Ο Σωκράτης Κοτσορές παρουσιάζει στους επισκέπτες το έργο «Ο Καραγκιόζης και η ορφανή της Χίου». Μια πανέμορφη κοπέλα κατατρεγμένη από τον πασά της Χίου βρίσκει καταφύγιο στην παράγκα του Καραγκιόζη. Πρέπει κρυφά να παντρευτεί έναν Έλληνα για να γλυτώσει τον ευτελισμό και το μαρτύριο του χαρε μιού. Οι Τούρκοι όμως έχουν άλλη άποψη και κατα στρώνουν μια σατανική πλεκτάνη. Η δύναμη όμως και η πονηριά τους προσκρούει στην εξυπνάδα του «ξυπόλητου» και στον από μηχανής Θεό, που προστα τεύει πάντα την κατακαημένη ρωμιοσύνη. Σπουδαία παράσταση που άντεξε στο χρόνο και εξακολουθεί να συγκινεί τους θεατές με τη μυθιστορηματική της δομή. 

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 19:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Χρήστος Νομικός θα υπογράψει αντίτυπα του μυθιστορήματός του «Το πέρασμα στην Αμοργό» και των ποιητικών του συλλογών «Ανθόμερος» και «Άγγελοι του Αρχιπελάγους». Και η Μαίρη Κολοβού θα υπογράφει το βιβλίο της «Η χαμένη κόρη – The missing daughter». 

Ώρα 19:45 – Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. 

Ώρα 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»: Επίσημα εγκαίνια του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία πνευ ματικού και πολιτικού κόσμου. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Ο Αντώνης Μακατούνης και ο Κώστας Παππάς θα υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους «Ο δικός μας Παΐσιος» και «Ονομάζομαι Γεώργιος Μεταλληνός». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Μαρία Παναγοπούλου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Γιώτα Μάρκου θα βρίσκεται στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος, για να κουβεντιάσει με φίλους και επισκέπτες, να παρουσιάσει το σύνολο του έργου της και να υπογράψει τα βιβλία της. 

Ώρα 20:30 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η Αγγελική Λερίου θα υπογράψει το μυθιστόρημά της «Μέχρι το τέρμα». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Ο Στράτος Μαρκίδης θα υπογράψει το βιβλίου του «Η ευτυχία της ανυπαρξίας». 

Ώρα 21:00 Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Μουσικό αφιέρωμα για τα 50 Χρόνια Φεστιβάλ Βιβλίου», με τρεις διεθνώς διακεκριμένους καλλιτέχνες της μουσικής δημιουργίας και του λυρικού τραγουδιού. Το μουσικό αφιέρωμα παρουσιάζει μελοποιημέ 

να έργα του Ελληνογάλλου μουσικοσυνθέτη Zorzes Katris, ερμηνευμένα από τις σολίστ του λυρι κού τραγουδιού Μαρία Κόκκα (σοπράνο) και Κασσάν δρα Δημοπούλου (μέτζο σοπράνο). Η Μουσική συνο δεία είναι από τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο, όπου λόγος και μουσική συνυφαίνουν έναν μανδύα λυρικής και δωρικής μουσικής ταυτότητας. 

Μουσική – Μελοποίηση: Zorzes Katris. Τραγούδι: Μα ρία Κόκκα (σοπράνο), Κασσάνδρα Δημοπούλου (μέτζο σοπράνο). 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 18.00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Άθως: Η Αγγελική Δελεχά θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Γιάννης Κυζιρόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Στη γη της αιώνιας θλίψης». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Belle Epoque: Παρουσίαση του βιβλίου «Γκολ στα χαρακώματα – Η εξάπλωση του αθλητισμού στο Μικρασιατικό Μέτωπο», του Ανδρέα Οικονόμου. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Άθως: Παρουσίαση του βιβλίου «Συναρπαστικοί άνθρωποι» της Σοφίας Χατζή.

Ομιλητές: Γιώργος Μπάρλας (Θεολόγος), Κωνσταντίνος Καρατζογιάννης. Αφήγηση: Σοφία Χατζή (Συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός). Τραγούδι: Αθηνά Χιώτη.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις 24 Γράμματα: Παρουσίαση του βιβλίου «Το γράφημα του χρόνου Εν δήμω κείμενα» του Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Μνήμες Μικρασίας (1922 – 2022) – Εκατό (100) χρόνια μετά τις γενοκτονίες των Χριστιανών (Ελλήνων – Αρμενίων – Ασσύριων) της καθ’ ημάς Ανατολής». Για την Ελλάδα, η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλε σε μια ρήξη με μια ιστορία τριών ή τεσσάρων χιλιά δων χρόνων. Η σχετικά μακρά περίοδος μετάβασης από την πολυεθνική, πολυθρησκευτική Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό εθνοκράτος (1908-1923) χαρακτηρίζεται από σειρά δραματικών γεγονότων και διαδικασιών, των οποίων βασικός και τελικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενός αμιγώς εθνικά «τουρκικού» και θρησκευτικά «μουσουλμανικού» κρατικού μορφώματος, χωρίς τις εθνικές, εθνοτικές, φυλετι κές και θρησκευτικές μειονότητες της οθωμανικής εποχής και πραγματικότητας. Η σημαντικώτερη των μεταβατικών διαδικασιών αυτών υπήρξε η σκόπιμη και προσχεδιασμένη αφομοίωση, κατόπιν δε εξόντωση των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, γνωστή σαν γενοκτονία. Αν όμως η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μία γενοκτονία ενός ιστορικού λαού όπως ο ελληνικός, με τρείς (3) χιλιάδες χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία, αυτή η γενοκτονία συνεχίζεται στο σύγχρονο ελλαδικό κράτος με την γενοκτονία της μνήμης μας. Οχι μόνο με την υποβάθμιση κάθε αναφοράς στην Καταστροφή και πιο δραματική σημασία της για τον Ελληνισμό, αλλά και την συστηματική αποσιώπιση και διαστρέβλωση. Η συμπλήρωση εκατό (100) ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης από τακτικούς Τούρκους στρατιώτες και ατάκτους/παρακρατικούς Τσέτες μάς δίνει την κατάλ ληλη αφορμή για να θυμηθούμε τα δύσκολα χρόνιατης Γενοκτονίας, κατά την οποία οι Οθωμανοί Σουλτάνοι, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, βάσει σχεδίου εξόντωσαν το Χριστιανικό στοιχείο: Έλληνες, Αρμενίους & Ασσυρίους. Εκατό (100) χρόνια μετά εμείς οι απόγονοι των θυμά των της γενοκτονίας από το ένοχο τουρκικό κρατικό μόρφωμα διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία και την διεθνή κοινότητα για να μην επαναληφθούν από αυτήν. 

«Γενοκτονία Ελλήνων». Συντελεστές: Γιάννης Κιου λέκας (Ιστορικός ερευνητής), Φώτης Καράλης (Πρόεδρος Ένωσης Βουρλιωτών Μ. Ασίας). «Γενοκτονία Ασσυρίων». Συντελεστές: Κυριάκος Μπατσάρας (Πρόεδρος Ασσυρίων Ελλάδας). 

Ώρα 19:30 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «121 καρέ» και η Αντωνία Παπακωνσταντίνου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Γυναίκες της οδού Θεμιστοκλέους». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης» Εκδόσεις Πατάκη: Παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιατική Καταστροφή. 50 ερωτήματα και απαντήσεις» του Άγγελου Συρίγου και του Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Μαζί της συνομιλεί ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Θανάσης Διαμαντόπουλος. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Βαγγέλης Μπέκας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Αγγελάκη: Παρουσίαση του βιβλίου «Το ξόρκι της Μεριντιάνα» του Νίκου Δεληβοριά. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Φώτης Κουβέλης, βουλευτής. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πόλυ Κρυμνιώτη, δημοσιογράφος. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Νίκας: Παρουσίαση των βιβλίων «Η επέλαση των χιονιά δων», «Το ξύπνημα των κοιμωμένων οφθαλμών» και «Θυμάρια των βοριάδων» του Νίκου Κατσαλίδα. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καπόν: Παρουσίαση του βιβλίου «Η άγνωστη Σμύρνη έρχε ται στο φως 100 χρόνια μετά το 1922, μέσα από την έρευνα της θρυλικής προκυμαίας της». Συζήτηση των συγγραφέων Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Η Μαρίνα Αθανασίου Τάκη θα υπογράψει το βιβλίο της «Η σκηνοθεσία στην Κύπρο κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα». 

Ώρα 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Καπόν: Οι συγγραφείς Γιώργος Πουλημένος και Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου θα υπογράψουν το βιβλίο τους «Η Προκυμαία της Σμύρνης» στο περίπτερο των εκδόσεων Καπόν μετά την εκδήλωση τους «Η άγνωστη Σμύρνη έρχεται στο φως 100 χρόνια μετά το 1922, μέσα από την έρευνα της θρυλικής προκυμαίας της».

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Ένεκεν: Παρουσίαση του βιβλίου «Όταν η ελπίδα φώτισε τον 20ό αιώνα» του Λέον Τρότσκι, 1905. 
Ομιλητές: Σάββας Μιχαήλ, Κώστας Σκορδούλης, Χά ρης Κωστούλας. Συντονίζει: Γιώργος Γιαννόπουλος. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Εκκρεμές 
Παρουσίαση του βιβλίου «Σπίτια και τάφοι» του Μπερ νάρντο Ατσάγα σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκκρεμές. Ομιλητές: Εύα Στάμου (Πεζογράφος – Δρ Ψυχολογίας), Άγης Αθανασιάδης (Διαχειριστής του βιβλιοφιλικού blog librofilo, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Librofilo & Co). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Υδροπλάνο 
Παρουσίαση του βιβλίου «Απλά και διαφορετικά» του Γιώργου Ευγενειάδη.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – TikTok 

«#BookTok» της TikTok. Αποτελεί ένα χώρο μέσα στην πλατφόρμα του TikTok, όπου όσοι αγαπούν το βιβλίο μιλούν γι’ αυτά και μοιράζονται απόψεις. Μέχρι στιγμής το #BooTok έχει πάνω από 61,9 δισεκατομ μύρια views και πάρα πολλά videos. Θα γίνει συζή τηση σχετικά με το πως οι πλατφόρμες μπορούν να προωθήσουν το βιβλίο στο ευρύτερο κοινό, όπως γίνεται επιτυχημένα με το Booktopia της TikTok. Ομιλητές: Giacomo Lev Manheimer (Head of Government Relations and Public Policy της ΝΑ Ευρώπης), Γρη γόρης Πλαστάρας (Εκδόσεις Όταν, Πρόεδρος Διοικη τικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου), Αθηνά Σοκόλη (Εκδόσεις Σοκόλη), Λευτέρης Κυριό πουλος (Εκδόσεις Γιαλλελή), Άννυ Ραγιά (Εκδόσεις Μέλισσα). Συντονιστής: Λευτέρης Κυριόπουλος. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Έναστρον: Κοινή παρουσίαση των ποιητικών συλλογών «Φαγώσιμα» της Σοφίας Πολίτου, και «Τελάρο» της Ειρήνης Πυλαρινού. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Σιδέρης» Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη: Παιδική παράσταση με τίτλο «Πιάσε τ’ όνειρο», βασισμένη στα παιδικά βιβλία «Βασιλική – η μαγική ηχώ της Επιδαύρου» του Ζήση Παπαϊωάννου και «Ο Λουλουδάκος» της Πένυς Ραμαντάνη. Θεατρική διασκευή: Κατερίνα Ζαχαριουδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κρυσταλλία Κεφαλούδη και Ζήσης Παπαϊωάννου. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Στοχαστής : Παρουσίαση του βιβλίου «Ουιραπουρού: Ταξίδι στη Λατινική Αμερική» και του «Το Τραγούδι του Γκριό: Παράθυρο με θέα την Αφρική» του συγγραφέως Δημήτρη Σαρρή, Εκδόσεις Στοχαστής. «Ουιραπουρού: Ο Δημήτρης Σαρρής στο δεύτερο βιβλίο του μας ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική. Αφηγητής μας στη μα κρινή αυτή πλεύση, το Ουιραπουρού, ένα μικρό πουλί, το «μαγεμένο πουλί», με τον κοκκινωπό λαιμό και τις λευκές κηλίδες, που στολίζει αέναα με το τραγούδι του τα δάση της Αμαζονίας και εξευγενίζει τις ψυχές. Με ανθρώπινη λαλιά, λοιπόν, θα μας τραγουδήσει για τους τόπους που είδε και για όλα όσα άκουσε. Απ’ αυτή τη σαγηνευτική ήπειρο, με τα αμέτρητα χρώμα τα, διαλέκτους και εικόνες, την ποικιλία των καρπών και τα πάθη των ανθρώπων, το καταφύγιο ανομο λόγητων μυστικών και πόθων. Σε αυτή την τεράστια γλώσσα γης που βρέχεται από έναν ωκεανό χωρίς τέλος, θα αποβιβαστούμε νοερά κι εμείς, για να μας αφηγηθούν τα δέντρα, τα ζώα και οι κάτοικοι, οι βράχοι και τα αθάνατα βουνά, οι ευάλωτοι αμμόλοφοι και οι κινούμενοι παγετώνες τη δική τους ιστορία… Γιατί το καλύτερο ταξίδι, είναι αυτό που έχουμε φανταστεί». «Γκριό: Το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Σαρρή είναι ένα ανοιχτό παράθυρο με θέα την Αφρική. Μέσα από 12 γοητευτικά διηγήματα ο συγγραφέας κατορθώνει να αιχμαλωτίσει πάνω στον συγγραφικό του καμβά όλα τα χρώματα μιας χώρας-έμπνευσης κάνοντας τις τα ξιδιωτικές αναμνήσεις να μοιάζουν με έναν αληθινό ζωγραφικό πίνακα». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλη και Θύρα: Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Αλέξανδρος Στεφόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα της ποιητικής του συλλογής «Το Κλουβί και τ’ Αηδόνι». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Χριστίνα Δεμερτσίδου θα υπογράψει αντίτυπα του παιδικού της βιβλίου «Δημητρός ο σκανταλιάρης». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαίρη Κολοβού θα υπογράφει το βιβλίο της «Η χαμένη κόρη- Themissingdaughter». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Η Άννα Πετροπούλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Οδός Καλλιδρομίου». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μάγδα Ξυνοστάθη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Σταυροδρόμια». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Ισμήνη Μπάρακλη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Σιδέρης» Εκδόσεις Καρδαμίτσα 
Παρουσίαση του βιβλίου «Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος. Ο αγήρως έπαινος της Αθηναϊκής Πολιτείας» της Παπαχρυσοστόμου Αθηνά. Ομιλητές: Πα παχρυσοστόμου Αθηνά (Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Μενέλαος Χρι στόπουλος (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλο λογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Γεώργιος Ξενής (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φι λολογίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών & Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου). 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Νέος Ψυχρός Πόλεμος» του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου. Στη συνέχεια οι συγγραφείς θα υπογράψουν το βιβλίο. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καπόν: «Συζήτηση γύρω από τον Ρατσισμό και τη Διαφορετικότητα» με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, δεδομένου ότι πολλά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μας πραγματεύονται αυτό το θέμα, όπως «Η διάσωση» των Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, «Νομίζω την έλεγαν Έστερ» της Κάτιας Πετρόφσκαγια (μετάφραση Καρίνα Λάμψα, Παυλίνα Δηράνη – βραβείο μετάφρασης Γερμανόφωνης Λογο τεχνίας), «Τσίλι» του Άαρων Άππελφελντ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Ηλίας Πετρόπουλος. Για τους Εβραί ους της Σαλονίκης» (επιμέλεια Αχιλλέας Φωτάκης), «Απομνημονεύματα» των Μπεάτε και Σερζ Κλάρ σφελντ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Οι δολοφόνοι της μνήμης» του Πιερ Βιντάλ-Νάκε (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα» της Κατερίνας Οικονομάκου. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Ιδιαιτερότητες και ρατσισμός από απόψεως ορθόδοξης θεολογίας». Ομιλητής: πάτερ Χρήστος Μήτσιος. 

Ώρα 20:30 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Κέλλυ Νικολαΐδου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Το χρώμα της ελπίδας». 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Διόν: Παρουσίαση του βιβλίου: «Σκιώδεις Παρεισφρή σεις» του συγγραφέα Νάσσου Κομιανού, πιστοποι ημένου υπνοθεραπευτή, μέλος της National Guild of Hypnotists, του International Board for Regression Therapy και της Παγκόσμιας Ένωσης Αναδρομέων Θεραπευτών (EARTh). Ομιλητές: Νάσσος Κομιανός (Συγγραφέας, υπνοθεραπευτής), Σταύρος Παπαμαρινόπουλος (τ. Καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις 24 Γράμματα: Ο συγγραφέας Χρήστος Γιαπιτζάκης θα μιλήσει για το βιβλίο «Επίκουρος, Επιστημονικός ανθρωπισμός και ευδαιμονία». Θα γίνουν αναφορές στα βιβλία του «Ένας ευτυχισμένος Έλληνας (η ζωή και το έργο του Επίκουρου)» και για τους μικρούς μας φίλους «Επίκουρος (ο σοφός της ευτυχισμένης ζωής)». 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 18:00 – 19:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Της μνήμης τα κεράσματα», παραμύθια της προφορικής παράδοσης από την Ελλάδα και τον κόσμο. Συντελεστές: Νάγια Οικονομοπούλου (αφηγήτρια), Γε ωργία Χαϊκάλη (αφηγήτρια), Ταξιάρχης Μπεληγιάννης (αφηγητής). Με συμμετοχή μουσικού. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι: Εργαστήριο – Παρουσίαση βιβλίου «Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα» της Λιάνας Δενεζάκη με συμμετοχή της εικαστικού Κικής Περιβολάρη. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή: Παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Από Ποιον και για Ποιον. Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής του Κεφαλαίου» του Τμήματος Περι βάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ομιλητής: Αντώνης Ραλλάτος (Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, Δασολόγος). 

Ώρα 19:30 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Χαμένες πατρίδες, τραγικά λάθη ή (και) γεωπολιτι κές μεθοδεύσεις. Ομιλητές: Χρήστου Γιώργος (Πρό εδρος του ΕΜΠΡΟΣ), Χωραφάς Ευάγγελος (Εκδότης), Κυπριώτης Δημήτριος (Αντιστράτηγος ε.α.), Γρίβας Κώστας (Καθηγητής Στρατηγικής Σχολής Ευελπίδων), Χρήστου Παύλος (Γενικός Γραμματέας του Ελληνορω σικού Συνδέσμου). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Loggia: Παρουσίαση του βιβλίου «Κύματα» του Έντουαρντ φον. Συντελεστές: Αναστασία Χατζηγιαννίδη (Μετα φράστρια του βιβλίου), Νίκος Κουφάκης (Εκδότης). 

Ώρα 19:00 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Αριέττα Μουργινάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ο κύκλος του τίποτα». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Η νέα στρατιωτική Επανά σταση» του Κωνσταντίνου Γρίβα. Στη συνέχεια ο συγ γραφέας θα υπογράψει το βιβλίο του. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Σοφία Βόικου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Νίκας: Παρουσίαση του θεατρικού έργου «Σμύρνη οδός Μνήμης» της Ευανθίας Στιβανάκη. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Ελένη Κιουσέ θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Η τσαούσα». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ασίνη: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κανελλόπουλου «Πέραν του Σαγγαρίου: η κορύφωση της Μικρασια τικής Εκστρατείας. Ομιλητές: καθηγητές Σπυρίδων Πλουμίδης, Σωτήρης Ριζάς και Α. Καστάνης. 

Ώρα 20:30 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Εύη Δουργούτη θα υπογράψει αντίτυπα των μυθι στορημάτων της «Μια στιγμή ακόμη», «Ο χορός της φωτιάς» και το παιδικό «Μη θυμώνεις βρε θυμούλη». 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Πνοή: Παρουσίαση του βιβλίου «Οι κληρονόμοι της θυ σίας» του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου. Θα μιλήσει η Κέλλυ Κρητικού (βιβλιοκριτικός – διαχειρίστρια του comfortzone). Παρουσίασητου βιβλίου «Λύσσα» του Ανδρέα Μαθιού. Θα μιλήσει η Εύα Νάτση (blogger – διαχειρίστρια ομάδας ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ). Στον συντονισμό θα είναι η Κάκια Ξύδη (εκδότρια – συγγραφέας).

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Redmarks: Παρουσίαση του βιβλίου «Εκπτώσεις συντέλειες πάρτι. Ποιήματα 2013-2022», της «Παγκόσμιας Τζένης» (συλλογικό). Συντελεστές εκδήλωσης: Θοδωρής Χιώτης (ποιητής), Παυλίνα Μάρβιν (συγγραφέας), Άντζελα Δημητρακάκη (συγγραφέας και θεωρητικός). 

Ώρα 21:30 – 22:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Όταν: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Πελοποννησιακός Πό λεμος ως υπόδειγμα Σύγκρουσης» του Παύλου Χρήστου. Ομιλητές: Χωραφάς Ευάγγελος (Εκδότης), Κυπριώτης Δημήτριος (Αντιστράτηγος ε.α.), Γρίβας Κώστας (Καθηγητής Στρατηγικής Σχολής Ευελπίδων), Βρεττός Βασίλειος (Δρ Αντιπτέραρχος ε.α.), Νίκος Καραχάλιος (Σύμβουλος Στρατηγικής). Συντονίστρια εκδήλωσης: Αυγουστίνα Κοκκίνου (Αρχαιολόγος, Δημοσιογράφος). 

Ώρα 21:00 – 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου των Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του Ελληνισμού και της Μικράς Ασίας. 

Ώρα 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Μνήμες Μικρασίας (1922 – 2022) – Εκατό (100) χρόνια μετά τις γενοκτονίες των Χριστιανών (Ελλήνων – Αρμενίων – Ασσύριων) της καθ’ ημάς Ανατολής». Για την Ελλάδα, η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλε σε μια ρήξη με μια ιστορία τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Η σχετικά μακρά περίοδος μετάβασης από την πολυεθνική, πολυθρησκευτική Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό εθνοκράτος (1908-1923) χαρακτηρίζεται από σειρά δραματικών γεγονότων και διαδικασιών, των οποίων βασικός και τελικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενός αμιγώς εθνικά «τουρκι κού» και θρησκευτικά «μουσουλμανικού» κρατικού μορφώματος, χωρίς τις εθνικές, εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές μειονότητες της οθωμανικής εποχής και πραγματικότητας. Η σημαντικώτερη των μεταβατικών διαδικασιών αυτών υπήρξε η σκόπιμη και προσχεδιασμένη αφομοίωση, κατόπιν δε εξόντωση των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, γνωστή σαν γενοκτονία. Αν όμως η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μία γενοκτονία ενός ιστορικού λαού όπως ο ελληνικός, με τρείς (3) χιλιάδες χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία, αυτή η γενοκτονία συνεχίζεται στο σύγχρονο ελλαδικό κράτος με την γενοκτονία της μνή μης μας. Οχι μόνο με την υποβάθμιση κάθε αναφοράς στην Καταστροφή και πιο δραματική σημασία της για τον Ελληνισμό, αλλά και την συστηματική αποσιώπιση και διαστρέβλωση. Η συμπλήρωση εκατό (100) ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης από τακτικούς Τούρκους στρατιώτες και ατάκτους/παρακρατικούς Τσέτες μάς δίνει την κατάλ ληλη αφορμή για να θυμηθούμε τα δύσκολα χρόνια της Γενοκτονίας, κατά την οποία οι Οθωμανοί Σουλτάνοι, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, βάσει σχεδίου, εξόντωσαν το Χριστιανικό στοιχείο : Έλληνες, Αρμενίους & Ασσυρίους. 

Εκατό (100) χρόνια μετά εμείς οι απόγονοι των θυμά των της γενοκτονίας από το ένοχο τουρκικό κρατικό μόρφωμα διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την τουρκία και την διεθνή κοινότητα για να μην επαναληφθούν από αυτήν. 

«Γενοκτονία Ελλήνων»: Γιάννης Κιουλέκας (ιστορικός ερευνητής)
«Γενοκτονία Αρμενίων»: Quin Minasian (εκπαιδευτι κός – μέλος Συντακτικής Επιτροπής περιοδικού «Αρμένικα»).

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 18:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Ιάκωβος Καμπανέλλης: ο πρωτοπόρος του σύγχρονοι θεάτρου»

Ομιλητής: Γιώργος Πεφάνης (Καθηγη τής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). «Προσεγγίσεις στο κινηματογραφικό έργο του Ιάκω βου Καμπανέλλη». Ομιλήτρια: Ιωάννα Αθανασάτου (Ιστορικός Κινηματογράφου, διδάσκουσα στο Ελληνι κό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών). 

«Η μορφή του ξένου στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη»

Ομιλήτρια: Μαριαλένη Σολδάτου (Θεατρολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ταξιδευτής: Παρουσίαση του βιβλίου «Πράσινοι/ες Άνθρωποι και Θεοί/ές, Πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες. Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση». Συγγραφείς: Μαρία Γκασούκα – Αλέξαν δρος Γ. Καπανιάρης. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Μεταίχμιο: Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Θάνου Μ. Βερέμη «22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ‘22». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Petite Maison: Παρουσίαση του βιβλίου «Επιστολές ενός κατοίκου της Γενεύης στους συγχρόνους του» του Henri Saint Simon, σε μετάφραση και εισαγωγή του Δημήτρη Φούφουλα. Ομιλητές: Δημήτρης Φούφουλας, Βίκυ Ιακώβου (Επίκουρη Kαθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γιώργος Φαράκλας (Καθηγητής, Πάντειο Πανεπι στήμιο). 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου θα υπογράψει το βιβλίο «Ζιάκ, η Έκλειψη». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Η Μανίνα Ζουμπουλάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 19:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Χαρλένικ (Bell): Η Έλενα Αντωνίου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Κωστής Αγγελάκης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του «Αναρρούσα» και «Εύπλοια», που μόλις κυκλοφόρησε. 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Γιώργος Γιαννούτσος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του «Προσωρινό» και «Στου Νάγκ ή το Αυγό του νερού». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Ελένη Καπλάνη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Μαύρο Ρόδο». 

Ώρα 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Ιβίσκος: Συνάντηση με τον συγγραφέα του βιβλίου Οι Τρείς Αποτυχίες, Νίκο Γιαννακόπουλο. Θα ακολουθήσει Μουσικό Event με full band live. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εναλλακτικές Εκδόσεις: Παρουσίαση του βιβλίου «Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας» του Νικόλαου Χόρμπου. Εναλλακτικές Εκδόσεις (σειρά: ιστορική μνήμη). Ομιλητής: Γιάννης Κιουλέκας (επιμελητής, ιστορικός ερευνητής). 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Οξύ: «Κουκάκι καλεί Κυψέλη!». Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος και ο Χρήστος Χωμενίδης μιλούν για τα τελευταία τους μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στην ίδια συνοικία. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Εργαστήρι Ελληνικής Μουσι κής Δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ 

Συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Ο συγγραφέας Χρήστος Ντουντουλάκης θα υπογράφει τα βιβλία του «Τα Φυσικά Φαινόμενα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Κωνσταντίνος Κυριάκος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Οδοντόβουρτσα». 

Περίπτερο των εκδόσεων Γράφημα: Υπογραφές βιβλίων: Σειρά εκδόσεων Φ.Ο.Θ. (πρώην Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσ/κης)

α) Ανθολόγιο ΙΙ – Φωτοσκιάσεις, β) Κλίβανος – τόμος ΙΙ, γ) Δανδής κ’ Ονειροπόλος (λογοτεχνία) δ) Μανιφέστο, δύο σχολές του ρεαλισμού, ε) κάποτε στην Ελλάδα – συλλογικός τόμος ιστορικού διηγήμα τος 1900-1930 (λογοτεχνία) 

Συγγραφέας: Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Συλλογικές μελέτες κ’ λογοτεχνικές εκδόσεις) 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Καπόν: Ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλάντζος θα υπογράψει στο περίπτερο των εκδόσεων Καπόν τα βιβλία του «Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο», «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία 1200-30 π.Χ.» καθώς και τη νέα μας έκδοση «Το Χρονικό της Λήμνου. Μύθος – Ιστορία – Κληρονομιά». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Χαρά Ανδρεΐδου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ένα χνάρι στο χώμα».

Ώρα 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Δημήτρης Μακρής θα υπογράψει το βιβλίο του «Ήχος, Κάμερα, Κλακέτα… Η ζωή μου χωρίς μοντάζ». 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Παρουσίαση του βιβλίου «Το μέλλον ιστορίας» του κ. Κωνσταντίνου Φίλη. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σταμούλη και Θύρα: Παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητώντας τον Μάρκο Μπότσαρη» του Μιχάλη Λεβέντη.

Ομιλητές: Γρηγόρης Κοσσυβάκης (Δικηγόρος, Ιστορικός συγγραφέας), Μι χάλης Λεβέντης (Συγγραφέας, Φιλόλογος), Δήμητρα Σταύρου (Ιστορικός, Συγγραφέας). 

Ώρα 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Τραγούδια των Ελλήνων της Πόλης και της Προπο ντίδας. Παραδοσιακές μελωδίες όπως το «Έχε γεια πάντα γεια, Κυρ’ Κωστάκη έλα κοντά, κ.α.», καθώς και συνθέσεις Κωνσταντινουπολιτών συνθετών του Ρεμπέτικου Α. Νταλγκά, Κ. Σκαρβέλη, Κ. Καρίπη, Γ. Ασίκη κ.α. 

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Αδαμαντία Ψαλλιδάκου θα υπογράφει το βιβλίο της «Το Κάτι» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσε ων Οσελότος. 

Ώρα 18:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Ντένια Πάτρα θα υπογράψει αντίτυπα του παιδικού της βιβλίου «Αέρινη παρέα». 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Σοφία Αλεξίου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Belle Epoque: Παρουσίαση του βιβλίου «Λεωφόρος – Η ιστορία του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας», του Ανδρέα Οικονόμου. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Γεύσεις Σμύρνης και Πόντου»

Η παράδοση και ο πολιτισμός μας είναι η βάση μας και έχει ρίζες βαθιές όπως η Μικρασιατική Καταστροφή που έχει αφήσει στοιχεία στην Ελλάδα του σήμερα. Τούτα είναι η ταυ τότητά μας και πρέπει να αναδεικνύονται και να μετα φέρονται από γενιά σε γενιά. Η Σοφία Ουργαντζίδου και η Μαρία Εκμετσίογλου θα μας παρουσιάσουν την γαστρονομία του Πόντου και τη διατροφή της μακρο ζωΐας του Ποντιακού ελληνισμού. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Κέδρος: Παρουσίαση του βιβλίου «Μισή καρδιά» του Δημήτρη Σωτάκη. Ο Δημήτρης Σωτάκης συνομιλεί με τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Αρμός: Παρουσίαση του βιβλίου «Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων» των Δημήτρη Κουρέτα, Νίκου Γκουτζουρέλα & Φώτη Τέκου. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Αντώνης Τουμανίδης θα υπογράψει το βιβλίο «Εφιάλτες & Παραμύθια». 

Ώρα 19:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Χαρλένικ (Bell): Ο Γιώργος Δάμτσιος και ο Μάριος Δημητριάδης θα υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους. 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Γιάννης Παντζόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ερμού & Ευαγγελιστρίας γωνία». 

Ώρα 19:30 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαρία Κυριαζή θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» και «Συλλέκτης τρένων», που μόλις κυκλοφόρησε. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Λένα Μαντάθα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Ευαγγελία Ευσταθίου θα υπογράψει αντίτυπα όλων των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group; Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες θα υποδέχεται τον κόσμο. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Βακχικόν: Παρουσίαση των βιβλίων του Tullio Forgiarini «Αμόκ» και «Η μπαλάντα της Λουσιέν Ζουρντάν». Υποστηρικτής: Kulturlx. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καστανιώτη: Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κανελλόπου λου «Στα χρόνια του Κόκκινου Κόμη». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα: Η Βάνα Μαυρίδου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Και ο Βαγγέλης Γιαννίσης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ίκαρος: Η Ευτυχία Γιαννάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Πρόσφατο βιβλίο της «Οι ναυαγοί του Αυγούστου». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Ο Νίκος Ασπρούλης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλί ου του «Η επιστροφή του νοήματος». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Σοφία Παπαηλιάδου θα υπογράφει το βιβλίο της «Τα ροζ κορίτσια με τα μαύρα ρούχα» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Μεταίχμιο: Ο Χρήστος Γιαννάκενας θα υπογράψει το αστυνομικό μυθιστόρημα «Αίμα στις στάχτες». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Ο Θάνος Αλεξανδρής θα υπογράψει το βιβλίου του «Αυτή η νύχτα μένει». 

Ώρα 20:00 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Βασίλης Καραναστάσης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Έγκλημα και Ταλαιπωρία, Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας και ο Οράτιος, το μούτρο μ’ ένα έγκλημα». 

Ώρα 20:30 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Ειρήνη Μπόμπολη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Το γεύμα». 

Περίπτερο των εκδόσεων Γράφημα: Η Νεκταρία Μαρκάκη θα υπογράψει το μυθιστόρημα «Cuba Libre». 

Ώρα 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Ρέννος Οιχαλιώτης και Πέτρος Στεφανέας θα υπο γράψουν αντίτυπα του βιβλίου «Το ατσαλένιο νησί». 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Δωδώνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Η προβατίνα. Ήτοι ο λαχνός με το νούμερο 99» του Τάσου Αγγελίδη-Γκέντζου. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καρδαμίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος είμαι; Ταυτότητα και πόλις στον Οιδίποδα Τύραννο» της Καρακάντζα Ευφημίας.

Ομιλητές: Ευφημία Καρακάντζα (Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Βασίλης Βερτου δάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ), Kαίτη Διαμαντάκου (Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ), Γιώργος Σα μπατακάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Θεατρολογίας, Παράσταση και Δράμα, Πανεπιστήμιο Πατρών). Επιπλέον θα διαβάσει αποσπάσματα από τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή ο ΈνκεΦεζολλάρι, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Υδροπλάνο: Παρουσίαση του βιβλίου «Το πιάτο» της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου. 

Ώρα 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο Marios Strofalis Quartet και Ειρήνη Τουμπάκη με μουσικές και τραγούδια της αγάπης. H Ροδίτισσα ερμηνεύτρια Ειρήνη Τουμπάκη αφηγείται ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια αγάπης από τη νέα της δουλειά με τίτλο “Μυστικός κήπος” σε συνθέσεις Μ. Στρόφαλη. Το σχήμα μουσικής δωματίου του συνθέτη κινηματο γράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα αποδίδει τις πρωτότυπες συνθέσεις του M. Στρόφαλη, από τις συλ λογές European Taxim I & II. Μία συναυλία εμπνευ σμένη από το κοσμοπολίτικο άρωμα της Σμύρνης και της Πόλης. Τραγούδι: Eιρήνη Τουμπάκη. Ακορντεόν: Βαγγέλης Βεργωτής. Βιολοντσέλο: Φαίη Νικολοπού λου. Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης. Πιάνο, ενορχή στρωση: Μάριος Στρόφαλης.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 11:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Κλαίρη Θεοδώρου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 11:00 – 13:30, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Μαίρη Βαρσάμη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Πανδαισία στον πλανήτη». 

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Ντένια Πάτρα θα υπογράψει το παιδικό της βιβλίο «Η Αέρινη Παρέα». 

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλης και Θύρα: Ο Στέφανος Γανωτής θα υπογράψει αντίτυπα των βι βλίων του. 

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Ευγενία Παπαδάκη θα υπογράφει τα βιβλία της σειράς «Ο Ρουντάκος με τα μακριά αυτιά 1, 2, 3 και 4» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Τάνια Χρυσού θα υπογράψει το παιδικό της βιβλίο «Η μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το τρίγωνο των Βελούδων». 

Ώρα 11:30 – 12:45, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Θέατρο «Αερόπλοιο»

Παράσταση του θεάτρου «Αερόπλοιο» με τίτλο «Της φωτιάς και του αέρα». Η παράσταση βασίζεται σε ένα παραδοσιακό Ελληνικό παραμύθι με πλούσια περιπέ τεια και νοήματα που μιλά για τη δύναμη της γνώσης, την αξία της φιλαναγνωσίας, τη χαρά της μάθησης. Εμπεριέχει πρωτότυπη τεχνική χρήσης κούκλας που εκτυλίσσεται παράλληλα με το παίξιμο των ηθοποιών. Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Σκηνικό/ κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική/τραγούδια: Χρ. Ξενάκης. Παίζουν και τραγουδούν: Κλειώ Αβραμίδου, Χαρά Λιόλιου. 

Ώρα 12:00 – 14:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ίκαρος: Ο Θανάσης Πέτρου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Πρόσφατο βιβλίο «graphic novel «1923: Εχθρική πατρίδα». 

Ώρα 12:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα- Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Η Χρυσή Καριώτογλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Μετά τη διαφωνία, τι;». 

Ώρα 12:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Χρήστος Ναούμ θα υπογράψει το βιβλίο του «Stronger with you».

Ώρα 13:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Η διαπολιτισμική δύναμη των μύθων και των παρα μυθιών. Ομιλήτρια: Φίλια Δενδρινού (συγγραφέας παιδικών βιβλίων, θεατρολόγος, ηθοποιός). 

Ώρα 18:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Βικτώρια Χίσλοπ θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλης και Θύρα: Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 18:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Αντέτι». 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Βέρα Πρατικάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Χρόνης Μουστάκας θα υπογράψει το βιβλίο «Οι Ιππότες του Ουρανού». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ιβίσκος: Η Έφη Αργυροπούλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Θέλω να κοιμόμαστε για Πάντα αγκαλιά». 

Ώρα 19:00 – 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Διαπολιτισμικότητα στο Σχολείο. Η τέχνη της συνύπαρξης. Ομιλήτρια: Ιωάννα Μενδρινού (Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δ΄ Αθήνας). 

Ώρα 19:30 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Η δύναμη της διαπολιτισμικότητας στους μύθους και τα παραμύθια. Ομιλήτρια: Φίλια Δενδρινού (Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, θεατρολόγος, ηθοποιός). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαίρη Κολοβού θα υπογράψει το βιβλίο της «Η χαμένη κόρη The missing daughter». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Ειρήνη – Μεσογειακή Συνεργασία: Παρουσίαση του βιβλίου «Τραγούδια της Μηχανής» του συγγραφέα Νικόλα Βαπτσάροβ. 

Ώρα 19:00 – 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β – Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ομιλία: «Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από το Φω τογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου». Ομιλήτρια: Ανδρονίκη Μαρκασιώτη (Επιμελήτρια Φωτογραφικού Αρχείου Εθνικού Ιστορικού Μουσείου).

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Σε μια ατέρμονη ροή» της Μαρίας Κουγιουμτζόγλου. Στη συνέχεια η συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο της. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα: Ο Βαγγέλης Γιαννίσης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group: Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες θα υποδέχεται τον κόσμο. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Βακχικόν: «Στρογγυλό Τραπέζι Περί Πεζογραφίας». Συντονίστρια: Αγγελική Δημοπούλου (δημοσιογράφος). 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Η Ιωάννα Μενδρινού θα υπογράψει το βιβλίο της «Bertolt Brecht Η ποιητική της αποστασιοποίησης». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Μεταίχμιο: Η Μαίρη Μαγουλά θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Όταν πάγωσε ο Βόσπορος». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Αρμός: Παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ» των Ματθαίου Γιωσαφάτ & Βίκυς Φλέσσα. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Σταμούλη και Θύρα: Παρουσίαση του βιβλίου «Πόντος δεν ξεχνώ» του Στέφανου Τανιμανίδη.

Ομιλητές: Παναγιώτης Κου ρουμπλής (Βουλευτής), Ηλίας Πετρόπουλος (Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Αφήγηση: Λάζος Τερζάς (Ηθοποιός). Χορευτική εκδήλωση: Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης «Η Μαύρη Θάλασσα». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Ηλιάνα Κλειτσογιάννη θα υπογράφει το βιβλίο της «Πριν χαθεί το όνειρο» στην ειδικάδι αμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 20:15, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Συναυλία Θωμά Μπακαλάκου: Παρουσιάζει τρείς μουσικές του νουβέλες, τρεις χορούς του κορυφαίου συνθέτη Ν.Σκαλκώτα, τιμής ένεκεν στο μεγάλο μου σικό πρόγονο και ένα έργο του αείμνηστου προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ακαδημαϊκού και σπουδαίου συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου, στη μνήμη του. Ερμηνεύουν: το κουαρτέτο: «L’anima» Στέλλα Τσάνη βιολί, Ευγενία Μάλο βιολί, Ηλίας Σδούκος βιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο. Συμμετέχει ο κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Τα έργα με τη σειρά που θα ακουστούν.

Θωμάς Μπακαλάκος: Μουσική νουβέλα «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί « από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσ σαλικά». Για κουαρτέτο εγχόρδων. Νίκος Σκαλκώτας: 3 παραδοσιακή χοροί για κουαρτέτο εγχόρδων (Ηπει ρωτικό, Αρκαδικό, Κλέφτικος) 
Θωμάς Μπακαλάκος: Μουσική νουβέλα «Ιόνιο» από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων Νήσων». Για βιόλανκαι κλαρινέτο.
Θεόδωρος Αντωνίου: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 For no reason and from scratch. 
Θωμάς Μπακαλάκος: Μουσική νουβέλα «Γιούργια στα παλιούρια» από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά». Για κουαρτέτο εγχόρδων. 

Ώρα 20:30 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Νίκος Σταματιάδης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Πέρσα», που μόλις κυκλοφόρησε. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή; Παρουσίαση του βιβλίου «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ».

Ομιλητής: Κώστας Σκολαρίκος (Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Άμμων: Παρουσίαση του βιβλίου «Η φαρμακεία των Ερμία, Ηφαιστίωνα, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αριστοτέλη» του Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη. 

Τέσσερις άνδρες, μία «τετρακτὺς» διακεκριμένων προσωπικοτήτων· ο ένας είναι ο θλαδίας, ο τρίπρατος, ο Πλατωνικός φιλόσοφος, ο τύραννος του Αταρνέως της Μυσίας, ο μοναδικός σύμμαχος του βασιλιά Φιλίππου Β΄ επί της Ασιανής γης, ο Ερμίας·ο άλλος είναι ο πολέμαρχος και «φιλαλέξανδρος» στρατηγός «χιλί αρχος ἐπὶ τῇ ἵππῳ τῇ ἑταιρικῇ», ο «ἕτερος ἐγώ» του στρατηλάτη Αλεξάνδρου, ο Ηφαιστίων· ο τρίτος είναι αυτός ο ίδιος ο κοσμοκράτορας Αλέξανδρος, ο Βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Ηγεμών της Πανελλή νιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, ο Βασιλίας της Ευρώπης ως Ηγεμών των Ελλήνων, ο Φαραώ της Αιγύπτου, ο Βασιλιάς της Ασίας (αναγορεύθηκε στα Άρβηλα) και της Βορειοδυτικής Ινδίας και, τέλος, ο Βασιλιάς της Λιβύης·ο τέταρτος είναι ο Πλατωνικός φιλόσοφος Αριστοτέλης από τα Θρακικά -και όχι Μακεδονικά- Στάγιρα, ο συγγραφέας κατά μεν τους Αλεξανδρινούς 400 συγγραμμάτων, κατά δε τον Διογένη Λαέρτιο 445.270 στίχων, ο δάσκαλος του διαδόχου του Μακεδονικού θρόνου, του Αλεξάν δρου Γ΄, όλοι τους «ἐξεμέτρησαν τὸν βίον» με το φυτικό δηλητήριο «ἀκόνιτον». Κατά τη δηλητηρίαση με ακόνιτον ο εγκέφαλος του θύματος είναι πλήρως ενεργός, που σημαίνει ότι το θύμα έχει πλήρη συναί σθηση της κατάστασης, αλλά το σώμα δεν κινείται και η κατάληξη έρχεται με την παράλυση των αναπνευστικών μυών. Ο πατέρας της Βοτανολογίας Θεόφραστος αναφέρει ότι για να είναι το ακόνιτον αποτελεσματικό, πρέπει να παρασκευαστεί με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο και πως δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Η διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται το ακόνιτον για να είναι αποτελεσματικό εξαρτάται από τον χρόνο της συλλογής του· μπορεί να παρασκευαστεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποδειχθεί θανατηφόρο σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή· σε λίγες ημέρες, σε λίγους μήνες ή και σε λίγα χρόνια. Τη λεπτομέρεια αυτήν την παραβλέπουν οι Ιστορικοί και θεωρούν ότι το θύμα πεθαίνει μόλις πιει το δηλητήριο ακόνιτον. 

Ώρα 21:15, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Βράβευση των εκδοτών: Γεώργιος Δαρεμάς, Γεώρ γιος Αξιωτέλης, Ευάγγελος Νίκας, Σταύρος Ζαχαρό πουλος, Ιωάννης Κορίδης.