Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνοδεύει εδώ και 20 χρόνια την επιστροφή της άνοιξης και συμμετέχει σ ’αυτήν τη χαρούμενη εποχή, μεταδίδοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα μιας αέναα ζωντανής και ποικιλόμορφης τέχνης: αυτής του κινηματογράφου. Φέτος, για μια ακόμη φορά στα 20α του γενέθλια, προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, καθώς και εκπροσώπους της 7ης τέχνης που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να μοιραστούν με όλους την αγάπη τους για τις δημιουργίες τους.


Une intime conviction | Εμμονή

Σκηνοθεσία: Antoine Raimbault

H Nora, ένορκος σε πρώτη εκδίκαση υπόθεσης, είναι πεπεισμένη για την αθωότητα του Jacques Viguier, κατηγορούμενου για τον φόνο της γυναίκας του. Φοβούμενη δικαστικό λάθος, πείθει έναν επιφανή δικηγόρο να τον υπερασπιστεί στο εφετείο. Μαζί, δίνουν μια λυσσαλέα μάχη κατά της αδικίας. Κι ενώ η θηλιά σφίγγει γύρω από εκείνον που όλοι κατηγορούν, η αναζήτηση της αλήθειας τείνει προς την εμμονή για τη Nora.

Ο Antoine Raimbault είναι Γάλλος Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος. Έχοντας αρκετές ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του, ξεχωρίζει το 2013 για το Vos violences, κερδίζοντας πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (Παρίσι, 2014) και Βραβείο Ελευθερίας (Villeurbanne, 2014). Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Une intime conviction, επανέρχεται στην πολύκροτη δικαστική υπόθεση για την εξαφανισθείσα το 2000 Suzanne Viguier. Πεποίθησή του είναι πως ο ρόλος του κινηματογράφου είναι να αμφισβητεί τα πράγματα και αυτό επιχειρεί σ’ αυτήν την ταινία.

Προβολές
04 Απριλίου στις 18:00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ
07 Απριλίου  στις 20:00 στο IFG Auditorium


Les drapeaux de papier | Χάρτινες Σημαίες

Σκηνοθεσία: Nathan Ambrosioni

H εικοσιτετράχρονη Charlie ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης και αγωνίζεται να τα φέρει βόλτα. Όταν ο αδερφός της Vincent τη συναντά ύστερα από δώδεκα χρόνια απουσίας, όλα ανατρέπονται. Σε ένα κόσμο που δεν του είναι πλέον γνώριμος, καλείται να μάθει τα πάντα από την αρχή. Η Charlie είναι πρόθυμη να τον βοηθήσει, όμως ο ανεξέλεγκτος ενίοτε θυμός του Vincent μπορεί, άθελά του, να τα καταστρέψει όλα.

Ο Nathan Ambrosioni, πρώιμος Κινηματογραφιστής, σκηνοθετεί σε νεαρή ηλικία δύο ταινίες τρόμου: το Hostile (2014), που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ταινιών Φαντασίας Gérardmer, και το Therapy (2016). Σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών, υπογράφει την πρώτη του «επίσημη» ταινία με τίτλο Les drapeaux de papier. Υπογράφει ταυτόχρονα και το σενάριο της, γραμμένο δύο χρόνια νωρίτερα και εμπνευσμένο από τη δημοσιευμένη ιστορία ενός κρατούμενου που παίρνει τον λόγο και περιγράφει τη δική του αντίληψη της ελευθερίας.

Προβολές
04 Απριλίου στις  22:00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ
08 Απριλίου στις  18:00 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ 1
10 Απριλίου στις  20:00 στο IFG Auditorium


Nos vies formidables | Οι απίθανες ζωές

Σκηνοθεσία: Fabienne Godet

Margot, Jérémy, Salomé, César, Sonia…Είναι όλοι μεταξύ δεκαοχτώ και πενήντα ετών. Όλα τους χωρίζουν, εκτός από την επιτακτική ανάγκη να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να αποκαταστήσουν τη σχέση με τον διπλανό τους, που ο εθισμός κατέστρεψε. Αλληλέγγυοι, μοιράζονται τις ίδιες αρχές, την εντιμότητα, την αυθεντικότητα, την ειλικρίνεια, την ανθρωπιά.

H Fabienne Godet (1964), με καταγωγή από την Angers, αρχίζει πρώτα με σπουδές ψυχολογίας. Μετά την αποφοίτησή της, εργάζεται στον ιατρικό τομέα, με ειδίκευση στην ψυχική υγεία, ακολουθώντας παράλληλα το πάθος της για τη μεγάλη οθόνη. Στον ελεύθερο χρόνο της, πραγματοποιεί σπουδές στον κινηματογράφο και στα οπτικοακουστικά μέσα, ενώ αρχίζει να σκηνοθετεί από το 1994. Η θεματολογία της εμπνέεται από τα βιώματά της, τα οποία έχουν έντονα χαρακτηριστεί από την εργασιακή της εμπειρία, προβάλλοντας στην οθόνη τόσο τις δυσκολίες των ηρώων της όσο και την ανθρώπινη πλευρά τους.

Προβολές
05 Απριλίου στις  17:45 στο IFG Auditorium
10 Απριλίου στις 22:00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ


L’incroyable histoire du facteur Cheval | Η απίθανη ιστορία του ταχυδρόμου Cheval

Σκηνοθεσία: Nils Tavernier

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Joseph Ferdinand Cheval είναι ένας απλός Ταχυδρόμος που κάθε μέρα διατρέχει την επαρχία της Drôme, από χωριό σε χωριό. Μοναχικός, αναστατώνεται όταν γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του, την Philomène. Από την ένωση τους, γεννιέται η Alice. Για την κόρη του, που αγαπά όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, αυτός ο απλός κατά τα άλλα άνθρωπος βάζει ένα τρελό στοίχημα: να της χτίσει με τα ίδια του τα χέρια, ένα απίστευτο παλάτι, «Το Ιδανικό Παλάτι».

Γιος του Bertrand Tavernier, ο Nils Tavernier κάνει πολλές εμφανίσεις στον κινηματογράφο, αρχικά σε ταινία του πατέρα του το 1977, Des enfants gâtés, ενόσω είναι στην εφηβεία. Ο Nils Tavernier γίνεται στη συνέχεια γνωστός ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση πριν σκηνοθετήσει, το 2006, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Aurore, ένα παραμύθι γύρω από τον κόσμο του χορού. Τα θέματα των ταινιών του περιστρέφονται συχνά γύρω από την παιδική ηλικία και τη βία. H ταινία Η απίθανη ιστορία του ταχυδρόμου Cheval είναι εμπνευσμένη από μια απίθανη, αληθινή ιστορία.

Προβολές
06 Απριλίου στις 20:00 στο IFG Auditorium
08 Απριλίου στις 22:15 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ 1
10 Απριλίου στις  20:00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ


Funan

Σκηνοθεσία: Denis Do

1974. Η επιβίωση της Chou, μιας νεαρής μητέρας από την Καμπότζη, κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Ερυθρών Χμερ, και ο αγώνας της να βρει τον τετράχρονο γιο της που της άρπαξε βίαια το καθεστώς.

Ο Denis Do είναι Γάλλος Σκηνοθέτης με καταγωγή από την Καμπότζη. Απόφοιτος της Σχολής Gobelins, υπογράφει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ani­mation, Funan, και βραβεύεται στο Διεθνές Φεστιβάλ στο Annecy το 2018. Έργο με βιωματικό χαρακτήρα, η ταινία αναφέρεται στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ερυθρούς Χμερ, μέσα από τα μάτια της μητέρας του που βρέθηκε τότε στην καρδιά των γεγονότων. Χρειάστηκαν επτά χρόνια έρευνας και συγγραφής πριν αρχίσει το κινηματογραφικό γύρισμα.

Προβολές
05 Απριλίου στις 22:00 στο IFG Auditorium
10 Απριλίου στις 18:15 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ


Διαβάστε επίσης:

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος γιορτάζει 20 πλούσια χρόνια!