Κατά τη διάρκεια της Σύναψης II της ΑΒ 5to6 “OMONOIA”, η ομάδα Playroom θα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Ξενοδοχείου Μπάγκειον, για να εγκαινιάσει το “ProjectRoom”, μια συμμετοχική πλατφόρμα για μικρούς και μεγάλους η οποία μέσα από μια σειρά συμμετοχικών workshops σκοπεύει να εξετάσει το ζήτημα της εξωτικοποίησης της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη συνθήκη θα ιδωθεί ως ένας παράγοντας διαμόρφωσης ερωτημάτων γύρω από το αποστασιοποιημένο βλέμμα του παρατηρητή, αλλά και γύρω από την διαδικασία της οικειοποίησης από τοπικές κοινωνίες των χαρακτηριστικών τα οποία οι παρατηρητές τους προσάπτουν.

Για τo workshop «Περιηγητές», πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το ανολοκλήρωτο σατιρικό μυθιστόρημα του Ιάκωβου Πιτζιπιού «Ο Πίθηκος Ξουθ ή τα ήθη του αιώνος», το οποίο εκδόθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Αποθήκη ωφελίμων και τερπνών γνώσεων», το 1844. Είναι ένα από τα ελάχιστα νεοελληνικά σατιρικά μυθιστορήματα φαντασίας  της εποχής του και το αλλόκοτο περιεχόμενό του, δημιουργεί τόσο ερωτηματικά όσο και χαμόγελα. Η υπόθεση του μυθιστορήματος πραγματεύεται την ιστορία του πιθήκου Ξουθ, ενός χαρακτήρα ο οποίος ταλαντεύεται- μέσα από το φανταστικό της αφηγησης- μεταξύ των ρόλων του πιθήκου/υπηρέτη και του δυτικού περιηγητή ο οποίος έχει βρεθεί στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Στο workshop «Περιηγητές», που θα τρέχει καθ’ όλη τη Σύναψη ΙΙ, 17 έως 24 Απριλίου, 15:00 – 19:00,  στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, ο επισκέπτης του “Project Room” θα φανταστεί πως μεταμορφώνεται για λίγο σε εξωτικό ζώο που έφτασε στην πόλη και περιηγείται μέσα  σ’ αυτήν με σκοπό ν’ αποτυπώσει ό,τι αξιοπρόσεκτο βλέπει, ακούει, αισθάνεται. Αφού πραγματοποιήσει την περιήγησή του, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα του δοθούν, θα παραδώσει στο “Project Room” μία φωτογραφία και ένα μικρό (ή μεγάλο) κείμενο.

Στόχος του workshop είναι να διαρκέσει έως το 2017 και ύστερα από επιμέλεια των κειμένων και των εικόνων να εκδοθεί, μέχρι το κλείσιμο της Athens Biennale 5 to 6, ένα περιηγητικό λεύκωμα με πολλούς περιηγητές-συγγραφείς και απρόσμενο περιεχόμενο.

Οι οδηγίες θα δίνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και κατοίκων ή επισκεπτών και άλλων περιοχών της Ελλάδας μέσω ηλεκτρονικής υποβολής του περιηγητικού υλικού τους στο Site του “Project Room”.

Περισσότερα για τη Σύναψη 2 της Athens Biennale 2015-2017 – ΟΜΟΝΟΙΑ μπορείτε να δείτε εδώ.